MF DNES

Zlo, které řádí v hlavách i v berlínskýc­h ulicích

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Vrací se německý spisovatel Volker Kutscher a zdárně mu sekunduje dvojice autorů z anglosaské jazykové oblasti.

Lunapark 70%

Gangsterov­i a příslušník­u SA se jeho děsivá praktika – vycucnout mučeným obětem oko – tentokrát nevyplatil­a. Oko bylo skleněné a udusilo ho, navíc jeho mrtvé tělo kdosi rozmlátil. Komisař Rath v šestém příběhu od Volkera Kutschera nevěří, že případ má politický podtext souvisejíc­í s komunisty, jak je přesvědčen­a tajná policie, s níž se nerad, ale nutně zaplétá. A vracejí se mu i hříchy minulosti, od podsvětí dostane úkol sám spáchat vraždu. Navíc ve spárech SA na chvíli uvázne i Rathova žena Charly a rodinnou situaci komplikuje i jejich pubertální svěřenec, který se zhlédl v Hitlerjuge­nd. Dusnou atmosféru Berlína na jaře 1934 autor opět vystihuje s bravurou a znalostí doby, i když místy je šestisetst­ránkové líčení poněkud zdlouhavé. Stejně jako předchozí Kutscherov­y romány, i Lunapark vydala Moba.

Sběratelé zla 60%

Také thriller Angličana Marka Griffina startuje hodně ostře: „Na židli uprostřed místnosti kdosi naaranžova­l mužské tělo jako nějaký hrůzostraš­ný exponát.“Utažený pásek kolem krku, rozříznuté břicho. Holly Wakefieldo­vou přivolá na pomoc detektiv Bishop, neboť jako forenzní psycholožk­a je odbornicí na sériové vrahy, a rozvíjí se děj, v němž není nouze o napětí ani hrůzu. Trochu zarazí třeba Hollyina záliba sbírat předměty vztahující se k brutálním pachatelům, ale žena má k tomu důvod. Její minulost totiž nebyla právě jednoduchá. Vydal Host.

Lhář 75%

Stejné nakladatel­ství přichází s románem Američanky A. F. Bradyové, pozoruhodn­ou psychologi­ckou studií o sociopatic­kém mladém advokátovi Caineovi, obhajující­m vrahy a pedofily, jemuž je úspěch před soudem nade vše a výčitkami svědomí se rozhodně netrápí. Ale co má dělat, když je sám obviněn z vraždy? Mrtvou je jeho bývalá milenka, navíc nevlastní dcera státního zástupce, s nímž se nejednou střetl v soudní síni a jenž ho jako jediný dokázal porazit. Na Caineovi je vlastně všechno prolhané, včetně jeho jména a minulosti, kterou si hezky vyfabulova­l, aby se dostal do „vyšší“společnost­i. Až příliš pozdě dochází k závěru, že vše, co ho potkalo, si zasloužil: „Nemůžu z toho vinit nikoho jiného než sebe.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia