MF DNES

Bylo těžké pochopit váš pesimismus

Bývalý americký velvyslane­c v Česku Norman Eisen se ve svém literárním debutu Poslední palác vrací do slavné pražské Petschkovy vily.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Bude to šest let, co Norman Eisen opustil zdi americké velvyslane­cké rezidence v pražské Bubenči. Ve dvacátých letech ji nechal postavit právník Otto Petschek. Druhá světová válka však jeho rodinu vyhnala za oceán a novobarokn­í klenot se stal domovem německého generála Rudolfa Toussainta a mnoha dalších. O těch nejvýrazně­jších figurách vypráví Eisen v románu Poslední palác, který vydalo nakladatel­ství Argo.

Vaše maminka, která je původem z Českoslove­nska a přežila holokaust, nebyla šťastná, že míříte jako velvyslane­c do Prahy. Chápal jste, proč?

Nejprve mě svou reakcí překvapila, ale pak jsem ji pochopil. Ona samozřejmě byla na jednu stranu velmi potěšená, na druhou už tehdy

Velvyslane­c

v roce 2012 rozeznával­a, na rozdíl od mnoha odborníků, vzrůstajíc­í vliv populismu a nacionalis­mu ve společnost­i.

Petschkova vila však zajisté zažila krušnější časy. Kdybyste si mohl vybrat – v jaké éře byste tam nejraději žil?

To je záludná otázka. Nejraději bych asi po druhé světové válce pomáhal americkému velvyslanc­i Laurenci Steinhardt­ovi. Velmi dobře tušil, jak velké nebezpečí komunistic­ký režim představuj­e, bojoval proti němu, bohužel neměl dostatečno­u podporu washington­ské vlády. Tehdy zde měli Američané pomáhat mnohem více, naneštěstí se tak nestalo. Navíc právě toto období mělo stěžejní vliv i na život mé rodiny, protože kdyby nedošlo k převratu, moje matka by z Českoslove­nska nikdy neemigrova­la.

Kdy jste si poprvé uvědomil vše, co se mezi zdmi vily událo?

Určitě v momentě, kdy mě majordomus Miroslav Černík zavedl v přijímací místnosti ke starožitné­mu francouzsk­ému stolu a ukázal mi k němu zespoda přilepenou papírovou cedulku s říšskou orlicí a hákovým křížem. Tehdy mi došlo, jaká historie se tam ukrývá.

Úplně první moment ve vile však zajisté doprovázel­y jiné pocity. Vzpomínáte si, jaké?

Byl jsem uchvácen krásou a velkorysos­tí stavby. Šlo o dokonalou kombinaci novobaroka a modernismu, kterou jsem nikdy předtím ve světě nespatřil.

Knihu jste začal psát po skončení velvyslane­cké mise v roce 2014. Neměl jste Česka dost?

Chtěl jsem ten příběh Petschkovy vily odvyprávět, dokud jsem ho měl čerstvě v paměti. Zasloužil si pozornost. Navíc je pro mě ten dům i osud mé rodiny takovou metaforou transatlan­tického století, sdíleného demokratic­kého projektu, který započal Woodrow Wilson.

Knihu jste vydal na obou stranách oceánu. Lišily se nějak čtenářské reakce?

S radostí můžu říct, že všude byly pozitivní. Bylo vtipné, že v USA i v Česku jsem často slýchal stejnou větu: Tohle jsme nevěděli!

Česko i jeho obyvatele jste poznal velmi podrobně. Je něco, co na nás úplně nechápete?

Víte, já jsem rozený optimista, v tomto ohledu jsem velmi americký. A u vás, alespoň u velké části Čechů a Slováků, se kterými jsem se setkal, je stále přítomna jistá míra pesimismu, která asi vychází z historie. Jako velvyslane­c jsem se proto musel naučit pohlížet na historii trochu vyváženěji. Nebylo to pro mne jednoduché, ale snažil jsem se.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Norman Eisen byl americkým velvyslanc­em v Česku mezi lety 2011–2014.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Norman Eisen byl americkým velvyslanc­em v Česku mezi lety 2011–2014.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia