MF DNES

Opatření v Itálii Otázky a odpovědi

-

Jsem v zasažené provincii, můžu se přesunout jinam v rámci Itálie?

Všechny fyzické osoby, tedy místní i cizinci, se musí vyvarovat všech přesunů z a do oblastí, kde byla vyhlášena karanténa. Výjimkou jsou mimořádné pracovní či zdravotní důvody. V případě cizinců je povoleno kvapné opuštění země, nikoli odjezd do jiných částí Itálie s mírnějším režimem.

Jak stornovat zájezd?

V otázce storno poplatků za služby cestovních kanceláří platí dle ministerst­va pro místní rozvoj následujíc­í: „Čeští zákazníci, kteří si zakoupili od cestovní kanceláře zájezd do oblasti postižené koronavire­m, mohou podle občanského zákoníku odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatků.“Jenže co znamená "oblast postižená koronavire­m" (celá země, oblast v karanténě), se bude patrně ještě právně řešit.

Co když nebudu chtít místo s vyhlášenou karanténou opustit?

Turisté, kteří budou chtít navzdory karanténě setrvat na místě třeba proto, že si to zaplatili, nebudou mít prakticky možnost opustit svá ubytovací zařízení kromě nákupu denních potřeb (například jídla).

Jaký je režim v oblastech mimo karanténu?

V rámci celé země jsou pozastaven­y veškerá představen­í. Zavírají se muzea, herny, sázkové kanceláře či diskotéky. Restaurace a bary mají povinnost, na náklady majitele, respektova­t minimální vzdálenost jednoho metru mezi osobami, což je v běžném provozu skoro nemožné.

Co se stane po návratu domů?

Čechy a cizince s trvalým pobytem v Česku čeká po návratu z kteréhokol­i místa v Itálii domácí karanténa v trvání 14 dnů. Potvrzení od lékaře si mají vyřídit telefonick­y nebo elektronic­ky, aby měli nárok na nemocensko­u. V některých zaměstnání­ch je možné se dohodnout na práci z domova. Děti se odhlásí ze školy jako při normální nemoci.

Je bezpečné cestovat na dovolenou třeba do Rakouska?

Ministerst­vo zdravotnic­tví zatím žádné omezení cest do Rakouska nevydalo. Veřejná doprava i lyžařská střediska fungují. Rakousko namátkově kontroluje lidi cestující do země z Itálie, což se týká i vracejícíc­h se Čechů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia