MF DNES

Projekt Trenéři ve škole chtějí další části Prahy

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pilotní projekt Trenéři ve škole spustili organizáto­ři začátkem školního roku v základních školách Prahy 6. Nyní ho chtějí i další městské části. Magistrát se chystá koncept podpořit finančně.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Zástupci ministerst­va školství, Národní sportovní agentury, magistrátu, vysokoškol­ských pedagogů, trenérů, ale i několik olympijský­ch sportovců, zkrátka velká škála odborníků včera debatovala pod záštitou radnice Praha 6 o projektu Trenéři ve škole. Hovořili především o tom, jak by se měla vyučovat tělesná výchova na prvním stupni základních škol a proč je pohybová výchova důležitá.

Přednášejí­cí z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS UK) totiž poukázali na to, že tři čtvrtiny českých dětí nedosahují denního doporučené­ho množství pohybové aktivity. A podle studie, na které fakulta pracovala, odborníci zjistili, že z jimi testovanéh­o vzorku dětí měla problém s nadváhou a obezitou pětina chlapců a desetina dívek. Dalším zjištěním bylo, že více než polovina z nich tráví přes čtyři hodiny denně u televize a počítače.

Odborníci upozornili, že tělesná aktivita zlepšuje motoriku, zdraví a vývoj dítěte. A je prokázáno, že pohyb se přímo podílí na budování centrálníh­o nervového systému a pozitivně ovlivňuje rozvoj pozornosti, paměti, myšlení, plánování a dalších dovedností.

Za to, že mají děti málo pohybu, ovšem nemohou jen jejich rodiče, ale i školy. Jen třetina učitelů na prvních stupních základních škol má totiž kvalifikac­i v oblasti tělesné výchovy.

PRAHA Děti mají jiný vztah k pohybu

Dnešní děti nemají takový vztah k pohybu, jaký měli školáci stejného věku před třiceti lety, a právě na to upozornili tři profesioná­lní trenéři – Antonín Barák, dlouholetý trenér fotbalové mládeže, Jan Macháček z Ragby Olymp a Michal Prokeš z fotbalovéh­o klubu FK Dukla Praha. Ti

Olympionic­i si kromě toho také všimli, že se sportující děti velmi raně zaměří jen na jedno sportovní odvětví. To jim vyberou rodiče a děti s ním v období puberty skončí, protože je to přestane bavit. Jenže raná specializa­ce vede podle trenérů k tomu, že děti bývají méně všestranné.

Přitom právě všestranno­st může být klíčem k úspěchu, jak dokazují i příběhy olympijský­ch sportovců, kteří se do debaty o inovativní­m přístupu v hodinách tělocviku zapojili s vlastními zkušenostm­i. „Já jsem také osobně dělala více sportů,“přiblížila oštěpařka Barbora Špotáková. A podobně mluvili i vrcholoví sportovci bratři David a Tomáš Svobodovi. „S pětibojem jsem začal až v šestnácti,“uvedl David Svoboda. Jeho bratr Tomáš s triatlonem startoval ještě o rok později.

Trenéři proto vymysleli koncept, že by mohli docházet do základních škol, představov­at dětem různé druhy sportu a ulehčit výuku i

● V Praze 6 nyní funguje projekt ve 13 základních školách.

● V Příbrami se zapojilo 7 základních škol.

● Od září by se mohla přidat jedna základní škola v Radotíně.

● Trenéři docházejí do prvních a druhých tříd prvního stupně ZŠ.

● Ředitelé ze základních škol v Praze 6 by chtěli, aby u nich koncept Trenéři do škol běžel až do pátých tříd, tedy po celý první stupeň.

● Instruktor dostane za odtrénovan­ou hodinu odměnu 350 korun. pedagogům. Sedm trenérů z různých sportovníc­h klubů sídlících v Praze 6 proto nabídlo městské části svou pomoc. Té se projekt zalíbil a od loňského září tak docházejí trenéři na hodiny tělocviku žáků prvního stupně v celkem třinácti základních školách.

V praxi to funguje tak, že si školáci postupně zkoušejí osm sportů pod vedením zkušených instruktor­ů mládeže. Ti jsou přítomni vždy na jedné hodině tělesné výchovy týdně. Mezi sporty, se kterými se žáci seznamují, jsou fotbal, ragby, házená, florbal, basketbal, judo, volejbal a gymnastika.

Projekt chtějí i další

Zájem škol o projekt roste po celé Praze, ale i dále. Od února ho spustili také v Příbrami. V metropoli už se o Trenéry ve školách hlásí Praha 11, 13, 15, 16, 17 a 21. Nejblíže k němu mají v Radotíně, kde by mohl začít v září, od začátku školního roku.

„My to trochu i brzdíme, vzhledem k tomu, že to nechceme urychlit a někam to jen přehodit, aby to jelo za každou cenu, ale abychom měli všechno připravené, včetně našich interních školení, abychom měli prověřené trenéry, kteří budou učit, tak jako jsme to připravova­li devět měsíců v Příbrami,“vysvětluje jeden ze zakladatel­ů Antonín Barák. Trend oslovuje ale i instituce, zájem o školení přímo od trenérů, kteří koncept vymysleli, má i Česká školní inspekce. „Ohlasy jsou nyní veliké,“potvrzuje Barák.

Magistrátn­í komise pro školské granty ve čtvrtek navrhla, že by chtěla na projekt Trenéři ve škole uvolnit až 900 tisíc korun. „Částku ještě musí schválit rada hlavního města,“podotýká předsedkyn­ě výboru pro výchovu a vzdělávání Mariana Čapková (Praha sobě). Peníze by měly sloužit hlavně k tomu, aby se projekt mohl dále šířit, tedy například na školení dalších trenérů.

 ??  ?? Oštěpařka Barbora Špotáková a pětibojař David Svoboda vyprávěli o své cestě k medailím. Vyzdvihli přitom, že jim pomohla všestranno­st. Oba mimo jiné začali se svým medailovým sportem až v dospívání.
Oštěpařka Barbora Špotáková a pětibojař David Svoboda vyprávěli o své cestě k medailím. Vyzdvihli přitom, že jim pomohla všestranno­st. Oba mimo jiné začali se svým medailovým sportem až v dospívání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia