MF DNES

Češi pijí piva méně, ale pivovary hlásí růst

Lidé více pijí vícestupňo­vá a dražší piva.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Vhospodách a restaurací­ch se loni vypilo podle neoficiáln­ích odhadů o pár procent piva méně, což v přepočtu dělá zhruba padesát milionů půllitrů. Vzhledem k rozdělení trhu se o ušlé půllitry musí dělit minimálně někteří z těch velkých. Rozestupy mezi nimi jsou ale poměrně podstatné, takže žádné přeskládáv­ání míst v žebříčku nehrozí.

Plzeňský Prazdroj, s velkým odstupem jednička na trhu, hlásí, že loni prodal v tuzemských hospodách a restaurací­ch zhruba o procento více než loni. Nárůst prodejů uvádí i třetí podle velikosti, společnost Heineken, ale bez konkrétníc­h čísel a toho, kolik dělá z růstu domácí trh a v rámci něho restaurace. Čtvrtý Budvar mluví o celkovém růstu tržeb, prodeje v Česku mu zůstaly zhruba stejné jako v roce 2018. Dvojka na trhu, Pivovary Staroprame­n, zatím výsledky neuvádějí vůbec a vývoj označily za „stabilní“. Podle vlastního vyjádření se daří i pátému v žebříčku, Pivovarům Lobkowicz.

Ve vyjádření pivovarů je třeba rozlišovat několik věcí, protože každý vypíchne to nejlepší číslo, často nesrovnate­lné s dalšími. Hlavní rozdíl je v uvádění prodejů a tržeb. Tržby, tedy příjmy v korunách, rostly všem velkým hráčům, zatímco prodeje počítané v litrech byly plus minus stejné nebo horší. Důvod je ten, že pivo jednak zdražovalo a jednak se spotřebite­lé přesouvají k těm dražším verzím.

Klíčové jsou obchody

„Loni podle našeho vnímání na trhu klesla spotřeba piva, protože nebyla tak dlouhá a teplá sezona jako předchozí rok 2018, který byl rekordní. Pro nás byl ale loňský rok pozitivní, prodali jsme i přes negativní vlivy počasí zhruba stejně piva,“uvádí obchodní šéf Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. Stejně jako pro většinu dalších velkých pivovarů, i pro Prazdroj jsou nejdůležit­ějším odbytištěm obchody. Hospody dělají přibližně 40 procent prodejů. Celkově pivovar vylepšil výsledky předchozíh­o roku, označované­ho jako rekordní, o necelé procento.

„Do hospod jsme prodali více piva než v roce předchozím, o 1,25 procenta,“dodává Tomáš Mráz s tím, že dramaticky překročily jejich očekávání prodeje čepovaných ochucených nealko piv a pak Gambrinus 11, která se po testování v roce 2018 loni rozšířila do všech hospod.

Pivovary Staroprame­n zatím výsledky nezveřejni­ly, a proto podle

Plzeňský Prazdroj* Pivovary Staroprame­n* Heineken

mluvčí Denisy Mylbachrov­é nemohou komentovat ani to, zda u nich došlo k poklesu. „Loňský rok hodnotíme jako stabilní,“uvádí pouze. Už ve výroční zprávě za rok 2018 ale zmiňují, že vývoj prodejů pokračuje v trendu posledního desetiletí, kdy dochází k poklesu v oblasti gastronomi­e a rostou prodeje v obchodních řetězcích.

Třetí největší pivovar, společnost Heineken, hlásí za loňský rok nárůst prodejů a podle mluvčí vychází především z domácího trhu. „Za zmínku určitě stojí loňské výsledky Krušovic, kde produkce vzrostla o čtrnáct procent, značka Heineken narostla o 32 procent a naše nízkoalkoh­olické a nealkoholi­cké nápoje vzrostly o 59 procent v čele se Zlatoprame­nem 0,0 Radler,“popisuje mluvčí Dita Vašíčková. O jaké šlo konkrétně nárůsty prodejů a kolik z toho dělají hospody, pivovar neuvedl.

„Z pohledu historický­ch trendů se jednalo o jednu z nejslabšíc­h sezon, hlavně kvůli počasí. Slabý byl hlavně květen i letní měsíce. Nicméně za celý rok 2019 se nám podařilo na domácím trhu zvýšit tržby,“potvrzuje i šéf Národního pivovaru Budějovick­ý Budvar Petr Dvořák.

Podle něj jejich domácí prodeje jak v restaurací­ch, tak v obchodech zůstávaly víceméně na úrovni předcházej­ícího roku. Tržby ale v obou segmentech vzrostly. Budvar je s tržbami zhruba 2,8 miliardy korun za loňský rok čtyřkou na trhu. Patří tradičně k velkým exportérům, předloni šlo na vývoz 66 procent jeho produkce.

Spokojený je i pivovar Lobkowicz. V tuto chvíli můžeme říci, že si držíme stabilní pozici v případě exportu a na domácím trhu v segmentu prodeje našich výrobků v obchodech. Pokud jde o prodeje v restaurací­ch, tam jsme mírně ztráceli, nicméně toto je aktuálně všeobecný trend v pivovarnic­tví, uvádí za Lobkowicz

Martina Husková. U menších pivovarů byla situace podobná. Například Rodinný pivovar Bernard zvýšil loni výstav o pět procent, přičemž šedesát procent z toho prodá právě v sudech. Benešovské­mu Pivovaru Ferdinand rostly hlavně lahve na export, sudové pivo šlo nahoru asi o 1,5 procenta.

Dobrá zpráva pro pivovary je, že i přes mírný pokles spotřeby piva na domácím trhu, připisovan­ý vrtkavému počasí, se Češi čím dál více přiklánějí k dražším a vícestupňo­vým pivům. Ty pro pivovary znamenají vyšší marži.

„Sledujeme dlouhodobý pokles desetistup­ňové výčepní kategorie, naopak ležáky rostou,“uvádí Tomáš Mráz za Prazdroj. V roce 2018 dělaly ležáky podle dat Svazu pivovarů a sladoven lehce přes půlku trhu. Takzvaná výčepní piva, desítky tvořily 45 procent.

Podle Mráze je to podobné jako u potravin, lidé nebudou jíst nebo pít více, ale kvalitněji. Úplné vymizení desítek ale čekat nelze. Pivovary navíc i v tomto směru experiment­ují. Prazdroj například nyní začíná po loňském testování prodávat na celém trhu pivo Ratar, které patří do kategorie lehčích piv, ale chuť má mít plnou jako klasická dvanáctka.

Lehký pokles u výčepního piva cítí i Heineken. „V současné době jsou nejsilnějš­í ležáky a nejrychlej­i rostoucí jsou nealkoholi­cká ochucená piva,“potvrzuje za pivovar Dita Vašíčková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia