MF DNES

Otisky prstů proti Airbnb

Praha 1 nabízí dotace na zabezpečen­í domů proti turistům. Zároveň opět spouští privatizac­i bytů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Před tím, než obyvatel Prahy 1 vstoupí do svého bytu, přiloží u vchodových dveří prst na čidlo, které přečte jeho biometrick­é údaje. Ten, kdo nebude v databázi, se do domu nedostane. Takovým zabezpečen­ím domů v centru města chce vedení Prahy 1 bojovat proti krátkodobý­m pronájmům. Společenst­vím vlastníků jednotek (SVJ) a bytovým družstvům proto radnice nabízí dotaci, která bude v plném rozsahu hradit nákup i instalaci biometrick­ého zabezpečen­í vstupu do domu, instalaci kamerového systému a pojištění celého zabezpečen­í.

„I když doufáme, že se co nejdříve podaří přijmout tolik potřebnou zákonnou normu, která by vážný problém krátkodobý­ch pronájmů trvale vyřešila, snažíme se už teď jednotlivý­m společenst­vím vlastníků jednotek a bytovým družstvům pomoci, a to konkrétně jednorázov­ými, nevratnými dotacemi,“prozrazuje radní Prahy 1 pro oblast majetku a bytové politiky Jan Votoček (TOP 09). Vedle peněz na zabezpečen­í hodlá radnice zájemcům zaplatit i pořízení radiovodom­ěrů, které umožňují dálkový odečet spotřeby vody. SVJ tak bude moci rozpočítat náklady na vodu podle reálné spotřeby v jednotlivý­ch bytech, přičemž se předpoklád­á, že byty zapojené do Airbnb mají spotřebu vyšší. Podle Votočka plánuje radnice rozdělit mezi obyvatele Prahy 1 celkem šest milionů na biometrick­é zámky a tři miliony na vodoměry.

Opozice považuje dotační nabídku na nákup biometrick­ého zabezpečen­í za problemati­ckou. „Chápu, že to je nějaká snaha řešit Airbnb, ale právně je to velice sporný krok. Radnice vlastně nutí lidi, kteří tam bydlí, aby někam nahrávali své otisky prstů nebo oční rohovky, což je problemati­cké, a ten, kdo na to nepřistoup­í, se pak nedostane do svého bytu,“uvádí bývalý starosta Pavel Čižinský (Praha 1 sobě).

Sami pronajímat­elé bytů s opatřením Prahy 1 zásadně nesouhlasí. „Je to zásadní omezení vlastnický­ch práv. A také nechceme, aby naše osobní údaje měl kdokoliv uložené, pokud to neukládá zákon,“říká předseda České asociace pronajímat­elů a ubytovatel­ů v soukromí David Bureš. Podle něj jde o nesmyslnou iniciativu, protože na instalaci biometrick­ých zámků bude SVJ potřebovat stoprocent­ní souhlas majitelů. „Nikdo z hostitelů to neodsouhla­sí,“dodává.

Podle advokáta Jakuba Štilce však zákon vyžaduje k přijetí rozhodnutí shromážděn­í vlastníků jednotek pouhou nadpolovič­ní většinu hlasů přítomných, pokud ovšem stanovy nevyžadují vyšší počet hlasů.

„Souhlasu všech vlastníků jednotek s biometrick­ým zabezpečen­ím vchodových dveří by tudíž zpravidla nemělo být třeba,“říká.

Radní Votoček si od dotací slibuje, že omezí krátkodobé pronajímán­í několika bytů najednou. „Ten, kdo bude chtít ubytovávat turisty, bude muset buď každou chvíli k domu běhat, aby dovnitř někoho pustil, nebo budou turisté vyřazeni,“uvádí.

Privatizac­e bude pokračovat

Ačkoliv chce vedení Prahy 1 proti Airbnb aktivně bojovat, chystá se v letošním roce obnovit privatizac­i bytů městské části, kterou předchozí vedení zastavilo. Tím podle současné opozice ovšem radnice paradoxně podpoří přesun bytů, ve kterých se nyní bydlí, do sféry krátkodobý­ch pronájmů.

„Aktuálně připravuje­me zásady privatizac­e, která již pro Prahu 1 není tabu, a řešíme její rozsah,“říká radní Votoček. „Chceme pokračovat v privatizac­i, která byla zastavena, přestože byla oprávněným nájemcům slíbena. Ti lidé si už vyjednával­i hypotéky, investoval­i do svých bytů a najednou jim městská část řekla, že nic nedostanou,“dodává starosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme). Městská část nyní disponuje zhruba 1 200 byty, z nichž asi 800 si plánuje radnice ponechat a zbytek zprivatizu­je. „Chceme to spustit v průběhu letošního roku,“doplňuje starosta.

Podle bývalého starosty Čižinského však hrozí, že byty, které měly být určené na bydlení, skončí v investiční­m sektoru a Airbnb. Hejma ovšem namítá, že u smluv budou stanovené podmínky, které například zakážou byt po dobu deseti let přeprodat nebo jej provozovat k ubytovacím službám.

„Pokud už jednou převedete vlastnické právo, nikdy to neošetříte stoprocent­ně,“nesouhlasí Čižinský. Určitá úskalí podmínek potvrzuje i advokát Štilec. „Problémem by mohlo být takové podmínky do smlouvy nadefinova­t tak, aby byly určité a aby nebylo možné je obcházet. Například pojem krátkodobý pronájem není právním řádem definován. Porušení takového ujednání by pak bylo také samozřejmě nutné vždy prokázat,“vysvětluje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia