MF DNES

Derby Slavie se Spartou bez vítěze

Zlatý polštář, na kterém Slavia proležela zimu, mohl při derby ztratit ještě víc lesku. Jenže...

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Padl na kolena a dlouho bez hnutí koukal do země. Když konečně zvedl hlavu, odplivl si a vztekle plácnul do trávníku. Tolik si Bořek Dočkal přál, aby zrovna tady vyhrál.

Na místě, kde se jako kluk učil hrát fotbal. Ve vršovickém Edenu. Na stadionu Slavie.

Tentokrát přijel jako úhlavní rival. Tuplovaný soupeř s kapitánsko­u páskou Sparty, na kterého fanoušci křičeli, že je hovado.

Upřímně, Dočkal byl velmi blízko, aby se dočkal. Slavia totiž vyhecované pražské derby vyrovnala až v nastaveném čase. Slavia–Sparta 1:1.

Znovu se ukázalo, jak je sportovní osud vrtkavý. Hrdinou se nakonec nestal ghanský útočník Tetteh, který po Dočkalově mazané přihrávce v 80. minutě otevřel skóre. Ani Sparta si nijak zvlášť nepolepšil­a, byť měla triumf na dosah. Nevyhrála pátý ligový duel za sebou a po 24. kole se zase o jednu příčku v tabulce sesunula. Je až osmá, což vůdce Dočkala nesmírně štve.

Mimochodem, i Slavia hledá plusy, kde se jen dá. Představte si, že by prohrála potřetí ve čtyřech jarních kolech. Klidně se to mohlo stát. Včera navečer si pořádně odfrkla. Poděkovat musí chorvatské­mu pomocníkov­i Musovi, který přišel jako náhradník a trefil spásný gól. Vyšroubova­l se na Bořilův centr z levého křídla a křížnou hlavičkou šoupnul balon do sítě. V euforii se svlékl a do půl těla pózoval před severní tribunou. Fanoušci z kotle se za ním tlačili tak vehementně, až prorazili reklamní panel.

„Přesně tohle jsme potřeboval­i. Trefit sestavu a ukázat charakter,“řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Potvrzuje se totiž, že úřadující mistr přes zimu docela zariskoval, když pustil zkušené lídry Součka, Škodu a Hušbauera. S ohromující­m 16bodovým náskokem se zdálo, že sázka na omlazení mužstva nemůže přinést trable. A ejhle. Druhá Plzeň, která na jaře všechny zápasy vyhrála, se po víkendu přiblížila na rozdíl osmi bodů.

Ano, pořád je to rozdíl výrazný, ale nevnímá se jako nesmazatel­ný.

Za pochodu se tvoří o trochu jiná Slavia, než na kterou jsme byli zvyklí. Mladí se potřebují otrkat, získat drajv a sebedůvěru. Proti Spartě správnou mentalitu slávisté naznačili, ale na fotbal se dalo koukat až po přestávce.

Někdy to tak prostě bývá, že se těšíte na velký šlágr, vyprodaný stadion bez ustání prozpěvuje chorály, hráči jedou na doraz, jenže umělecký dojem je mizerný. Místo chytrých akcí vidíte jen boj, nervózní přihrávky, fauly, žluté karty a strkanice. Pobavme se radši o druhé půlce. Chronologi­cky po minutách.

49. – slávista Ševčík hned po přestávce málem trefil gól roku. Ránu z voleje mu senzačně zpod břevna vyrazil brankář Heča.

52. – sparťan Heča se modlí, ať hloupým kiksem nezaviní gól. Tecl mu vypíchl míč, ale Ševčík prázdnou branku netrefuje.

57. – slávista Stanciu, přeběhlík ze Sparty, o kousíček míjí.

58. – sparťan Tetteh skóruje a s dlaněmi u uší provokuje tribuny, které ztichly. Při Tettehově srdnatém náběhu sundal vracející se stoper Takács gólmana Koláře, takže to byl pro Spartu gól zadarmo.

Vlastně nebyl. Zpětně zasáhlo video, které odhalilo, že faulující Tetteh srážku slávistů zavinil. To jste měli slyšet ten bugr. Sparťané láteřili, slávisté řvali radostí.

80. – Tetteh podruhé maže po levém křídle, tentokrát si Takácse posadí rychlou kličkou a navrch mu gólovou střelu otře o zadek. Kapitán Dočkal jako první před kotlem pumpuje pěstmi.

Když o 13 minut později vyrovná Musa, 295. derby může skončit.

Komu ta remíza prospěje víc?

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Hrdina Pro Slavii včera v nastavení zachránil remízu střelec Musa (vpravo).
Foto: Michal Sváček, MAFRA Hrdina Pro Slavii včera v nastavení zachránil remízu střelec Musa (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia