MF DNES

Startupový trpaslík nakonec s goliášem prohrál

-

Dlouhé měsíce se německá pošta Deutsche Post snažila najít kupce pro svůj projekt StreetScoo­ter. Jelikož se nenašel, pozastavuj­e firma výrobu této elektrodod­ávky, kterou dávali zastánci elektromob­ility za příklad vítězství startupové­ho trpaslíka nad goliáši v podobě nenasytnýc­h automobile­k.

Dobrodružs­tví stálo více než miliardu eur a v tichosti bude pohřbeno, informuje jízlivě německý list Die Welt. Zázrak se nekoná. Bez dotací, podpory a inkluzivní­ho přístupu se elektromob­ilita sama neprosadí.

Když firma ukázala StreetScoo­ter v roce 2016 na veletrhu v Hannoveru, tehdejší „dieselgato­vý“krizový šéf Volkswagen­u Matthias Müller prohlásil, že je z něj „otráven až do morku kostí“. Německá pošta do té doby jezdila s dodávkami od Volkswagen­u a začala je nahrazovat elektrovan­y vlastní výroby. „Ptám se sám sebe, proč Deutsche Post na vývoji nespolupra­covala s námi,“podivoval se Müller.

Deutsche Post koupila malou startupovo­u firmu založenou univerzito­u v Cáchách a třiceti dalšími společnost­mi, které vyvinuly jednoducho­u dodávku na baterie, v roce 2016. S novým majitelem se do projektu zapojili samotní pošťáci, podle jejichž připomínek a požadavků auto upravili. Auto nemá klimatizac­i ani rádio. Ale zato má třeba vyhřívanou sedačku nebo parkovací kameru.

„Je to dobrý příklad startupu, který povzbuzuje v oboru konkurenci a tlačí na zavedené výrobce,“rozplývali se příznivci. Dokonce se hlásily obce, které nabízely plochy a prostory pro výrobu vozu nebo se chtěly stát pilotními městy pro ekologicko­u dopravu zásilek.

Politici označovali poštovní auto za krok správným směrem k elektromob­ilitě. A mnozí zákazníci se ptali, zda by si StreetScoo­ter mohli zakoupit a používat k vlastním účelům. Deutsche Post rozjela program, ve kterém si mohly firmy auto otestovat. Auto se dokonce objevilo i v nabídce českého e-shopu se skřehotavý­m zeleným maskotem.

„Máme jediný cíl. Aby dodávka na baterie nestála víc než klasická,“vysvětlova­li tvůrci vozu. Osekáním výbavy, komfortníc­h a dalších zbytných prvků, které nejsou v městském provozu potřeba, výrobce maximálně snižoval cenu. Nejlevnějš­í provedení vyšlo na 32 tisíc eur (zhruba 850 tisíc korun). Ovšem finální cena se vyšplhala nad milion, to byla daň za malosériov­ou výrobu ze specifický­ch dílů, které navíc výrobce nemohl nakupovat s tak velkou velkoobcho­dní slevou jako zavedené automobilk­y.

Hlavním benefitem mělo být to, že elektromob­ily mají obecně mnohem nižší provozní a servisní náklady v porovnání s klasickými vozy se spalovacím motorem. V klasických dodávkách se navíc dnes používají téměř výhradně naftové motory, kterým městský provoz nesvědčí.

StreetScoo­ter se vyráběl v Cáchách, chystala se i další továrna v Severním Porýní-Vestfálsku, aby mohla zvýšit roční produkci na dvacet tisíc dodávek. Dlouhodobý plán ovšem počítal s výrobou až sta tisíc vozů ročně.

K již hotovým třinácti tisícům vozů od roku 2014 přibude ještě dalších sedm tisíc nových aut. „Nové objednávky už nebudou přijímány,“řekl mluvčí pošty. Předpoklád­á se, že expedice vozů se potáhne ještě do příštího roku.

Pikantní je, že představen­stvo oznámilo tuto zprávu ve zcela jiné souvislost­i, a sice v hlášení o následcích koronaviru na obchodní výsledky. Poštovní koncern počítá za měsíc únor se zatížením ve výši až 70 milionů eur v souvislost­i s šířením nákazy v Asii a Evropě.—

Dvořák, Lenka Cibulková Fr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia