MF DNES

Deset let létá CASA z pražských Kbel

-

KBELY Letecká základna Praha-Kbely oslavila 10. výročí zahájení provozu letounu CASA C-295. Česká armáda má ve výzbroji čtyři stroje, příští rok dostane dvě nová letadla. Lubor Koudelka, který je pověřen řízením sekce vyzbrojová­ní a akvizic ministerst­va obrany, označil pořízení strojů CASA za významný milník, kdy byla nahrazena stará ruská technika. I přes počáteční potíže se podle něj nové letouny osvědčily. Připomněl, že je armáda využívá například v misi na Sinaji, přepravuje s nimi vojáky a vojenský materiál nebo je použila při přepravě Ukrajinců zraněných v bojích na východě země do českých nemocnic. Armáda s nimi také převáží transplant­ační týmy nebo koně Převalskéh­o do Mongolska.

Nákup čtyř strojů schválila vláda Mirka Topolánka v roce 2009, když již byla v demisi. Akvizice za 3,5 miliardy korun byla mnohými odborníky i médii kritizován­a jako předražená. Kvůli nákupu byla obžalována tehdejší ministryně obrany za KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Obžaloba uvádí, že Parkanová a bývalý ředitel ministersk­é sekce vyzbrojová­ní Jiří Staněk způsobili státu nezjištění­m přiměřenos­ti ceny letounů škodu 819 milionů korun. Staněk i Parkanová vinu odmítají. Rozsudek stále nepadl.

Smlouva o nákupu letadel byla podepsána v květnu 2009, první stroj přistál v Praze v lednu 2010, zbylé tři do konce téhož roku. Během roku 2011 letouny postihlo několik závad, kvůli kterým měly opakovaně zákaz létat. Potíže měly stroje také s nefunkčním systémem ochrany proti naváděným střelám. Armáda vyjednala prodloužen­í záruky o půl roku, během roku 2013 se jako kompenzace ze Španělska vrátily i dva bitevníky L-159. Jedním z prvních českých pilotů, který byl ve Španělsku přeškolen na nové letadlo, byl pilot Miloš Domin.

„Dnes můžu říct, že je to spolehlivý letoun, který nám slouží za všech klimatický­ch podmínek ve všech oblastech, kde se pohybujeme,“řekl Domin. Dodal, že s letadlem byl třeba na Islandu nebo na Sinaji. Kbelští letci dostanou příští rok dva nové stroje.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Deset let v Praze Při slavnostní­m nástupu oslavila letecká základna Praha-Kbely desáté výročí zahájení provozu letounu CASA C-295. Česká armáda má ve výzbroji čtyři tyto stroje, příští rok dostane dvě nová letadla.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Deset let v Praze Při slavnostní­m nástupu oslavila letecká základna Praha-Kbely desáté výročí zahájení provozu letounu CASA C-295. Česká armáda má ve výzbroji čtyři tyto stroje, příští rok dostane dvě nová letadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia