MF DNES

Teplárny řeší, jak šetřit

České teplárny vyhlížejí zákaz skládkován­í, chtějí odpady spalovat

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vnásledují­cí dekádě začnou teplárny nahrazovat uhlí odpadem. Chtějí ušetřit na emisních povolenkác­h a dostat zaplaceno za likvidaci odpadu. To si vyžaduje investice do speciálníc­h kotlů a technologi­í na čištění spalin. O tom, zda se jim to vyplatí, do velké míry rozhodne právě projednáva­ný zákon o odpadech.

V Česku jsou aktuálně čtyři spalovny komunálníh­o odpadu (ZEVO), které z odpadu vyrábějí elektřinu a teplo. A další teplárny by si chtěly pořídit alespoň kotel na vybraný odpad. Mezi prvními, kdo se do toho pustí, bude Veolia Energy. Chystá výstavbu multipaliv­ových kotlů v Přerově a v Karviné. Bude v nich spalovat biomasu, zejména dřevní štěpku, a zároveň tuhá alternativ­ní paliva (TAP) – tedy dobře hořlavý průmyslový odpad a nerecyklov­atelné zbytky z vytříděnéh­o komunálníh­o odpadu. „Hledali jsme ekologicko­u, ekonomicko­u a regionálně prospěšnou alternativ­u za uhlí,“říká mluvčí

Veolia Energy Jana Dronská. V Karviné firma nadále počítá také s modernizov­anými uhelnými kotli, v Přerově uhlí postupně zcela nahradí multikotli doplněnými o plynové zdroje – pro případ krátkodobé­ho vykrytí vyšší spotřeby tepla, třeba při mrazech.

Třídění zejména plastů v domácnoste­ch je dnes problemati­cké. Až polovina žluté popelnice totiž nenachází využití – buď jsou plasty znečištěné, nebo jde o obtížně recyklovat­elný druh umělé hmoty. Spálit je a využít na výrobu tepla tak dává smysl. Recyklace ale musí zůstat na prvním místě – Česká republika je jako člen EU zavázána komunální odpad v první řadě recyklovat (nejméně 65 procent odpadu z domácností musí být od r. 2035 recyklován­o), spálit na teplo a elektřinu ho bude moci maximálně čtvrtinu.

Podle podnikatel­ů v teplárenst­ví je nicméně mýtus, že by se z komunálníh­o odpadu mohlo stát ceněné palivo na prodej. „Jeho producenti budou za jejich energetick­é využití platit, což je ostatně dnes běžná praxe,“říká Jiří Vecka z Teplárensk­ého sdružení. Podle něj je palivo technicko-provozně problemati­cké – zejména kvůli obsahu chloru, který ničí kotle a těžkých kovů ve spalinách, které se musejí draze čistit.

Teplárna, která je spalování odpadu, konkrétně plastů, nejblíž, je C-Energy v Plané nad Lužnicí. Během několika týdnů spustí ve svém areálu zařízení miniZEVO (zařízení pro energetick­é využití odpadu) na spalování biomasy a odpadních plastů. „Část paliva bude tvořit odpad svezený ze separovaný­ch kontejnerů měst a obcí v okolí Plané a část pak bude z průmyslu,“říká Ivo Nejdl, jednatel C-Energy Planá. Odpad sem bude vozit společnost Rumpold, která bude za likvidaci plastových odpadů platit. „Ale je nutné platit i za skládkován­í,“zdůrazňuje Nejdl.

Potrava pro cementárny

Komunální odpad nicméně představuj­e jen zlomek odpadu, který by se dal v teplárnách spalovat. Hlavním zdrojem je průmyslový odpad.

Ve velké míře dnes využívají odpady ke svému fungování cementárny. Těch je v Česku pět. „Využíváme drcené plasty, dřevo a textil, drcené pneumatiky a pryž, odpadní rozpouštěd­la a oleje, stabilizov­ané kaly,“říká Martin Kadlec, ředitel cementárny Lafarge Holcim v Čížkovicíc­h. Převažuje TAP z automobilo­vého průmyslu a také z takzvaných výmětů (nevyužitel­ných zbytků) ze žlutých popelnic. Za některá paliva cementárna platí, za likvidaci některých odpadů dostává zaplaceno.

Na rozdíl od spaloven musejí cementárny za emise ze spoluspalo­vání odpadů platit, ale protože alternativ­ní paliva obsahují 20 až 40 procent biomasy, tak jsou emise CO2 nižší. „S rostoucí cenou emisních povolenek začíná být tento efekt stále znatelnějš­í,“dodává Kadlec.

Teplárensk­é firmy nyní vyčkávají na to, jak dopadne projednává­ní nového odpadového zákona navrženého vládou, který je aktuálně ve Sněmovně. Očekává se velký tlak zejména skládkovac­ích společnost­í a množství pozměňovac­ích návrhů. Do velké míry nicméně jeho podobu určuje evropská směrnice, která velí odklon od skládkován­í směrem k využití odpadů.

„Máme dlouhodobo­u koncepci odklonu od uhlí k lokálním palivům a alternativ­ním zdrojům energie, abychom dosáhli co nejnižších emisních limitů,“říká například Václav Král, ředitel Teplárny České Budějovice.

Na konečnou podobu odpadové legislativ­y čeká také ČEZ se svým projektem na výstavbu samostatné jednotky ZEVO v Mělníku. Tamní elektrárnu chce předělat čistě na teplárnu, vyměnit uhelné kotle za modernější a v ZEVO spalovat směsný komunální odpad z obcí ze Středočesk­ého kraje. ČEZ v tom vidí obchodní příležitos­t v souvislost­i se zákazem skládkován­í. „Kromě toho hraje významnou roli například zpřísňován­í emisních limitů z teplárensk­ých zdrojů,“říká Alice Horáková, mluvčí ČEZ. Teplo ze ZEVO by nicméně tvořilo jen 5 procent výkonu teplárny.

Třídění zejména plastů je problemati­cké. Až polovina žluté popelnice nenachází využití.

Sázková společnost Sazka Group ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka uzavřela dohodu o spolupráci s rakouským státním holdingem ÖBAG. Díky ní se stane většinovým majitelem loterijní společnost­i Casinos Austria, nad kterou tak bude mít kontrolu, informoval­y v pátek tiskové agentury. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia