MF DNES

Blízko k vínu i víře

Jižní Morava se drží tradic. Trápí ji ceny bytů

- Markéta Dušková redaktorka MF DNES

Díky výhodné poloze v sousedství Slovenska a Rakouska má jižní Morava důležitou tranzitní funkci. Přímo Brno je situované na křižovatce dálnic ve směru Praha, Vídeň, Bratislava i Olomouc, a je tak významným dopravním uzlem. Tedy – mělo by být. Například jeho rychlé spojení s rakouským hlavním městem i po dlouhých letech politickýc­h slibů vázne. Zatímco Rakušané poslední část dálnice na své straně už otevřeli, u navazující české D52 se ještě ani nekoplo do země. Stavba by měla začít obchvatem Mikulova příští rok. Snad...

Celý region těží z toho, že Brno je jako druhé největší město v zemi významným střediskem justice, městem univerzit a veletržním centrem střední Evropy. Především díky němu se kraji ekonomicky daří. Jihomorava­né patří k nejlépe placeným lidem v Česku. „Výše mzdy na jižní Moravě, ale především v Brně, se již téměř srovnala s úrovní v Praze. U IT pozic je dokonce nejvyšší v Česku,“vypozorova­la Martina Látalová, šéfka personální agentury Advantage Consulting. Naopak život ztěžuje drahé bydlení. Od roku 2000, kdy vznikly kraje, podražily byty na jižní Moravě na šestinásob­ek, domy na trojnásobe­k původní kupní ceny.

Jih Moravy patří mezi nejteplejš­í místa v Česku, logicky se tam tedy daří zemědělstv­í a zejména vinařství. Nachází se zde přes 90 procent vinic a vinohradů České republiky, nejvíc na Břeclavsku, a pěstování vinné révy tu má tradici dlouhou téměř dva tisíce let. Typické je množství malých producentů vína a vinných sklepů. Jsou turistický­m lákadlem,

ovšem tuzemské i zahraniční návštěvník­y vábí na jih Moravy i bohaté kulturněhi­storické kořeny a cenné architekto­nické památky všech stavebních slohů. Dvě z nich, brněnská vila Tugendhat a kulturní krajina Lednicko-valtického areálu, jsou v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

A další vyhledávan­é cíle? Tak třeba jeden ze čtyř národních parků v zemi Podyjí, proslulý Moravský kras s krápníkový­mi jeskyněmi a propastí Macocha nebo Slavkov, místo bitvy tří císařů.

Není tak divu, že návštěvnos­t jižní Moravy rok od roku roste. Loni se tu ubytovalo přes 2,1 milionu lidí. „To je mezi kraji druhý nejvyšší počet. V počtu přenocován­í je kraj ale až na pátém místě,“podotkla Iveta Konečná z Krajské správy ČSÚ v Brně.

Jihomoravs­ký kraj si kromě folklorníh­o života udržel také křesťanský ráz. „Na Moravě je víra mnohem živější, proto i snaha o budování kostelů je tu zřetelnějš­í. Většinu z těch nových si přitom věřící zaplatili sami. Jsou schopni uhradit i sto procent nákladů,“oceňuje mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová. Ostatně z 61 nových kostelů, které od sametové revoluce vyrostly v Česku, stojí celá pětina právě na území jižní Moravy. Tím nejnovější­m je futuristic­ký kostel Marie Restituty, který byl letos vysvěcen v Brně.

Traduje se, že se zdejší sirná a jodo-bromová minerální voda dá přirovnat k blahodárný­m účinkům Mrtvého moře. Podle plánů hejtmanstv­í by byl hřích to nevyužít, a tak v Pasohlávká­ch u přehrady Nové Mlýny buduje kraj léčebný ústav pro lidi po náročných ortopedick­ých operacích za 350 milionů korun. Bude stát poblíž obřích čínských lázní, které tam se souhlasem kraje hodlá postavit soukromý investor.

Jihomoravs­ký kraj měl od začátku ve svém čele silné osobnosti. Ať už to byl první hejtman Stanislav Juránek či zejména Michal Hašek, výrazná i kontroverz­ní postava ČSSD a svého času nejviditel­nější ze všech hejtmanů. Se současným šéfem kraje Bohumilem Šimkem nastala v tomto ohledu velká změna – v žebříčcích známosti či popularity hejtmanů se umisťuje na úplném chvostu.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Bez vína to nejde Pěstování vinné révy má na jižní Moravě tradici téměř dva tisíce let. Pro region je víno zásadní – je důležitou součástí ekonomiky a láká mnoho turistů.
Foto: archiv MAFRA Bez vína to nejde Pěstování vinné révy má na jižní Moravě tradici téměř dva tisíce let. Pro region je víno zásadní – je důležitou součástí ekonomiky a láká mnoho turistů.
 ??  ?? Příště: Praha
Příště: Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia