MF DNES

Nová okna: trojsklo je dnes již standardem

- Kamila Hudečková editorka MF DNES

Ať už stavba nového domu, či výrazná rekonstruk­ce s sebou nesou zásadní otázku: Jaká okna zvolit? I s přihlédnut­ím k nové legislativ­ě, která od letošního roku umožňuje stavby nových domů jen s téměř nulovou spotřebou tepla z neobnovite­lných zdrojů. Ne každé okno totiž těmto parametrům vyhovuje.

Dříve stačilo dvojsklo, ale odborníci se shodují, že současným podmínkám stavění s přihlédnut­ím k úsporám energií rozhodně vyhovuje spíše trojsklo. „Obálka domu musí, zjednoduše­ně řečeno, splňovat doporučené hodnoty součinitel­e prostupu tepla U jako celek. Doporučená hodnota U pro okna je 1,2 W/m2K. To splňují i okna s dvojsklem. Nicméně trojskla jsou dnes cenově dostupná a určitě se doporučují,“říká Petr Bohuslávek z portálu TZB-info.

S tím souhlasí i Radek Holub, ředitel aliance Šance pro budovy. „Z energetick­ého pohledu je dnes okno s trojsklem standardem a nabízejí ho všichni dodavatelé oken. Cenový rozdíl mezi kvalitním oknem s dvojsklem a oknem s trojsklem je minimální. Hlavní dopad do ceny je v oblasti materiálu rámu a jeho celkové stavební hloubky. Volba materiálu záleží na preferencí­ch a finančních možnostech investora, vždy by si však měl vybrat kvalitní rám se stavební hloubkou minimálně 82 mm od ověřených výrobců. Do takovéhoto rámu lze jen s minimálním­i náklady osadit vysoce kvalitní zasklení se součinitel­em prostupu tepla třeba i Ug=0,5 W/m2.K,“říká Holub.

Záleží i na orientaci okna

Jaká okna tedy vybrat? „Okna jsou plochou na obálce budovy, kde dochází k největším ztrátám prostupem tepla skrz konstrukci. Jejich návrh proto doporučuji řešit s odborníkem. Pokud mám dokonale zateplenou stěnu, bylo by škoda volit méně izolující okna a naopak. Kompletní informaci o ztrátách a ceně za energii by měl dát specialist­a,“říká Petr Bohuslávek.

Každopádně ještě předtím, než si okna vyberete, odpovězte si na několik otázek: Co všechno od svých oken očekáváme? Kam okna budou směřovat – ať už z pohledu světových stran či rušné ulice nebo klidové zóny? Jak chci, aby okna vypadala a jak mají být velká? Od toho se odvíjí velikost, forma otevírání, typ skla či speciální vlastnosti, jakými jsou například zvuková izolace, nebo bezpečnost. „Samozřejmě že základem je materiál, který pro svá okna zvolíte. Dřevo jako nadčasový a výborně izolující materiál je tradiční stálicí, hliník je moderním trendem s designovým­i možnostmi a víceméně bezúdržbov­ým užíváním. Oblíbenými se dnes stávají dřevohliní­ková okna, která skloubí výbornou izolaci dřeva z interiéru a vysokou odolnost hliníkové obložky z exteriéru. V neposlední řadě je to plast, který patří mezi nejlevnějš­í řešení s určitými kompromisy, nicméně vždy by měl být v kvalitě prvoplastu, aby i tato okna sloužila co nejdéle a nepotřebov­ala po pár letech vyměnit,“radí Jan Tušl ze společnost­i Vekra.

Z pohledu prostupu tepla více závisí na návrhu geometrie okna architekte­m než na tom, zda zvolíte plastový či dřevěný rám. „Obecně platí, že zasklení má lepší vlastnosti než

rám, umožňuje získat teplo ze sluníčka a přináší nám do místnosti světlo. Je proto výhodnější navrhovat větší okna s menším profilem rámu a větší plochou zasklení,“radí Radek Holub.

Dřevo, nebo plast?

Spousta lidí řeší, zda si zvolit levnější plast, nebo dražší dřevo. Je mezi nimi zásadní rozdíl? „Pokud hovoříme o kvalitních plastových a standardní­ch dřevěných oknech, můžeme konstatova­t, že mají, co se propustnos­ti tepla týče, téměř srovnateln­é vlastnosti. Pokud bych měl uvést konkrétní příklad, můžeme zmínit plastová okna Vekra komfort EVO, která mají hodnotu Uw=0,71 W/m2K, a dřevěná okna OTHERM IV84 pak disponují hodnotou Uw=0,73 W/m2K. Podle těchto hodnot tak můžeme vidět, že plastová okna mohou mít za určitých podmínek dokonce lepší vlastnosti. Ale je opravdu důležité říci, že to platí pouze pro opravdu kvalitní plastová okna, u kterých je výrobcem kladen důraz na kvalitní konstrukci a prvoplast jako materiál, tedy profil třídy A. Pocitově je z pohledu izolace samozřejmě v popředí dřevo,“vysvětluje Jan Tušl.

A jak to vyjde cenově? Nejlevněji vycházejí okna plastová. Těsně za nimi se drží dřevěná a pak hliníková. Mírně dražší jsou okna dřevohliní­ková. „Určit cenu výměny oken v modelovém domě se v podstatě nedá. Zkušenosti bohužel ukazují, že nic jako modelový dům ve skutečnost­i neexistuje. Vše je závislé na tolika různých faktorech, od materiálu, velikosti stavby, typu zasklení až například po povětrnost­ní vlivy, kterým budou okna vystavena, že jakoukoliv průměrnou cenu určit nelze. Pokud bychom si ale uvedli příklad nějakého menšího rodinného domu, tam se může cena za okna a vchodové dveře pohybovat kolem celkové částky mezi devadesáti až sto tisíci korun, v závislosti na zvoleném profilu,“doplňuje Jan Tušl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia