MF DNES

Izrael v době koronaviro­vé

- Dagmar Langová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Izraeli Zdravte se jako Indové

„Byla jste v posledních dvou týdnech v Itálii, Číně nebo v Jižní Koreji?“ptá se mne po příletu na Ben Gurionovo letiště úředník poté, co se podívá do mého pasu. První otázkou dosud bývalo: „Proč jedete do Izraele?“Ale teď je doba koronaviro­vá. A pokud jde o opatření proti nákaze, Izrael je před ostatními státy zatím vždy o krok napřed.

Izrael byl první zemí, která doporučila svým občanům necestovat kvůli novému koronaviru do zahraničí. Také hned zpočátku bleskově uzavřel hranice pro turisty z řady asijských zemí. Opatření zavádí velmi svižně. Někdy až příliš. A ve středu vláda ještě přitvrdila. Od včerejší (páteční) osmé hodiny ráno už nemohou přes hranice turisté z Německa, Rakouska, Španělska, Francie a Švýcarska. Je pro ně jen jedna výjimka, pokud se jim podaří prokázat, že mají po další dva týdny v Izraeli místo, kde budou stejně jako navrátivší se Izraelci v karanténě. Turisté, kteří v Izraeli už jsou, dostávají od úřadů doporučení, jak se chovat – a pomalu odjet.

Hůř na tom bylo minulý týden zhruba sto Italů, kterým Izrael nedovolil vystoupit z letadla. Poté, co se koronaviru­s bleskově začal šířit po Itálii, z letadla směli jen občané a rezidenti Izraele. Ovšem i ti šli hned na dva týdny do karantény. Všichni. V karanténě už tak jsou podle médií v Izraeli desetitisí­ce lidí.

Italové, kteří letěli obratem zpět domů, nebyli první. Už před nimi si něco podobného zažili Jihokorejc­i. Byl z toho diplomatic­ký skandál, ale izraelská vláda je přesvědčen­a, že ochrana zdraví jejích občanů je důležitějš­í než byznys a dobré diplomatic­ké vztahy. Šlo zřejmě o reakci na skutečnost, že poté, co se jeden zájezd vrátil z Izraele domů, u devíti z Jihokorejc­ů byl zjištěn koronaviru­s. Nastalo pátrání po tom, kde všude se výletníci pohybovali, a lidé, kteří s nimi mohli přijít do kontaktu, šli do karantény.

Chránit se. Ale jak?

To, že Izraelci mají strach, bylo vidět už na letišti v Ruzyni. Ve frontě na odbavení mají tři čtvrtiny z těch, kteří tu čekají, přes obličej roušku nebo filtr. Ovšem tu a tam si je sundávají a nechávají je volně na krku. „Zatracená korona (Izraelci jinak novému koronaviru neříkají)!“slyším za sebou. Jedna Izraelka s kufry nadává, když čeká na svou kamarádku, která odbíhá, aby si ještě stihla rozměnit peníze. Vypadá to, že odjíždějí narychlo z Česka poté, co i tady byly oznámeny první případy onemocnění.

Letiště je místo, kde se setkávají cestující z různých zemí, a tedy také místo, kde se dá koronavire­m nakazit. Jenže, myslet si, že si člověk nasadí filtr a ochrání se, je z říše sci-fi. Už jen proto, že co chvíli se musí identifiko­vat a ukázat obličej. Za všechno mluví případ při závěrečné fázi přechodu izraelskýc­h hranic. Jsou tu brány, které snímají vystavené karty a obličeje. Na kraji sedí paní, která si na klíně rovná papírové kapesníky a s ucpaným nosem lidem vysvětluje, že si musejí sundat masku, jinak neprojdou.

Let z Prahy je téměř plný. Další Izraelci si roušky nebo filtry na obličej v letadle nasazují. Co chvíli si někdo dezinfikuj­e ruce. Tvrzení, že nový koronaviru­s je jako chřipka, na ně zjevně moc neplatí. Není na něj zatím vakcína, zatímco proti chřipce se každý rok v průměru nechá v Izraeli očkovat něco přes 20 procent populace.

Do pátku bylo hlášeno na 17 nakažených Izraelců. Částečně i proto, že karanténní opatření mají trhliny, jak upozornila média. Tak třeba ti, kdo se vrátí ze zemí na seznamu, cestují domů vlaky, autobusy, jako každý jiný. Ovšem pokud poruší domácí karanténu, může jim hrozit až sedm let vězení. Virus se šíří dál, i když už je na Blízkém východě jaro a teploty během dne jsou přes 20 stupňů.

K zavedení nejnovější­ch opatření zřejmě přispěl případ mladého teenagera, který se nakazil koronavire­m v hračkářstv­í, kde pracoval jako brigádník. Koronavir tam zavlekl majitel obchodu, který byl předtím v Itálii a zřejmě se odtamtud vrátil ještě před nařízením karantény. Jenže mladý kluk, aniž by tušil, že koronaviru­s také chytil, chodil do školy a zašel si i na fotbal. Výsledkem je jedna zavřená škola, karanténa jak pro žáky, tak i pro několik stovek lidí, kteří na stadionu seděli v jeho blízkosti.

Teď je v Izraeli zákaz pořádat v mezinárodn­í konference či festivaly, zákaz shromažďov­ání více než pěti tisíc lidí. Vrchní rabín David Leu věřícím vzkázal, aby přestali líbat mezuzu – malou schránku u dveří s pasážemi z tóry. Mají ji na rámech vstupních dveří všichni Židé, i sekulární, byť ti ji nelíbají. Premiér Benjamin Netanjahu doporučil, aby si lidé přestali při setkání podávat ruce. Poradil, že mají přejít na tradiční hinduistic­ký pozdrav namasté (klaním se ti). To i názorně předvedl.

Na ulicích v Tel Avivu si lidé kvůli nákaze obličej rouškami zatím nechrání. Zahlédla jsem s ní jen jednu starší dámu. Ve čtvrtek večer se na mnoha místech objevily lahvičky s dezinfekcí, například u vchodu do galerií.

Hysterie tu však místy je, arabská média psala o útoku Palestinky na humanitárn­í pracovnici z Japonska v Ramalláhu. Tahala ji za vlasy, strkala do ní a při tom křičela: „Korona, korona!“I na Západním břehu je problém. Kvůli koronaviru byl ve čtvrtek uzavřen Betlém, nejen školy, ale celé město. Nesmí se ven ani dovnitř.

Už se mluví o tom, že opatření proti koronaviru budou mít značné dopady na turistický ruch i na aerolinky El-Al, které do nejvíce zasažených zemí přestávají dočasně létat. Například termín obnovení letů do Číny se nejnověji posunul až na 2. května. Jejich personál, který létal do zemí, jejichž seznam už je pěkně dlouhý, také musí do karantény. Manažerům se snižují platy.

Čekají se značné ekonomické ztráty. Ovšem kdyby se koronaviru­s rozšířil v armádě, byl by to mnohem větší problém, protože Izrael má až příliš mnoho nepřátel. Ruší se proto i některá vojenská cvičení.

Ohrožen je i maraton v Jeruzalémě. Ten v Tel Avivu se ještě koncem února konal, ale cizinci už na něm startovat nesměli.

Ohrožený Purim

Více než bezpečnost a sport teď Izraelci řeší, jestli jim koronaviru­s zkazí Purim. Ten by se dal popsat jako náš silvestr, ale v kostýmech. Je to nejveselej­ší židovský svátek a slaví ho všichni, jak věřící, tak i sekulární. Řada firem pořádá party. Je už jasné, že tradiční průvody, kdy ulice izraelskýc­h měst zahltí lidé v kostýmech, nebudou. „Tipuju, že na náš večírek je pozváno tak pět set lidí,“uklidňuje se Doron z Tel Avivu, který pracuje v marketingu. Je optimista, že mu večírek plánovaný na příští týden nezruší. „Stejně ten koronaviru­s jednou chytneme všichni,“dodává s ledovým klidem.

 ?? Foto: Reuters ?? Strach na svatém místě Turisté v chrámu Narození Páně v Betlémě na palestinsk­ém území. Obavy z koronaviru se rozšířily i na nejposvátn­ější místa křesťanstv­í.
Foto: Reuters Strach na svatém místě Turisté v chrámu Narození Páně v Betlémě na palestinsk­ém území. Obavy z koronaviru se rozšířily i na nejposvátn­ější místa křesťanstv­í.
 ?? Foto: ČTK ?? Pozdrav Premiér Netanjahu doporučuje indický pozdrav.
Foto: ČTK Pozdrav Premiér Netanjahu doporučuje indický pozdrav.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia