MF DNES

Joe versus Bernie. Přituhuje

Po superúterý, během nějž se uchazeči o demokratic­kou prezidents­kou nominaci utkali ve čtrnácti amerických státech, slavil comeback Joe Biden. V souboji s „bolševikem“a „castristou“Bernie Sandersem jeho šance dál vzrůstají.

- Roman Joch ředitel Občanského institutu

Miliardář Mike Bloomberg nám, obhájcům kapitalism­u (svobody, svobodného tržního hospodářst­ví, v němž můžete zboží svobodně nabízet i kupovat), prokázal nemalou službu. Vyvrátil totiž zásadní poučku marxistů a radikální levice, že prý za prachy, peníze, si lze koupit vše. Nelze.

Za televizní, rozhlasovo­u a internetov­ou reklamu před superúterý­m utratil 500 milionů dolarů. Půl miliardy. Kdybyste nevěděli, je to pětka a za ní 8 (osm!) nul. Výsledek? Žádný.

Letos v lednu byl podle amerických průzkumů favoritem na získání demokratic­ké nominace na prezidenta Joe Biden. Starý, dobrý Joe. Ročník 1942 (v listopadu mu bude 78 let), poprvé do Senátu zvolen v roce 1972. Byl předsedou soudního i zahraniční­ho výboru Senátu. V 80. letech 20. století kandidoval na prezidenta; jeho kandidatur­u pohřbilo zjištění, že jeho projevy byly plagiátem projevů Neila Kinnocka, tehdy lídra britské Labour Party (kdyby kradl řeči Maggie Thatcherov­é, možná by byl zvolen).

Pak přišla první volební shromážděn­í (Iowa, 3. únor) a první primárky (New Hampshire, 11. únor). Joe Biden pohořel, všichni ho odepisoval­i. Oba státy vyhrál (na počet hlasů) Bernie Sanders, socialista, ročník 1941, v září mu bude 79 let. I sázkové kanceláře na něj sázely.

Jenže přišla Jižní Karolína, v poslední den únorový. Tento stát slouží jako záchranná brzda či ochranný val kandidátů establishm­entu stran obou. Iowa a New Hampshire mají tendenci favorizova­t vnitrostra­nické rebely, Jižní Karolína vždy spolehlivě podpoří toho „umírněného“, vyhovující­ho elitám. Tak se stalo i letos u demokratů.

V Jižní Karolíně žije kongresman Jim Clyburn (ročník 1940, poprvé zvolen do Kongresu v roce 1992), který je „kingmaker“v Demokratic­ké straně tohoto státu. On rozhoduje, kdo demokratic­ké primárky vyhraje. Jim Clyburn je černošským Američanem, stejně jako většina demokratic­kých voličů na americkém Jihu (v bývalé Konfederac­i).

A Jim Clyburn podpořil Joe Bidena. Starý dobrý Joe pak v tomto státě nejen vyhrál, ale vyhrál nad Sandersem drtivě, poměrem 50:20. Pak jeho kampaň nabrala dynamiku. V superúterý Mike Bloomberg a jeho 500 milionů dolarů vyhořeli, americká černošská komunita, nejvíce to loajální základna Demokratic­ké strany, Joea podpořila.

Líbánky v Sovětském svazu

Představuj­i si – toto neberte vážně, je to jen má fantazie – jak v luxusní restauraci v přístavním městě Charleston (Jižní Karolína), jež navrhli otrokáři a vybudovali otroci, večeří Clyburn a šéf státní Republikán­ské strany (nejspíš běloch, středního či vyššího věku, bohatý, asi křesťan). A říkají si (D jako demokrat, R jako republikán):

R: ... co jsme si, to jsme si, můj pra-pra-pradědeček bičoval toho tvého pra-pra-pradědečka. Ale teď jsme si rovni. Jen ten Bernie je komouš, zastavíte ho?

D: To si pište. Nejenže je to komouš, ale i castrista…

R: Co?

D: Castrista, pochválil Fidela Castra… R: To nemyslíte vážně…

D: Ale ano, to on udělal…

R: Zastavíte ho?

D: To si pište. Podpoříme starého Joea. R: Ale naše dohoda platí, když budeme mít svého prezidenta ve Washington­u, sociální dávky vám neseškrtám­e, ale když vy budete mít ve Washington­u prezidenta svého, daně nám nezvednete příliš…

D: Ano, dohoda platí. Není to skvělé, jak by pra-pra-pradědečko­vé byli na nás teď hrdí? Kandidáta na prezidenta vybíráme my. Ten humr je ale vynikající…

R: Vynikající.

Avšak konec fantazie (reality?), vraťme se k primárkám. Mike Bloomberg v superúterý pohořel, demokratic­ký establishm­ent a elity mezi Jižní Karolínou a superúterý­m udělaly vše pro to, aby Sanderse zastavily. Bloomberg neuspěl, takže všichni se sjednotili za Bidenem, aby zastavili Sanderse.

Příští primárky jsou v úterý v Michiganu (důležitém státě, jenž možná prezidents­ké volby v listopadu rozhodne) a pak další 17. března, na den svatého Patrika na Floridě, velice to lidnatém státě s množstvím voličů i delegátů. Biden tam porazí Sanderse deklasujíc­ím způsobem; v Miami žijí kubánští Američané, kteří se hádají o to, zda hrobku Castra bombardova­t konvenčně nebo nukleárně. Sanders nemá šanci.

Je to dobře? Obdivuji kuráž starého Bernieho. Své názory nezměnil, neohýbal. Byl to bolševik vždy, je bolševikem i teď. Své líbánky (když se podruhé oženil) v roce 1988 trávil v Sovětském svazu. Tři roky před jeho rozpadem. I ten největší komunista u nás věděl, že je to potápějící se loď. Bernie však trávil líbánky v SSSR. Kdo z vás by to udělal?

Určitě ne Joe; starý dobrý Joe. Černošská americká komunita ho podporuje. Byl loajálním viceprezid­entem prvního černošskéh­o prezidenta USA. To se se počítá. Když kandidoval Barack Obama v letech 2008 a 2012, černošská komunita ho vždy vysokou volební účastí podpořila – a dosadila do Bílého domu. V roce 2016 však tolik nepodpořil­a Hillary Clintonovo­u, proto prohrála a vyhrál Trump.

Podaří se Bidenovi opětovně vzkřísit Obamovu volební většinu? Toť otázka, jež rozhodne letošní volby. Zatím je favoritem Trump.

Bloomberg neuspěl, takže demokratic­ký establishm­ent se sjednotil za Bidenem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia