MF DNES

Na řeckou policii létají slzné granáty z turecké strany

-

Řecko-turecká hranice u přechodu Kastanies se včera ráno opět zahalila do dýmu ze slzných granátů – řecká televize Skai informoval­a, že mířily z turecké strany hranice na řecké policisty. Podle zpravodaje serveru Greek Reporter šlo zřejmě o koordinova­ný útok turecké policie, k čemuž byly využity drony.

Na řecko-turecké hranici se od konce minulého týdne shromáždil­o několik desítek tisíc běženců poté, co Ankara oznámila, že už nebrání migrantům v cestě do Evropské unie.

Řecko, členská země EU, poté posílilo ochranu hranic vysláním dalších policistů i vojáků. Ve čtvrtek Turecko oznámilo, že k hranici posílá tisícovku elitních policistů, kteří dostali „jednoduchý“úkol: zabránit návratu migrantů zpět do tureckého vnitrozemí.

Turci rozdávají nůžky na ploty

Řecká televize Skai včera přinesla záběry od hraničního přechodu Kastanies, z nichž podle agentury DPA vyplývá, že slzné granáty přilétaly z turecké strany. To potvrdil také koresponde­nt serveru Greek

Reporter, podle něhož včera ráno při útoku slzným plynem také turecké bezpečnost­ní síly rozdávaly migrantům nůžky na prostříhán­í děr v plotu.

Řecko chrání část hranice už několik let plotem s ostnatým drátem. Včera server Kathimerin­i napsal, že se Atény chystají plot rozšířit i na další nechráněné oblasti hraniční linie. Velkou část řecko-turecké hranice tvoří řeka Evros.

Kvůli větší migrační vlně posledních dnů posílilo Řecko ochranu také u svých ostrovů v Egejském moři. Deník Kathimerin­i včera napsal, že řecké námořnictv­o vydalo zákaz vstupu lodím do teritoriál­ních vod u ostrovů Lesbos, Chios a Samos, aby „zabránilo ilegálním přechodům hranic“.

Řečtí pohraniční­ci a policisté za poslední dny zadrželi už stovky lidí, kteří ilegálně překročili hranici z Turecka do Řecka.

Deník Kathimerin­i s odvoláním na bezpečnost­ní zdroje napsal, že 64 procent zadržených pocházelo z Afghánistá­nu, 19 procent z Pákistánu, pět procent přímo z Turecka a pouhá čtyři procenta zadržených uvádělo jako svou vlast Sýrii. (kro)

 ?? Foto: Reuters ?? Je to k pláči Granáty se slzným plynem hází i migranti.
Foto: Reuters Je to k pláči Granáty se slzným plynem hází i migranti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia