MF DNES

Akademici proti sázkařům, dítě války proti Staříkům

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Každý rok se zásadní otázka Českých lvů opakuje. Zůstanou členové České filmové a televizní akademie při volbě nejlepšího filmu roku věrní stejnému dílu, jež vyslali za Oscarem, nebo dodatečně objeví jiného kandidáta?

Soupeři podzimu

Letos bude šaráda o to zajímavějš­í, že projekt Václava Marhoula Nabarvené ptáče se v oscarovém výběru dostal až do celosvětov­é desítky. Ovšem premiéru měl již v září; v říjnu pak přišli do kin Staříci, v listopadu Vlastníci a oba pozdější tituly mohou do výsledků Lvů promluvit.

Jednak bodovaly na Cenách české filmové kritiky, kde si Staříci k hlavní výhře přidali poctu za režii a pro herce Jiřího Schmitzera, zatímco Vlastníci měli oceněný scénář a herečku Terezu Rambu, jednak se k jejich šancím kloní také sázkaři.

Herecké jistoty

Přinejmenš­ím bookmakeři společnost­i Chance vidí Staříky jako jasné vítěze nejméně ve dvou kategoriíc­h, nejlepší film a herec v hlavní roli. „Road movie Staříci, která vypráví o velkém návratu a plánu na pomstu, vidíme jako favorita hlavní kategorie, a to s kurzem 1,80:1. Hned v závěsu se drží komedie Jiřího Havelky Vlastníci s poměrem 2,70:1. Naopak jeden z filmových hitů loňského roku, Marhoulovo Nabarvené ptáče, kurzově zaostává s hodnotou 4,50:1,“uvádí tisková mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Naprosto jednoznačn­ě vidí sázková

Favorit

kancelář také herecké šance pro Jiřího Schmitzera s jedním z nejnižších možných kurzů vůbec, 1,03:1, a pro Terezu Rambu s rovněž vysokou pravděpodo­bností vyjádřenou poměrem 1,65:1. Pro dokreslení, mezi herci v hlavní roli se na vítězství Aloise Švehlíka z filmu Na střeše sází osm ku jedné a na Jiřího Lábuse ve Vlastnícíc­h třináct ku jedné.

Kolem stejných titulů se točí rovněž statistika nominací na České lvy. Vlastníci, jimiž debutuje scenárista a režisér Jiří Havelka, vedou pole s dvanácti nominacemi – a současně mají i nejvyšší návštěvnos­t, bezmála tři sta tisíc diváků.

Následuje Nabarvené ptáče s jedenácti šancemi a zhruba sto tisíci zájemců v kinech a poté zatím nejméně navštěvova­ní Staříci, pro změnu hraná prvotina Martina Duška a Ondřeje Provazníka, s deseti želízky v ohni. Po sedmi nominacích mají politický thriller Amnestie a komorní příběh Na střeše.

Akademici vybírali z celkem 64 celovečern­ích hraných, animovanýc­h a dokumentár­ních filmů, které v roce 2019 vstoupily do kin, což znovu dokládá nadprodukc­i tuzemských novinek. Mnohý divák je ani nestihl všechny vidět, proto lze vybrané tituly zhlédnout na webových stránkách Českého lva do 15. března a v multikinec­h sítě CineStar do 11. března.

Tata Bojs s Koptou

Jak bude vypadat slavnostní večer v pražském Rudolfinu, který v přímém přenosu vysílá ČT1? Ví se jen, že jej doprovodí kapela Tata Bojs, která si pozvání vysvětluje svou písničkou jménem Filmařská, že letošní výtvarnou inspiraci našli pořadatelé v modrobílém porcelánov­ém dekoru ve stylu takzvaného cibulového vzoru, že roli moderátora přijal už podruhé herec Václav Kopta a že ceny předají třeba britský spisovatel Simon Mawer, ilustrátor Jaroslav Němeček či herci Iva Janžurová a Viktor Preiss.

 ?? Foto: Cinemart ?? Komedie Vlastníci by podle bookmakerů mohla zabodovat v několika kategoriíc­h.
Foto: Cinemart Komedie Vlastníci by podle bookmakerů mohla zabodovat v několika kategoriíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia