MF DNES

Ať starosty volí přímo, hlásal Zeman na sjezdu SPOZ

-

PRaHa Prezident Miloš Zeman o víkendu na sjezdu Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ) znovu volal po zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Straně slíbil, že zůstane jejím čestným předsedou a nadále jí propůjčí své jméno. Zároveň ji vyzval, aby po vzoru slovenskéh­o hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vyhrálo parlamentn­í volby, postavilo silného lídra. SPOZ v sobotu na sjezdu zvolila nové vedení, stranu povede dosavadní předseda republikov­é kontrolní komise Martin Šulc.

Zeman dlouhodobě navrhuje zavedení přímé volby starostů. Podle něj by to znemožnilo vytváření koalic, ve kterých by chyběl vítěz voleb. „Můj návrh byl velmi jednoduchý. Aby ať už starostové, nebo primátoři nebo hejtmani v komunálníc­h či krajských volbách byli zvoleni tak, že se jimi stanou ti, kdo dostali největší počet preferenčn­ích hlasů na kandidátce nejúspěšně­jší strany,“řekl Zeman. Stranu, jejímž čestným předsedou je, vyzval, aby se snažila získávat výrazné osobnosti na komunální i krajské úrovni. Podle něj osobnosti stojí i za volebním vítězstvím OLaNO na Slovensku.

„Zvítězila proto, protože má ve svém čele výraznou osobnost. Přiznejme si, že mnozí z nás ani nevědí, kdo jsou dalšími členy vedení této strany. Ale poučení, které může být inspirativ­ní i pro nás, je, že i jeden člověk s dostatečno­u razancí, s dostatečno­u přesvědčiv­ostí dokáže získat přízeň voličů,“řekl. Zeman také SPOZ slíbil, že může dál využívat v názvu jeho jméno. Čtyři desítky delegátů sjezdu ale upozornil, že nemohou spoléhat pouze na něj.

Podle něj se to ukázalo v loňských evropských volbách, kdy slíbil volit ČSSD, která se ale do Evropského parlamentu nedostala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia