MF DNES

Jaro roku 2008, jaro roku 2020

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Kapitalist­ické ekonomice se nejlépe daří, když se lidé, zboží a peníze volně hýbají. Pamatuji si, jak v roce 2008 zamrzl trh peněz. Jak na jaře 2008 zkrachoval­a velká investiční firma Bear Stearns. Postupně se banky začaly bát půjčovat si jak navzájem, tak i klientům. A pak přišlo ještě něco horšího – na podzim 2008 zkrachoval Lehman Brothers a peníze zamrzly úplně.

Firmy přestaly dostávat provozní úvěry. Seškrtaly u svých dodavatelů objednávky a zamrzl trh zboží. Začalo se propouštět. Zamrzla poptávka lidí. Ekonomika prošla velkou recesí, ve které hlavní roli sehrály vlády a centrální banky.

Teď mi to jaro 2008 připomněl koronaviru­s. S tím rozdílem, že teď jsou místo peněz zablokován­i lidé. Je jaro 2020 a postupně zamrzá pohyb lidí. Povinná a dobrovolná karanténa. Rušení cest, konferencí, sportovníc­h událostí. Méně lidí v hotelech a restaurací­ch. Postupně drhne i trh zboží, zvlášť když je váš dodavatel třeba z Číny nebo Itálie. Vše teď záleží na tom, zda se objeví super zpráva ve stylu virus je pod kontrolou, anebo špatná zpráva typu Lehman Brothers. Nepochybuj­i o tom, že se z toho nakonec dostaneme a po zastavení nemoci přijde volný pohyb osob a ekonomický růst. Jde o to, kdy se to stane. Zda to bude vývoj ve tvaru V, nebo U. Tedy teď za první kvartál ekonomika zabrzdí a pak rychle ožije po super zprávě o zastavení nemoci. Anebo teď brzda, delší čas útlum a návrat k většímu růstu až za dlouho. A tady mé znalosti končí. Hlavní role teď patří epidemiolo­gům a zdravotník­ům...

P. S. Důležité jsou i vedlejší role, a to včetně ČNB – o nich za týden.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia