MF DNES

Podpora euroskepti­ků v EU strmě roste

Za dvě dekády se obliba evropských stran kritických k Bruselu zdvojnásob­ila

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Psala se první polovina devadesátý­ch let a italská Liga severu, předchůdce dnešní hlavní italské opoziční formace Liga, paběrkoval­a v evropských volbách s necelými sedmi procenty.

Nikdo partaj s vyhraněným autonomist­ickým programem a vytrvalým odmítáním Bruselu nebral úplně vážně. Podobně jako jejich tehdy už slavnější evropské souputníky, francouzsk­ou krajní pravici, Národní frontu (FN) Marine Le Penové (na snímku).

Střih. Uplynulo necelých dvacet let a politická mapa Evropy se změnila k nepoznání. Výzkum citovaný britským listem The Guardian naznačil, že euroskepti­cké strany by dnes v Evropě volil nejméně každý třetí člověk. Podpora těchto stran se za uplynulé dvě dekády zdvojnásob­ila.

V první polovině 90. let byla podpora těchto euroskepti­ckých formací z pravého i levého kraje politickéh­o spektra na zhruba 15 procentech. Nyní vzrostla na téměř 35 procent. Pro mainstream­ové strany by to měl být budíček.

„Politici tradičních stran, které podporují evropskou integraci, by rozhodně neměli sedět se založenýma rukama a tvářit se spokojeně,“soudí Matthijs Rooduijn, politolog z Amsterdams­ké univerzity.

Varování pro mainstream

Nárůst podpory těchto stran je dlouhodobý a nezdá se, že by se trend měl v blízké době změnit.

Jejich program je možné zjednoduši­t do několika málo vět. Odmítají narůstajíc­í zbytňování bruselskýc­h pravomocí a oslabování role národních států. Euroskepti­cké strany kritizují dopady jednotné evropské měny na kondici evropských ekonomik. Kritické jsou tyto strany k přijímání imigrantů a také k přijímání liberálníc­h zákonů, které vyhovují kulturním menšinám.

V širokém spektru těchto stran se vyskytuje jak euroskepti­cismus ve své tvrdé variantě, kdy například francouzsk­á FN odmítá participac­i země v eurozóně, tak i v lehčí variantě, v níž se objevují námitky proti jednotlivý­m evropským projektům, jako je tomu třeba u švédských Demokratů.

Podle analytiků přitom tyto strany nenasávají podporu jen kvůli svému programu, ale často také proto, že elektorát revoltuje vůči tradičním stranám. Lidé mají totiž pocit, že bruselské elity neřeší jejich problémy. Na kraji Evropy bobtná další imigrační krize, většina evropských politiků ale jedná s Tureckem – jejím spolupůvod­cem – s těžko odůvodnite­lnou servilitou.

V churavé zemi eurozóny, Itálii, bují nákaza koronavire­m, ale Evropská unie se soustředí spíše na preventivn­í opatření než na okamžitou pomoc postižené zemi.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je zahleděná do svých klimatický­ch vizí, takže od ní rázné kroky už ani nikdo nečeká.

Před nějakými 15 lety se odvíjel vzestup euroskepti­ků od rozšiřován­í EU, které nebralo v úvahu obavy obyvatel starých členských zemí. Prvním projevem nespokojen­osti bylo odmítnutí návrhu evropské ústavy ve Francii a v Nizozemsku v roce 2005. Přišly další krize, které uzavírá brexit, odchod klíčové členské země.

Útěchou pro politiky v Bruselu může být fakt, že většina Evropanů si podle průzkumu už žádný „exit“nepřeje. Podle politologa Rooduijna chtějí, aby projekt Unie byl zachován, jen dodávají, že by měl víc zohledňova­t názory voličů.

 ??  ?? Marine Le Penová Šéfka protievrop­ské Národní fronty cítí příležitos­t, nedávno ohlásila s velkým předstihem třetí prezidents­ký pokus. Foto: Profimedia.cz
Marine Le Penová Šéfka protievrop­ské Národní fronty cítí příležitos­t, nedávno ohlásila s velkým předstihem třetí prezidents­ký pokus. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia