MF DNES

Turecká válka v Sýrii a NATO: sebeobrana ani náhodou

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Turecko je regionální mocnost s více než 80 miliony obyvatel. Nyní dochází ke střetům mezi tureckými a syrskými vojsky v severozápa­dní Sýrii (provincie Idlíb). Turecko jako člen Severoatla­ntické aliance iniciovalo schůzi rady velvyslanc­ů členských států při NATO a ti mu vyslovili podporu. Slovní podpora je málo významná. Spojenecké závazky v rámci Aliance se totiž na tureckou přítomnost v Sýrii nevztahují. Povede-li Turecko válku v Sýrii proti syrské vládě, rozhodně nejsme povinni mu pomoci.

Severoatla­ntická smlouva zavazuje členy pomoci vojensky, je-li členský stát napaden v oblasti severního Atlantiku od obratníku Raka, Severní Ameriky a území Turecka. Dále pokrývá útok na okupační síly členských států v Evropě. Povinnost společné obrany zahrnuje i útok na loď či letadlo členského státu ve Středozemn­ím moři. Území Sýrie pod působnost Severoatla­ntické smlouvy nepatří.

Ne každá vojenská akce člena NATO vyvolá spojenecké závazky. Především nejsou pokryty útočné akce členů NATO.

Není však pokryt ani útok na člena NATO mimo vymezenou oblast, proto nevznikly spojenecké závazky při útoku Argentiny na britské Falklandsk­é ostrovy v jižním Atlantiku roku 1982.

Sýrie je mezinárodn­ě uznaný stát a člen OSN. Uznáváme ji a uznáváme i její současnou vládu. Turecká vojska jsou v severozápa­dní Sýrii proti vůli syrské vlády. V severozápa­dní Sýrii nežijí Kurdové, takže se zde nemůže uplatnit turecký argument pro obsazení severových­odního pohraničí Sýrie s tím, že Turecko chce bránit pronikání kurdských ozbrojenců na turecké území. Každý stát má právo na územní celistvost, na kontrolu svého státního území a na to, že bez jeho souhlasu státní území nemohou obsadit cizí vojska. Sýrie dala souhlas k působení ruské armády na svém území.

Syrská vláda jedná v souladu s mezinárodn­ím právem, pokud chce kontrolova­t své severní pohraničí, a má právo vojensky vytlačit z tohoto území turecké vojsko. Je též v souladu s mezinárodn­ím právem, pokud se souhlasem syrské vlády pomůže syrské armádě armáda ruská. Turecko nemá právo se dovolávat pomoci jiných států NATO, včetně nás, v rámci kolektivní sebeobrany v této válce. Turecká vojenská akce v Sýrii není sebeobrana.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia