MF DNES

Silvestr bez rámusu! Zákaz ohňostrojů se rozšíří

Krušné hory, Jizerky, Beskydy... Zákaz ohňostrojů by se mohl podstatně rozšířit.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Železná Ruda a Prášily, dvě šumavské obce, pár kilometrů od sebe, ale během letošní silvestrov­ské noci dva odlišné světy. Zatímco na Prášilech byl klid, v Železné Rudě to vypadalo jako na střelnici. Na nebi nad městem zářily a bouchaly tisíce ohňostrojů. Klid v Prášilech paradoxně rušil jen vzdálený hluk, který přicházel přes kopec právě z Rudy.

Za rozdíl může legislativ­a. Zákaz ohňostrojů na území národních parků platí od června 2017, kdy v platnost vstoupila novela zákona o ochraně přírody a krajiny. V Prášilech jsou ohňostroje zakázané, ale v Železné Rudě, která leží na okraji parku „jen“v chráněné krajinné oblasti (CHKO), se slavit s rachejtlem­i může. Na konci letošního roku by ale všechno už mělo být jinak. Ministerst­vo životního prostředí připravuje změnu zákona a rozšíření zákazu ohňostrojů na všechny CHKO, tedy zhruba na desetkrát větší oblast, než kde platí zákaz dnes. Zákaz tedy bude platit třeba v Krušných horách, Jizerských horách, Českém středohoří, na Třeboňsku v Jeseníkách nebo Beskydech. Tedy ve všech dvaceti šesti CHKO.

Po zákazu ohňostrojů je podle ministerst­va obrovská poptávka. „Píšou nám doslova tisíce lidí s tím, abychom je zcela zakázali po celé republice,“vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec. „Ohňostroje způsobují stres nejenom divokým zvířatům, ale i dětem a domácím mazlíčkům. V ovzduší pak kvůli pyrotechni­ce nárazově roste obsah velmi škodlivých látek, především kovů,“přibližuje důvody zákazu.

Starostové chtějí zákaz

Šlo by podle něj o jednoducho­u změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, kdy se do ochranných podmínek vtělí právě zákaz pyrotechni­ky na území CHKO. „Domluvit bychom se mohli s poslanci na předložení změny poslanecko­u iniciativo­u v době, kdy bude ve Sněmovně projednává­na novela zákona o ochraně přírody a krajiny v souvislost­i

Ohňostroje s invazními druhy, takže ještě letos,“dodal Brabec. Podle ministra má zákon podporu i starostů. „Když se o tom uvažovalo v národních parcích, tak starostové úplně nadšení nebyli, ale teď to naprostá většina kvituje,“uvedl šéf resortu životního prostředí. Zákaz by uvítali třeba právě v Železné Rudě. „Mám na stole petici místních, hlavně těch, co mají zvířata. Ti mají s ohňostroji velkým problém,“popisuje starosta Filip Smola. Podle něj ale na silvestra nejde jen o vystresova­ná zvířata. Hasiči i technické služby města mají hluboko do noci pohotovost kvůli požárům, od časného rána pak pro změnu uklízejí z ulic to, co po odpálených ohňostrojí­ch zbylo.

S rozšířením zákazu by souhlasily i správci rezervací. „Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechni­ky, které doprovázej­í hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění,“vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Podle Brabce ale změna zákona neznamená konec ohňostrojů.

„Každá obec i jednotlive­c budou moci požádat o výjimku ze zákazu, tak jak je to dnes umožněno i na území národních parků,“dodává.

Za porušení zákazu hrozí na místě pokuta do deseti tisíc korun, ve správním řízení se může vyšplhat mnohonásob­ně výš.

 ??  ??
 ??  ?? Zákaz bujarých oslav za doprovodu pyrotechni­ky by se měl výrazně rozšířit. Ilustrační foto: MAFRA
Zákaz bujarých oslav za doprovodu pyrotechni­ky by se měl výrazně rozšířit. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia