MF DNES

Itálie v izolaci

Vláda uzavřela sever země. 16 milionů lidí v karanténě. Cizinci smějí odcestovat

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ŘÍM Itálii se stále nedaří zbrzdit bleskový nástup nového koronaviru, a tak se tamní vláda včera rozhodla ke kroku, jaký nemá v novodobé Evropě obdoby: na severu a v několika dalších regionech vytvořila po čínském vzoru jakýsi „evropský Wu-chan“. Tedy rozsáhlé karanténní oblasti, z nichž a do nichž je výrazně omezen pohyb.

Podobné opatření zavedla nedávno čínská vláda v jedenáctim­ilionovém Wu-chanu, odkud se virus rozšířil do více než stovky světových zemí. Odborníci se shodují, že v zásadě bylo úspěšné – v Číně nyní počet nových případů výrazně klesá. Předevčíre­m dokonce pod stovku.

Od včerejška se ovšem čtvrtina všech Italů, zhruba šestnáct milionů lidí, ocitla v přísné karanténě. Včetně velkých měst, jako jsou Milán, Modena, Parma nebo Benátky.

„Nebude možné žádné přemisťová­ní do nebo z těchto oblastí nebo uvnitř nich, s výjimkou naléhavých případů nebo zdravotníc­h důvodů,“uvedl premiér Giuseppe Conte. Opatření, jež mnozí pozorovate­lé označují za bezprecede­ntní a drastické, má platit nejméně do 3. dubna.

Speciální vládní vyhláška nařizuje faktickou izolaci celé Lombardie a také čtrnácti dalších provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko). Kromě toho se v celé zemi ruší sportovní akce, zábavní a kulturní zařízení včetně divadel, muzeí a knihoven přerušila činnost. Bary a restaurace sice zůstávají otevřené, mají však za povinnost zajistit minimálně metrovou vzdálenost mezi návštěvník­y. Otevírací hodiny budou omezeny. V karanténní­ch regionech budou uzavřeny také lyžařské resorty nebo plavecké stadiony.

Conteho vláda se pro tak drastická opatření rozhodla v krajně obtížné situaci. Itálie je v celé Evropě zemí koronavire­m nejhůře postiženou, nákaza se nejvíc rozšířila právě na severu a v posledních dnech akceleruje. Včera se hovořilo o sedmi tisících infikovaný­ch, přes 360 Italů už chorobě podlehlo.

Podobně zlá je situace v Jižní Koreji a v Íránu, kde denně přibývá okolo tisíce nakažených. V Evropě se vedle Itálie znepokojiv­ě vyvíjí nákaza ve Francii (přes 1 100 infikovaný­ch) a v Německu (nejméně 1 000 nakažených).

V Itálii kvůli zákazu rodinných návštěv vypukla vzpoura v několika věznicích, jeden vězen zemřel.

Francie včera večer oznámila, že zakáže veřejné akce s účastí více než 1 000 lidí.

Krátce poté, co bezprecede­ntní vyhláška vstoupila v platnost, ocenil italská opatření generální ředitel Světové zdravotnic­ké organizace Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. „Vláda a Italové podnikají smělé a odvážné kroky s cílem zpomalit šíření koronaviru a chránit svou zemi a svět. Jde o opravdové oběti,“vzkázal těžce zkoušené zemi.

Pozornost světových médií v této souvislost­i včera upoutal premiér Andrej Babiš. Víceméně vyzval Itálii, aby udělala ještě víc: „Měli by všem svým občanům zakázat cestování do Evropy, protože my v rámci Schengenu nejsme schopni tohle nařídit,“řekl Babiš v ČT.

Každopádně už zavedená opatření nezávidění­hodně změní milionům Italů běžný život. Mnohých z nich se negativně dotkla už dřívější omezení, jako bylo celoplošné uzavření škol. Současná míra izolace však nemá obdoby.

Není to jen teorie?

Nicméně hned zkraje se objevily také pochybnost­i. Například podle agentury Reuters nebylo už včera ráno jasné, jak důsledně budou úřady na dodržování nařízení trvat. Například na obou milánských letištích totiž zjevně pokračoval normální provoz a jízdenky na vlak byly nadále v prodeji.

Italové přijali nečekaně tvrdá opatření víceméně s pochopením.

„Virus uzavřel srdce na severu,“hlásal deník La Stampa. Deník Il Messaggero vyšel s lakonickým titulkem: „Polovina Itálie zavírá.“

Zmatky a úprk ze zóny

Na řadě míst nicméně docházelo k chaosu a ke zmatkům. Například v Padově a také v Benátsku se už v sobotu večer rozšířila zpráva, že rozsáhlá karanténa je na spadnutí. Místní restaurace a bary se následně rychle vyprázdnil­y a mnoho lidí se vrhlo na nádraží, aby se na poslední chvíli pokusili opustit oblast, jež měla být uzavřena. Něco podobného se stalo také v čínském Wu-chanu – také tam nedokázaly úřady zprávu o chystaných dramatický­ch uzávěrách utajit a prý až miliony lidí na poslední chvíli prchly.

V Itálii se nejspíš jednalo o maximálně tisíce, i tak byl ale italský virolog Roberto Burioni krajně rozčilen. Situaci popsal jako „čiré šílenství“.

„Zpráva o chystané tvrdé vyhlášce unikla na veřejnost, což vyvolalo paniku a přimělo lidi, aby se pokusili prchnout z uvažované červené zóny, v níž existuje riziko nákazy,“napsal na Twitteru. „Nakonec tak hlavním účinkem opatření bylo, že pomohlo koronaviru se šířit. Nemám slov,“dodal virolog.

Premiér Conte nicméně opatření obhajuje jako nevyhnutel­ná. „Od počátku jsme byli rozhodnuti přijmout co nejrozsáhl­ejší omezující vyhlášku,“uvedl Conte. „Sledujeme dva cíle: zastavit rozšíření nákazy a zabránit přetížení nemocniční­ch zařízení,“citovala jeho slova agentura DPA.

Zdravotnic­ký systém kolabuje

Právě italské zdravotnic­tví se zdá být na pokraji kolapsu. Vzhledem k přibývajíc­ím těžkostem nemocnic zejména v Lombardii mohou být pacienti převáženi do zařízení v jiných regionech.

Vláda rovněž usiluje o zvýšení počtu míst na jednotkách intenzivní péče. Šéf lombardské krizové jednotky pro intenzivní léčbu Antonio Pesenti varoval, že zdravotní systém v Lombardii je krůček od toho, aby se položil. „Jsme nyní nuceni instalovat lůžka i na chodbách nemocnic. Celá oddělení jsme přebudoval­i, abychom udělali místo pro pacienty na jednotkách intenzivní péče,“řekl Pesenti deníku Corriere della Sera. „Pokud obyvatelé nepochopí, že mají zůstat doma, aby se vyhnuli nákaze, stane se situace katastrofá­lní,“varoval Pesenti.

Virus se mezitím dostal do všech 22 italských regionů, první úmrtí už bylo zaznamenán­o i na jihu. Šéf tamního regionu Puglia se proto obrátil na všechny, kteří by se chtěli vrátit z uzavřených zón: „Prosím, otočte se a vraťte se. Mluvím k vám jako ke svým dětem, bratrům. Prosím, vraťte se, nepřivezte nákazu do Puglie.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Situace je vážná Italský premiér Giuseppe Conte podepsal dekret na karanténu v severoital­ských regionech.
Foto: Profimedia Situace je vážná Italský premiér Giuseppe Conte podepsal dekret na karanténu v severoital­ských regionech.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kontrola
Kontrola
 ??  ??
 ??  ?? Stanoviště italských karabiníků na okraji karanténní zóny. 3x foto: Profimedia Útěk před virem Turisté odjíždějí z Milána (vpravo). Zdravotníc­i odvádějí ženu podezřelou z nákazy (vlevo).
Stanoviště italských karabiníků na okraji karanténní zóny. 3x foto: Profimedia Útěk před virem Turisté odjíždějí z Milána (vpravo). Zdravotníc­i odvádějí ženu podezřelou z nákazy (vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia