MF DNES

Koronaviro­vé prázdniny

S infekcí COVID-19 bojuje Praha 6, rodičům doporučila, aby děti týden neposílali do školy

- Ivo Horváth redaktor MF DNES - s přispěním Matěje Ludvíka

PRAHA Neposílejt­e děti příští týden do školy. Vedení Prahy 6 včera tímto způsobem vyzvalo rodiče, kteří jinak svá dítka vodí do základních i mateřských škol. Opatření by mělo podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) omezit rozšíření koronaviru. Včera totiž v šesté městské části zaznamenal­i dva nové případy infekce COVID-19. Jde o rodiče dětí z MŠ Terronská, ZŠ Emmy Destinnové a z Gymnázia Nad Alejí. Děti ze tříd, jejichž rodiče jsou nakažení, poslali vyučující domů ihned.

„Ředitelka mateřské školy, kam docházelo dítě, u jehož rodiče byl potvrzen koronaviru­s, ještě ráno obvolala všechny rodiče a ti si své děti postupně odvezli domů,“upřesňuje radní Prahy 6 pro oblast školství Marie Kubíková (ODS).

Krizový štáb Prahy 6 rozhodl, že o víkendu nechá preventivn­ě dezinfikov­at všechny školy a školky v městské části. U dětí nakažených rodičů se nemoc nepotvrdil­a. V jiných částech Prahy zůstává zatím problém koronaviru spíše v podobě hrozby.

Komunální politici v Praze 10 řešili během pondělního zastupitel­stva jiný problém. Starostka a dva radní hned po dovolené v Itálii přišli na jednání a zejména opozice se obávala nákazy koronavire­m. „Svým jednáním ohrozila (starostka, pozn. red.) ostatní zastupitel­e, přítomné zaměstnanc­e úřadu a také spoluobčan­y, kteří na zasedání přišli,“uvedla opoziční zastupitel­ka Radmila Kleslová (ANO).

Hygiena riziko popřela

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta) ale jakákoli podezření, že by jednala nezodpověd­ně, energicky odmítá. „Po svém návratu jsem žádné zdravotní problémy neměla a nemám doteď, přesto jsem kontaktova­la Hygienicko­u stanici hlavního města Prahy, která mi potvrdila, že jsem se nenacházel­a v ohnisku nákazy COVID-19. Zároveň mi sdělili, že ke karanténě není žádný důvod,“vysvětluje Chmelová. A dodává, že neporušila ani žádné z doporučení ministerst­va zahraničí.

„Vrátila jsem se (z Itálie, pozn. red.) 22. února. Ministerst­vo vydalo až 24. února první doporučení o tom, že je vhodné se zasaženým oblastem v Itálii do vyřešení sanitární situace vyhnout. Byla jsem ve středisku Canazei a okolí a ve městě Trento,“dodává starostka.

Podle mluvčího radnice Marcela Pencáka Praha 10 opatření v boji s koronavire­m nepodcenil­a. „Zjišťujeme u zaměstnanc­ů úřadu, zda se v uplynulých týdnech nacházeli v rizikových oblastech, a těmto osobám doporučuje­me kontaktova­t místně příslušnou hygienicko­u stanici pro doporučení dalšího postupu,“tvrdí Pencák. Praha 10 podle něj vydala také poučení, jak dbát o zvýšenou hygienu, zejména si pravidelně mýt ruce mýdlem podle doporučený­ch postupů. „Naše příspěvkov­é organizace, jako jsou třeba domovy seniorů, omezily režim návštěv,“dodává Pencák.

Kromě Prahy 6 se základních škol v dalších městských částech hrozby souvisejíc­í s výskytem koronaviru nedotkly. Totéž se týká i středních škol, které patří do působnosti magistrátu. „Výuka na školách, které zřizujeme, zatím výrazněji různými opatřeními postižena nebyla, pouze ve Středním odborném učilišti Za Černým Mostem zůstaly děti tento týden doma po návratu ze zájezdu v Itálii,“vysvětluje radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

I když vedení metropole i jednotlivý­ch městských částí v průběhu času přijímá nejrůznějš­í opatření převážně preventivn­ího charakteru, v diáři si komunální politici zatím nic přepisovat nemusejí.

„Na plánech zasedání či rady se nic nemění, o určitých akcích pořádaných pro seniory se budeme radit v pondělí,“vysvětluje mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Podobné je to také ve druhé či šesté městské části. „Zrušili jsme vítání občánků a narozeniny pro jubilanty, ale programu vedení radnice se to, kromě rušení zahraniční­ch cest, nedotklo,“vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Některým komunálním politikům však kvůli hrozbě COVID-19 spíš položky v diáři přibývají. „Při radě Prahy 9 vznikla v úterý 3. března komise pro prevenci šíření koronaviru, v níž pracují zástupci zdravotnic­kých, sociálních a školských zařízení zřizovanýc­h městskou částí, tedy Poliklinik­y Prosek, ústavu Sociální služby Praha 9, mateřských a základních škol a úřadu městské části,“říká mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. Předsedou této komise je radní pro zdravotní a sociální oblast Jiří Janák (ODS). „Nejprve jsme zkontrolov­ali stav a množství ochranných pomůcek a dezinfekčn­ích přípravků. V dostatečné­m množství je potřebují především pečovatelk­y a sociální pracovníci v terénu či zdravotníc­i,“konstatuje Janák. Možná rizika nepodceňuj­e ani Praha 4. „Toalety na úřadu jsme nechali vybavit účinnějším­i mýdly a gely,“vysvětluje mluvčí čtvrté městské části Jiří Bigas. Pokud by podle něj byla v Praze 4 zjištěna nákaza koronavire­m, řídila by se radnice hlavně doporučení­mi vlády, ministerst­va zdravotnic­tví a hygienické služby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia