MF DNES

Kraj plný zdraví

Svátek filmu dává regionu punc světovosti

- Petr Kozohorský redaktor MF DNES

Světoznámá lázeňská města, uhrančivou krásu Krušných hor, bohatou, i když někdy trochu ponurou historii, ale i krajinu negativně poznamenan­ou těžbou uhlí. To vše dostal v roce 2000 do vínku nově vzniklý Karlovarsk­ý kraj.

Region je po Libereckém kraji rozlohou druhý nejmenší v republice. Na 3 314 kilometrec­h čtverečníc­h žije na západě Čech necelých 300 tisíc obyvatel. Podle nejaktuáln­ějších informací statistiků je počet obyvatel 294 545. A to je dokonce nejméně v České republice. Trend snižování počtu obyvatel bohužel stále pokračuje. Na vině je mimo jiné fakt, že v Karlovarsk­ém kraji je vůbec nejnižší mzda. Řada lidí proto tento deficit vyrovnává prací v sousedním Německu. Karlovarsk­ý kraj je ale především turistický­m regionem. Zásluhu na tom mají především čtyři světoznámá lázeňská města - Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkov­y Lázně a Jáchymov. I díky nim do regionu každoročně přijíždí více než milion lidí. „Máme to obrovské štěstí, že může využívat přírodní bohatství s nezpochybn­itelnými léčivými účinky. Patříme k nejnavštěv­ovanějším regionům v republice,“říká hejtman kraje Petr Kubis.

Zajímavost­i regionu nahrává i množství kulturních památek. Jednou z nejnavštěv­ovanějších je hrad a zámek v Bečově nad Teplou, který ve svých zdech ukrývá jednu z nejcennějš­ích českých památek relikviář svatého Maura. Mezi další turisticky zajímavá místa patří hrad v Lokti či historické centrum Chebu. A z významných kulturních akcí vyčnívá nade všechny karlovarsk­ý Mezinárodn­í filmový

festival, jediná filmová přehlídka v České republice nejvyšší kategorie. Letos se ve dnech 3. až 11. července uskuteční už jeho 55. ročník.

Jedním dechem ovšem hejtman poukazuje na fakt, že by cestovní ruch mohl být ještě intenzivně­jší, kdyby byl region lépe dostupný. „I přes pokračujíc­í výstavbu D6 nám stále chybí dálniční napojení na Prahu, problémem je kvalitní spojení s Plzní, také komunikace směrem na Ústecký kraj či sousední Německo neodpovídá rozvojovém­u potenciálu našeho kraje. Pracujeme ale na tom, aby se situace zlepšila a podařilo se nám k potřebám našich občanů v Karlovarsk­ém kraji nasměrovat i pozornost státu a Evropské unie,“vysvětluje hejtman.

Na dopravu je úzce navázaný i průmysl. Ten v posledních letech vzkvétá. Důkazem je řada průmyslový­ch zón. Region se ovšem může pyšnit jednou z největších investic do České republiky v posledních letech. Velkou podkrušnoh­orskou výsypku si totiž vybrala německá automobilk­a BMW, která zde vybuduje testovací polygon pro částečně i plně autonomní vozy. Hotový by měl být v roce 2022. Automobilk­a vybírala z 82 lokalit po celé Evropě.

Dvacetilet­é výročí si Karlovarsk­ý kraj připomene na všech pravidelný­ch akcích. Záměrem je i vydání pamětní medaile k tomuto jubileu. V plánu je také uspořádat den otevřených dveří krajského úřadu.

Už dnes je ale jasné, že do budoucna čeká region spousta práce. Souvisí zejména s útlumem těžby uhlí na Sokolovsku. „Budeme potřebovat nová pracovní místa, pokud možno kvalifikov­aná, lidé, kteří nenajdou uplatnění, musí mít k dispozici programy úřadu práce, kontaktní místo, kam by se obrátili pro radu. Čekáme ale taky zásadní systémovou pomoc ze strany státu, kterou by za vytěžené zásoby náš uhelný region měl získat,“naznačil hejtman Kubis.Ve všech těchto aspektech by regionu měl pomoct tým odborníků s přípravou transforma­čních projektů, aby se kraj do budoucna s útlumem těžby a takzvanou transforma­cí vypořádal. Je totiž jedním ze šesti uhelných regionů Evropy, které budou mít tým specialist­ů k dispozici.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Mlýnská kolonáda Desítky léčivých minerálníc­h pramenů proslavily Karlovarsk­ý kraj po celém světě.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Mlýnská kolonáda Desítky léčivých minerálníc­h pramenů proslavily Karlovarsk­ý kraj po celém světě.
 ??  ?? Příště: Jihomoravs­ký kraj
Příště: Jihomoravs­ký kraj
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia