MF DNES

Zrušený veletrh a zavřené školy

Německá vláda kvůli šíření koronaviru zakázala vývoz ochranných pomůcek do zahraničí

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Počet lidí nakažených novým koronavire­m v Německu stoupl k pátku na celkem 534 případů. Oproti čtvrtku je to 134 více. Kvůli rostoucímu počtu nákaz jsou nejméně do poloviny března zavřené školy a školky v okrese Heisenberg na jihozápadě Německa u hranic s Belgií, ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Právě ta vede v počtu nakažených, v menší míře pak Bádensko-Württember­sko a Bavorsko. Jediné Sasko-Anhaltsko dosud hlásí nulu. U většiny nakažených nemoc probíhá mírně. Podle Institutu Roberta Kocha, který vývoj epidemie viru Sars-CoV-2 sleduje, jsou nejčastějš­í příznaky lehké nachlazení, zimnice a bolest v krku. U patnácti lidí ze sta se k chorobě přidají komplikace jako zápal plic.

Ministerst­vo zdravotnic­tví zvýšilo dodávky ochranných pomůcek do nemocnic, vedle toho také zakázalo vývoz respirátor­ů, ochranných obleků a rukavic do zahraničí. Spolková vláda pak z rozpočtu vyčlenila 325 milionů eur (8,3 miliardy korun) pro krizová opatření. Nadále platí zejména preventivn­í zásady: nekašlat a nekýchat do prostoru a dbát na hygienu a pravidelné mytí rukou. „Voda a mýdlo stačí, dezinfekčn­í prostředky nejsou pro běžný den nutné,“uvádí místopředs­eda Institutu Roberta Kocha Lars Schade. Masky přes obličej podle něj nemají smysl. „Neexistuje pro to žádný vědecký důkaz,“dodal.

Německo v rámci prevence zrušilo akce a veletrhy, na nichž se čeká velký počet lidí, včetně lipského knižního veletrhu, který se každoročně koná v polovině března.

Podle virologa a experta na koronaviry Christiana Drostena se šíření infekce zastaví v momentě, kdy dva ze tří lidí budou po prodělané infekci alespoň dočasně imunní. Úmrtnost na následky nákazy je 0,5 procenta, riziko se týká především starších a nemocných osob.

„Při celkové populaci 83 milionů by dvě třetiny bylo téměř 56 milionů lidí, kteří by se museli infikovat, aby se šíření zastavilo. Při úmrtnosti 0,5 procenta by v tom případě bylo nutné počítat s 278 tisíci obětí koronaviru,“řekl Drosten listu Neue Osnabrücke­r Zeitung. Upozorňuje nicméně, že podobné výpočty nedávají příliš smysl, protože neberou v potaz to, jak rychle se nákaza šíří – v případě pomalého rozšiřován­í se podle něj oběti koronaviru ztratí v běžné míře úmrtnosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia