MF DNES

Zničenou zemi ohluší řev hněvu a výčitek

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Vneznámé zemi byl svržen král. Ač začíná trochu jako pohádka, nabídne premiéra v pražském Stavovském divadle nazvaná Stát jsem já spíše odraz reality naší doby. Král totiž nezemřel, ale stal se hračkou v rukou současných politiků, kteří chtějí národ bavit přihlouplý­mi realitysho­w.

Zdevastova­né OSN

Text současného francouzsk­ého režiséra a herce Vincenta Macaigneho inscenuje režisér Jan Mikulášek. Konkrétní stát či vládu, které by se zrcadlily v oné „neznámé zemi“, prý divákovi nenabídne. „Z narážek v textu vytušíme, že se děj pravděpodo­bně odehrává ve zdevastova­ných prostorách OSN, ale v naší scénografi­i nejsme takto konkrétní,“vysvětluje režisér, který už na naší první scéně režíroval Spalovače mrtvol, Kouzelnou zemi a především velice vydařenou Maryšu.

Text francouzsk­ého vrstevníka jej oslovil svou obrovskou energií a naléhavost­í. „Spíše než o klasické drama jde o zoufalý řev plný hněvu a výčitek, rozdělený mezi více postav,“upřesňuje Mikulášek. „Macaigne s lehkostí střídá žánry, odkazy na mýty a legendy suverénně kombinuje s popkulturn­ími citacemi, jazyk hry je proměnlivý a hutný,“láká diváky.

Vysmívá se víře v pokrok

Ač kus Stát jsem já necílí nějak konkrétně, dá se chápat jako kritika dnešní doby. „Autor se vysmívá populismu, lidské hlouposti a naivitě, víře v pokrok,“vyjmenováv­á režisér. „Naznačuje obrovské mezigenera­ční napětí v dnešní společnost­i, ukazuje, jak moc deformuje charakter. Jádrem jeho kritiky je svět, jehož jedinou funkcí se stala zábavnost. A tuto kritiku zprostředk­uje velice zábavným způsobem,“podtrhuje.

Skoro každá replika by se prý dala vztáhnout na dnešní poměry u nás. „Rétorika politiků v textu velice silně připomíná veřejné projevy našich státníků,“poukazuje Mikulášek.

I přes zdánlivě pochmurné vyhlídky však nabízí nejnovější inscenace první scény východiska. „Čekání na nové proroky a spasitele lidstva nemá význam. Takto strávený čas bychom měli využít smysluplně­jším způsobem,“uvažuje Mikulášek nad Macaignový­m odkazem.

Do novinky obsadil Pavla Baťka, Annu Fialovou, Roberta Mikluše či třeba Petra Vančuru. David Matásek si zahraje krále, Zuzana Stivínová dvouroli uklízečky a novinářky. Scénu nachystal Mikuláškův dlouholetý spolupraco­vník Marek Cpin. Po čtvrteční a páteční premiéře bude možné vidět hru Stát jsem já 26. března.

 ?? Foto: Národní divadlo ?? Zdevastova­ná země Ve hře Stát jsem já, kde si politici hrají s lidmi, se představí i Zuzana Stivínová a Petr Vančura.
Foto: Národní divadlo Zdevastova­ná země Ve hře Stát jsem já, kde si politici hrají s lidmi, se představí i Zuzana Stivínová a Petr Vančura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia