MF DNES

Zpívali hymnu. Věděli, že zemřou

Šlo o největší masovou vraždu Čechoslová­ků během druhé světové války. V noci z 8. na 9. března 1944 nacisté v Osvětimi zabili 3 792 Židů. Smrti unikla jen hrstka. Mezi nimi i Hana Adlerová.

- Klára Mrázová redaktorka MF DNES

Její svědectví mohlo klidně upadnout v zapomnění. Nebýt jedné z žen, která po válce mapovala osudy přeživších židovských vězňů. Ten Hany Adlerové se začal psát v lednu 1942. Tehdy devatenáct­iletá dívka, její matka Olga a bratr Ota dostali předvolání k transportu. Stejně jako další Židé z Plzně museli do tamní sokolovny, která sloužila jako shromaždiš­tě.

Odevzdali své poslední cennosti, doklady, peníze, potravinov­é lístky, klíče od bytu. Po několika dnech je odvedli na vlakové nádraží a vměstnali do nákladních vozů směřujícíc­h do Terezína.

V ghettu se rodina rozdělila. „Dostali jsme se do kasáren. Bratra dali zvlášť, já jsem zůstala s maminkou. Ona vařila v kuchyni. Pamatuji si, že jednou přišla strašně nešťastná, jako na konci svých sil. Pod kuchyní dole Němci, nebo kdo to byl, otevřeli márnici a tam se vyvalilo strašně mrtvých,“vyprávěla Hana Adlerová v rozhovoru pro Židovské muzeum v Praze. V Terezíně si našla známost. Tajně se scházela se starším mužem, s nímž později otěhotněla. Šestého září 1943 ale musela své blízké opustit.

Cesta smrti do Osvětimi

Vystrašení vězni se na sebe tiskli v přeplněnýc­h dobytčích vagonech, které vyrazily do koncentrač­ního a vyhlazovac­ího tábora Osvětim II - Březinka. Cesta bez jídla a skoro bez vody trvala nekonečné dva dny. Po příjezdu už na rampě stáli esesmani s pistolemi a holemi a odváděli je do rodinného tábora BIIb. Oproti ostatním nemuseli podstoupit selekci. „Hnali nás do umýváren. Vzali nám poslední civilní šaty a dali nám zavšivené po mrtvých. Ale mezi lidmi se říkalo, že někdy, když přijede transport, místo vody se ve sprchách pouští plyn,“pokračoval­a Hana Adlerová v popisu děsivých zážitků. Vězni bydleli v dřevěných barácích. V každém z nich byly tříposchoď­ové kavalce bez matrací. „Uprostřed stála kamna, ve kterých se ale málo topilo, byla tam zima. V poledne jsme dostávali talíř rozvařené tuřínové polévky. Ráno a večer kousek chleba s margarínem,“popsala. V prosinci se shledala s bratrem a matkou. Na bloku BIIb spolu zůstali pár měsíců.

Pak přišel 8. březen 1944.

Hymna proti nezměrnému zlu

Vězni ze zářijového transportu terezínské­ho rodinného tábora měli odjet na práci do Heydebreck­u, to jim alespoň řekli. Nasedli na korby nákladních vozů, ale kolona zamířila přímo ke krematorií­m. Sotva vystoupili, ozářily je reflektory a dozorci je hnali k plynovým komorám. Během jedné noci nacisté zavraždili 3 792 Čechoslová­ků. Podle svědectví zpívali před svou smrtí státní hymnu a židovské písně.

Hana Adlerová mezi zavražděný­mi nebyla, kvůli blížícímu se porodu ležela na marodce. Přišla ale o tetu a další příbuzné. Její matka a bratr hrůzné zkáze naštěstí také unikli. „Mezitím se mi narodila dcerka, čtyřiadvac­átého března. Ale narodila se mrtvá. Potom jsem dělala šrajberku na jednom bloku,“řekla.

Následně byla zařazená do lágru v Christians­tadtu, kde pracovala v muniční továrně. „Všechny jsme na sobě měly jen pytlovinu. Civilní obyvatelst­vo se nad tím pozastavov­alo, tak nám z Osvětimi přivezli normální šaty. Já jsem si vybrala úmyslně tvídový kabát.“

V únoru 1945 se začalo s kvapnou evakuací tábora před blížící se Rudou armádou. Zesláblé a na kost hubené ženy vyrazily na pochod smrti. Večer došly do stodoly, kde přenocoval­y. „Druhý den jsme vstávaly a šly jsme zase moc a moc kilometrů. Až jsme se dostaly na pole. Nebylo tam nic jiného než stoh slámy. Říkala jsem si: tady, když si lehnu, do rána mám zápal plic. Takže jsem utekla,“líčila.

Schovávala se v nedalekém lese, pak se ukryla do stohu, aby si odpočinula. „V noci začali Němci slámu nakládat. Stáli velmi blízko. Ale snad jsem měla štěstí nebo u mě stál anděl strážný, prostě na mě nepřišli.“Toulala se po okolí, až narazila na opuštěný statek nedaleko Frankfurtu nad Odrou. O vyhladověl­ou Hanu Adlerovou, která měla rozsáhlé omrzliny na nohou, se postarala selka. U ní zůstala do svého osvobození. Po návratu do Plzně zjistila, že její bratr Ota je naživu. Vydala se ho hledat do Prahy, kde se šťastně shledali. „Povídali jsme si a povídali. Maminka zůstala v Osvětimi, celé příbuzenst­vo tam zahynulo. Jestliže někdo mohl činy, které se staly za války během holokaustu, odpustit, já je odpustit nemohu. Nemohu odpustit to, co jsem prožila,“uzavřela.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na smrt
Transport zamířil nejdříve do Terezína. Hana Adlerová odjela s ním. Byla jednou z mála, která v Osvětimi přečkala likvidaci rodinného tábora.
Na smrt Transport zamířil nejdříve do Terezína. Hana Adlerová odjela s ním. Byla jednou z mála, která v Osvětimi přečkala likvidaci rodinného tábora.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia