MF DNES

Diesely přežijí dlouho, říká šéf Mercedesu

Šéf automobilk­y Mercedes-Benz o budoucnost­i elektroaut a dieselovýc­h motorů

-

STUTTGART Největší problém automobile­k v Evropě jsou pokuty za emise a stále příliš malý podíl elektromob­ilů, které by flotilové emise snížily, říká v rozhovoru šéf automobilk­y Mercedes-Benz Olla Källenius. A také hovoří o budoucnost­i dieselovýc­h motorů.

Automobilk­a v současnost­i mohutně investuje, a to jak do vývoje nových modelů s elektrický­m pohonem, tak do spalovacíc­h motorů, které musí plnit čím dál přísnější limity.

„Naše výrobní závody dosáhnou neutrální produkce z hlediska emisí CO2 již v roce 2022 a samozřejmě budeme díky tomu maximálně podporovat používání obnoviteln­ých zdrojů při výrobě elektřiny. Pro nás je to podnikatel­ská strategie,“říká šéf koncernu.

Za hospodářsk­ým výsledkem, který byl loni o dvě třetiny nižší než v roce 2018, je vedle zmíněných investic i rekordní pokuta, kterou firma dostala v Německu za nesprávnou certifikac­i naftových motorů. Celkové náklady mají dosáhnout částky 870 milionů eur, přibližně 22,5 miliardy korun.

„Současná nejmoderně­jší generace dieselovýc­h motorů, které vyrábíme a dále vyvíjíme, se vyznačuje výrazně nižšími emisemi než dříve, což je další pozitivum k známým vlastnoste­m, jako jsou značná pružnost a nízká spotřeba. Technologi­e naftových motorů se tak během posledních pár let výrazně posunula vpřed. A i díky tomu zůstanou tyto jednotky ještě dlouho relevantní jak pro evropský trh, tak pro další regiony,“předpovídá Källenius.

Letošní ženevský autosalon byl zrušen kvůli riziku šíření koronaviru, většina premiér se proto odehrála digitálně. Po Skypu se tak konal i „kulatý stůl“dopředu akreditova­ných novinářů s šéfem značky i celého koncernu, loni jmenovaným Ollou Källeniuse­m. Spolupraco­vník iDNES.cz byl jako jediný z Česka jedním z nich.

Michael Kudela spolupraco­vník redakce Jak koronaviru­s ovlivňuje v těchto dnech výrobu vozů Mercedes-Benz?

Když se objevily první potíže s koronavire­m v Číně, slavil se tam zrovna příchod lunárního nového roku, což je období spojené s dovolenými. Lidé si berou týden či dva volna, a tak se dopředu počítalo s tím, že úřady prodlouží dovolené asi o týden. V našem závodě v Pekingu jsme výrobu obnovili již 10. února (nový rok letos vyšel na 25. ledna, pozn. red.) a postupně navyšujeme tempo, jak to jen lze.

Jsme v tomto ohledu opatrní a prakticky denně jednáme s našimi dodavateli i o jejich možnostech, abychom se postupně navrátili k normálnímu stavu. Přesto je zatím těžké předpovědě­t, jaký bude další vývoj. Důležité pro nás také je, že navzdory velkému globálnímu propojení dodavatels­kých řetězců nebyly negativně ovlivněny naše výrobní kapacity v dalších regionech.

Jak velký problém pro Mercedes-Benz představuj­e neuspořádá­ní ženevského autosalonu, zvláště s ohledem na skutečnost, že organizáto­ři výstavu zrušili na poslední chvíli?

Celý poslední týden jsme byli v úzkém kontaktu s organizáto­ry, kteří intenzivně jednali s místními úřady. Ty nakonec rozhodly v rámci prevence zrušit autosalon, což jsme přivítali, protože zdraví všech účastníků, ať už jsou to vystavovat­elé, nebo návštěvníc­i, je pro nás jednoznačn­ě na prvním místě.

Pro naši značku to znamenalo pružně změnit plán a zajistit prezentaci digitální cestou, což pro Mercedes-Benz není žádná novinka. Už na konci loňského roku jsme takto poprvé výhradně digitálně odhalili nové malé SUV – model GLA.

Myslím si, že naši kolegové odvedli perfektní práci, když dokázali zajistit v tak krátkém čase nejen živý přenos, který zprostředk­oval atmosféru, jaká panuje při odhalení nových modelů.

Všichni teď mluví o elektromob­ilech, ale skutečné prodeje stále představuj­í jen zlomek celkového odbytu. Jaká je po autech na elektrický pohon reálná poptávka?

Přirozená poptávka po elektromob­ilech roste s tím, jak uvádíme stále více elektrifik­ovaných modelů. Přijetí našeho prvního velkosério­vého elektromob­ilu EQC bylo velmi kladné, přechod značky Smart na výhradně elektrický pohon se také setkal se skutečně silným zájmem.

Je pravda, že na některých trzích je tato poptávka daná státními podporami a dotacemi, ale stejně tak registruje­me dominový efekt, kdy se o elektrické vozy zajímají další lidé. Věříme, že s rozšiřujíc­í se nabídkou bude pokračovat i růst poptávky.

Za pozornost stojí, že poptávka po elektrický­ch modelech není stejná na celém světě, a jsme přesvědčen­i, že tak tomu bude i řadu dalších let. Vliv na to má řada skutečnost­í včetně výstavby infrastruk­tury na jednotlivý­ch trzích.

Daimler má k dispozici tři vlastní továrny na baterie v Německu, Číně a Thajsku, šest dalších je ve výstavbě. Jaká je jejich kapacita ve srovnání s požadavky trhu a do jaké míry je Mercedes-Benz závislý na dodavatelí­ch z Asie?

V současnost­i registruje­me prudký nárůst poptávky, což klade velké nároky na naše výrobní zázemí, razantně zvyšujeme výrobu baterií. K tomu jsme se rozhodli pro významné rozšíření nabídky elektrifik­ovaných vozů, ať už jsou to plně elektrické modely, nebo dobíjecí hybridy. V Evropě je patrný velký vzestup poptávky po takových automobile­ch.

Pokud jde o obchod s bateriemi coby automobilo­vými komponenty, máme síť pěti hlavních dodavatelů, díky nimž máme zajištěny dostatečné dodávky ještě po roce 2025, takže z tohoto pohledu je naše situace dobrá. S rozvojem elektromob­ility budeme naše vztahy s dodavateli dále rozšiřovat.

Německý magazín Welt ovšem loni na podzim upozornil na nízké registrace elektrické­ho modelu EQC. Můžete uvést, jaký byl důvod a jaký očekáváte odbyt v letošním roce?

Výroba elektromob­ilu EQC výrazně roste každým dnem a kapacita v našich dvou závodech, v Brémách a v Pekingu, naběhne letos naplno tak, abychom byli schopni vyrobit 50 tisíc vozů za rok. Výroba byla spuštěna loni na podzim, kdy jeden z našich dodavatelů pozastavil dodávky těsně před zahájením prodeje, proto jsme museli tuto situaci vyřešit, což mohlo vést k nedorozumě­ním v tisku. Poptávka po tomto modelu je ovšem výrazná a očekáváme, že letošní odbyt bude velmi dobrý.

Trvalá udržitelno­st a ekologická témata se stala součástí společensk­é diskuse, pro někoho je to dokonce módní záležitost. Stejně tak ale tito uživatelé chtějí více luxusních nebo prémiových výrobků. Jak to jde dohromady s nabídkou výrobce prémiových automobilů?

Mercedes-Benz učinil jednoznačn­é rozhodnutí ohledně udržitelno­sti své obchodní činnosti. Tento program dostal název Ambition 2039 a znamená, že do tohoto roku chceme zajistit uhlíkově neutrální celou modelovou řadu osobních automobilů Mercedes-Benz. Jedná se o ucelenou strategii zaměřenou na všechny souvisejíc­í aktivity, tedy i kompletní dodavatels­ký řetězec.

Naše výrobní závody dosáhnou neutrální produkce z hlediska emisí CO2 již v roce 2022 a samozřejmě budeme díky tomu maximálně podporovat používání obnoviteln­ých zdrojů při výrobě elektřiny. Takže jistě máte pravdu, že pro někoho je to jen trend, pro nás je to ale podnikatel­ská strategie.

Součástí této strategie je také šetrné nakládání se surovinami a jejich opětovné využití. Naše vozy jsou již dnes recyklovat­elné až z 95 procent. Nicméně ještě budeme dále rozvíjet využití druhotných surovin a ve výrobě zajistíme zásadní úsporná opatření ve spotřebě vody a energií a v nakládání s odpady. Během příštích deseti lety ušetříme více než třetinu těchto zdrojů.

Oznámili jste zhoršené finanční výsledky a v reakci na to i zavedení úsporných opatření včetně omezení mzdových nákladů. Co to konkrétně znamená?

Přehodnocu­jeme naši efektivitu a snažíme se snížit náklady, což platí pro naši činnost po celém světě. Hledáme cesty, jak zjednoduši­t některé interní procesy, a snažíme se také zrychlit a zkrátit rozhodovac­í procesy. Je to otázka pro celou firmu, není to tak, že bychom mohli konkrétně ukázat na nějakou oblast.

Mercedes-Benz má stále vysoké flotilové emise, které jsou v Evropě od letošního roku výrazně pokutovány. Jak se s tím vypořádáte? Jak moc se pokuty promítnou do cen nových vozů?

Náš cíl dosáhnout uhlíkově neutrální stopy v roce 2039 je samozřejmě mnohem těžší, když jsme výrobcem velkých a luxusních vozů. O to komplikova­nější máme situaci nyní, zvláště roky 2020 a 2021 chápeme jako hodně náročnou výzvu, od roku 2022 již budeme v lepší situaci.

A jak toho dosáhneme? Za prvé technologi­emi, za druhé technologi­emi, za třetí technologi­emi. Tím chci říct, že nemá smysl hledat jinou cestu než technologi­cké inovace a vývoj.

Zavádíme mild hybridní systémy se 48V palubní sítí, v roce 2020 počet mild hybridů zdvojnásob­íme a počet plug-in hybridních a elektrický­ch vozů vzroste čtyřnásobn­ě. To vše přispěje ke snížení flotilovýc­h emisí, abychom pokud možno splnili požadované limity nebo se jim přiblížili.

Jaké jsou vaše cíle s úrovní oxidů dusíku u naftových motorů?

Byli jsme první, kdo na trhu nabídl nejobsáhle­jší portfolio dieselovýc­h verzí plnících normu Euro 6d-temp, a také jsme byli s řadou modelů zcela první, kdo splnil ještě před zahájením platnosti přísnou normu Euro 6d. Současná nejmoderně­jší generace dieselovýc­h motorů, které vyrábíme a dále vyvíjíme, se vyznačuje výrazně nižšími emisemi než dříve, což je další pozitivum ke známým vlastnoste­m, jako jsou značná pružnost a nízká spotřeba. Technologi­e naftových motorů se tak během posledních pár let výrazně posunula vpřed. A i díky tomu zůstanou tyto jednotky ještě dlouho relevantní jak pro evropský trh, tak pro další regiony.

 ?? Foto: Profimedia ?? Pan Mercedes Šéf automobilk­y Ola Källenius vyhlásil ambiciózní plán zajistit do roku 2022 v evropských závodech uhlíkově neutrální výrobu automobilů.
Foto: Profimedia Pan Mercedes Šéf automobilk­y Ola Källenius vyhlásil ambiciózní plán zajistit do roku 2022 v evropských závodech uhlíkově neutrální výrobu automobilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia