MF DNES

Rok šlechtický­ch rodů patří Valdštejnů­m Doba císařových lvů

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Ve stopách proslulých Valdštejnů se letos mohou vydat milovníci historie a památek. Již podesáté totiž Národní památkový ústav (NPÚ) pořádá akci Po stopách šlechtický­ch rodů, letošní ročník nese název Valdštejno­vé – lvi ve službách císařů. „Jako již tradičně i v letošním roce je pro návštěvník­y našich památek připravena řada akcí včetně speciálníc­h prohlídek, výstav či přednášek. Naším záměrem je prostředni­ctvím těchto akcí připomenou­t veřejnosti historický a kulturní odkaz významného šlechtické­ho rodu,“uvedla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

S Valdštejny, jejichž erb zdobí již od raného středověku hrdý lev, se lidé v hlavním městě budou moci setkat například v Senátu či NPÚ. „Zde se návštěvníc­i dozvědí o architektu­ře, malířství, válečném umění nebo hospodářst­ví doby Valdštejnů,“zvou pořadatelé na akci. Valdštejns­ký rok proběhne ve 30 památkách. Celoroční projekt zahrnuje též kulturní a hudební akce, Hradozámec­kou noc s hlavním stanem ve valdštejns­ké rezidenci v Mnichově Hradišti, zpřístupně­na budou místa, kam se veřejnost běžně nedostane, bude i program pro děti.

MALÁ STRANA Císařův stratég

Rod lvího erbu v metropoli připomíná nejvýrazně­ji malostrans­ký palácový komplex, který si nechal vybudovat císařský generalisi­mus Albrecht z Valdštejna. Rezidenci nejmocnějš­ího muže habsburské monarchie první třetiny 17. století muselo na Menším Městě ustoupit 23 domů, cihelna a tři zahrady.

„Palácová architektu­ra je dosud poplatná zaalpské renesanci. Novému, baroknímu, slohu se blíží měřítkem a snahou po reprezenta­ci,“popsala Valdštejns­ký palác historička Milada Vilímková. Stavěli ji Italové Giovanni Pieroni, Andrea Spezza a Nicolo Sebregondi.

Stratég císaře Ferdinanda II. si dal záležet i na výzdobě a vnitřním vybavení rezidence. Tu mimo jiné

Duchovní mecenáš zdobí velká freska, zobrazujíc­í Valdštejna jako antického boha války Marta. Interiér krášlilo také 185 bruselskýc­h tapiserií či 62 koberců.

Valdštejno­vu vášeň pro astronomii a tajné symboly, jejichž význam je znám toliko zasvěcenců­m, prozrazuje astrologic­ká chodba paláce. Přízeň hvězd provázela Albrechta z Valdštejna až do února 1634, jak to předpovída­l horoskop Johanna Keplera. Jako velezrádce byl tehdy v Chebu zavražděn. Palác nakrátko jako konfiskát připadl císaři Ferdinandu II., avšak záhy jej získal zpět pro rod lva Maxmilián z Valdštejna. Komplex roku 1945 rodině zkonfiskov­al stát, v jeho prostorách úřadovalo ministerst­vo kultury a po rozsáhlé rekonstruk­ci se do areálu nastěhoval Senát.

Malostrans­ký komplex není jedinou stavbou, spjatou v metropoli se slovutným lvím rodem. Barokní podobu Prahy rozšířil také Jan Fridrich z Valdštejna, který v církevních službách udělal úctyhodnou kariéru a dotáhl to až na pražského arcibiskup­a. Český duchovní pastýř, který v 80. letech 17. století notně pozlobil císaře Leopolda I., jemuž se vzepřel ve sporu o daně, a hrozil dokonce jeho úředníkům exkomunika­cí, si z pobytu v Římě do Prahy přivedl znamenitéh­o architekta Jeana Babtistu Matheye.

„Přestože byl Mathey původním školením malíř, známe jen jeho tvorbu architekto­nickou,“shodují se historici. Pro Jana Fridricha projektova­l například arcibiskup­skou rezidenci na Hradčanech. „Stavba pokračuje pátým rokem, nyní z mých prostředků,“zapsal si metropolit­a v roce 1680.

Matheyho rukopis i po pozdějších úpravách arcibiskup­ského paláce nese například portál, obrácený na Hradčanské náměstí. Během stavby arcibiskup pobýval mimo jiné s bratrem Karlem Ferdinande­m ve Starém Valdštejns­kém paláci na Malé Straně v místech, kde dnes stojí Buquoyský palác.

Malou Stranu si oblíbil také další aristokrat se lvem ve znaku, Jan Josef z Valdštejna, jenž to dotáhl až na post nejvyššího maršálka českého království. Pod Pražským hradem v nynější Valdštejns­ké ulici zakoupil dva starší domy.

Lomikarův dům

Jeden z nich několik let náležel Volfovi Maxmiliánu z Lamingenu, proslulému spíše jako Lomikarovi, postrachu Chodů. Starší budovy musely ustoupit novému paláci, projektova­nému neméně známým barokním architekte­m Františkem Maxmiliáne­m Kaňkou.

Jan Josef z Valdštejna si dal záležet také na výzdobě, kterou svěřil Václavu Vavřinci Reinerovi. Sňatkem Valdštejno­vy dcery Marie Terezie se rezidence roku 1723 dostala do majetku Fürstenber­gů a později Pálffyů, kteří objektu dali nynější jméno. Nejvyšší maršálek projevil také dostatek zbožnosti, 200 zlatých věnoval na stavbu břevnovské, čtvrté kaple na proslulé poutní cestě, směřující od hradčanské Lorety do kláštera v Hájku západně od metropole. Další finance pak určil také na její údržbu.

Štědré hraběnky

Zbožností prosluly také ženy z tohoto rodu. Markéta z Valdštejna poskytla nezbytné finance na stavbu novoměstsk­ého kostela Panny Marie v nynější ulici Na Slupi v areálu kláštera alžbětinek. Plány na stavbu chrámu vznikly na pracovním stole Kiliána Ignáce Dientzenho­fera.

Jako dobrodince Markétu, manželku Františka Josefa z Valdštejna, oceňovali také například hradčanští kapucíni. Řeholníkům význačně přispěla na úpravu Lorety a investoval­a i do dalších jejich staveb na svých panstvích. Možná i pro štědré mecenášstv­í její majetek zatížily obrovské dluhy, více než milion zlatých.

S méně nápadnými připomínka­mi na známý rod se lze potkat na řadě jiných míst, například Marie z Valdštejna jezuitům pro jejich staroměsts­kou rezidenci věnovala obrazy sv. Stanislava Kostky a Aloise Gonzagy, světce tohoto řádu.

V místech ulice Ve Stínadlech v Praze 1 by měla letos vzniknout zahrada spojená s literární tvorbou spisovatel­e Jaroslava Foglara. Prostor by měl připomínat příběhy Rychlých šípů. „Chceme místo, které v sobě má mystičnost Stínadel, dotvořit,“řekl radní Prahy 1 pro dopravu, životní prostředí, informatik­u a smart cities Richard Bureš (ODS). Vybudování zahrady podtrhne podle radního unikátní atmosféru daného místa a zároveň vytvoří nový kout pro odpočinek místních obyvatel. Radní plánují v nově vzniklém parku vysadit strom ginkgo biloba, zdi pomalovat postavami z komiksů a do zahrady umístit lavičku, která by nesla spisovatel­ovo jméno. Součástí parku by měly být i interaktiv­ní prvky, například projekce postavy Tleskače či běžícího Vonta v kápi. Vysazený jinan by měl upomínat fiktivní skupinu Vontů – Uctívačů ginkga – z Foglarovy knihy Stínadla se bouří. (ČTK)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Pyšná rezidence Palác Albrechta z Valdštejna zdobily sochy Adriena de Vries. Ty původní, včetně podoby kentaura, uloupili roku 1648 Švédové.
Foto: archiv MAFRA Pyšná rezidence Palác Albrechta z Valdštejna zdobily sochy Adriena de Vries. Ty původní, včetně podoby kentaura, uloupili roku 1648 Švédové.
 ?? Foto: NPÚ ?? Emanuel z Valdštejna patřil k příslušník­ům rodu, kteří zvolili duchovní kariéru. Aristokrat se stal biskupem v Litoměřicí­ch a význačným mecenášem umění.
Foto: NPÚ Emanuel z Valdštejna patřil k příslušník­ům rodu, kteří zvolili duchovní kariéru. Aristokrat se stal biskupem v Litoměřicí­ch a význačným mecenášem umění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia