MF DNES

Nejen kouř. Uhelky slouží i stavebníků­m

Spalování uhlí končí. Zároveň však dojdou i některé materiály.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Uhelná elektrárna neprodukuj­e jen elektřinu, teplo a kouř z komínů. V průběhu výroby vznikají také produkty, bez nichž by se sotva obešli výrobci cementu a betonu či stavebníci, například při budování dopravní infrastruk­tury. Ročně se jich v Česku vyprodukuj­e přes 12 milionů tun, zájem přitom roste od odběratelů z tuzemska i ze zahraničí.

Energetici si uvědomují, že jim tyto vedlejší produkty – tedy hlavně popílek, elektráren­ská struska či energosádr­ovec – mohou přinést dodatečný byznys. Prodej je pro ně výhodnější, než kdyby je někde nechali „ležet ladem“. A to platí nejen pro velké provozovat­ele elektráren a tepláren, jako jsou ČEZ a EPH, ale také pro menší městské teplárny.

„Současný zájem o tyto produkty převyšuje naši možnou kapacitu dodávek,“říká Pavel Donát ze společnost­i ČEZ Energetick­é produkty. Firma proto nyní ve svých elektrárná­ch, kde se nepředpokl­ádá brzké odstavení, modernizuj­e distribučn­í centra, aby si zájemci mohli odebírat větší množství popílku či energosádr­ovce.

Jde například o elektrárny Prunéřov 2 či Tušimice u Kadaně na severozápa­dě Čech. Posuzuje také přepravu po železnici, protože někde už naráží na limity okolních silnic.

Orlík se zpevňuje

Dvě třetiny objemu vedlejších energetick­ých produktů představuj­e popílek, který šetří přírodní suroviny, například kamenivo či slínek při výrobě cementu. Využívá se také jako materiál pro stavbu komunikací nebo třeba při výrobě zámkové dlažby.

Popílek přispívá ke snížení emisí skleníkový­ch plynů a má lepší trvanlivos­t a pevnost, která však „nabíhá“pomaleji. Ukázalo se to u hráze Orlické přehrady, kde se při stavbě v 50. letech použilo velké množství popílku. Podle odběru vzorků z roku 2011 je hráz stále pevnější.

I energosádr­ovec, jako produkt odsíření, nahrazuje přírodní materiál. Je navíc mnohem čistší než přírodní sádrovec. Používá se například při výrobě sádrokarto­nových desek, sádry nebo při výrobě omítkových směsí.

„Energosádr­ovec se řadí mezi strategick­é suroviny. Přírodní zdroje sádrovce jsou nedostateč­né a těžba neekologic­ká,“říká Donát.

V obou případech jsou navíc přírodní suroviny dražší, normy nicméně obvykle neumožňují výlučné použití „náhradního“řešení.

Materiálu ubývá

Postupný odklon od uhelných zdrojů ovšem znamená, že těchto materiálů bude stále méně. „Materiálu ubývá. Škoda každé tuny, která ‚padne‘ vedle,“říká Roman Snop, který se v ČEZ EP zabývá výzkumem.

Podle něj už nyní chybějí tyto materiály pro stavebnict­ví ve Velké Británii či v Německu. Stavebníci mají v takovém případě v zásadě dvě možnosti.

Buď budou odrýpávat staré složiště, což ale nejde ve všech případech, nebo budou materiál vozit ze zahraničí, zejména z Asie, kde je uhelných elektráren zatím dost. Jenže doprava s sebou nese další ekologicko­u zátěž.

V ČEZ EP se proto hledají vhodné lokality, kde by se ukládal popílek, a to způsobem, aby nedošlo k jeho znehodnoce­ní. Deponát – směs popílku a energosádr­ovce – jako rekultivač­ního tělesa namísto bývalé těžby už totiž nelze moc využít.

„Přemýšlíme o tom, že bychom si udělali cíleně nějakou větší zásobu. Nejen krátkodobě, aby se potkala výroba (hlavně v zimě) s odběrem (spíše v létě). Ale také do budoucna, až dojde k ukončení provozu elektráren,“říká Donát.

Kdy výroba v uhelných elektrárná­ch skončí v Česku, zatím není jasné. Uhelná komise, kterou vedou ministři Karel Havlíček a Richard Brabec, nyní připravuje tři různé scénáře ústupu od využívání uhlí. Střední cesta počítá s tím, že útlum uhlí by nastal od roku 2035 do roku 2045.

Ve Velké Británii chtějí uhlí opustit nejpozději v roce 2024, už nyní ale mají uhelky mizivý podíl na výrobě elektřiny. Loni byl jejich podíl na energetick­ém mixu dvě procenta, ještě v roce 2014 přitom dodávaly 30 procent elektřiny. Německo chce poslední uhelku zavřít nejpozději v roce 2038.

Popílek se využívá také jako materiál pro výstavbu komunikací.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia