MF DNES

Konec chudých let? Tenis vyhlíží dávku nové energie

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Bratislavě

Ne, k časům fenomenáln­ích vítězných jízd dvojice Berdych, Štěpánek je ještě pořád – oblíbeným výrazem druhého z nich – strašideln­ě daleko. Zároveň však sedí, co po postupu do finálového turnaje Davis Cupu řekl kapitán Jaroslav Navrátil: „Hodnotím to vysoko. Po našich triumfech vlastně nejvýš, co může být. Je to vzpruha.“

Po hodech přišel půst, chvílemi dokonce hladovka. „Skromně řeknu, že hluché byly tři čtyři roky. Vyhráli

jsme dva tituly (2012, 2013), pak byli v semifinále. A pak jsme jen barážovali, barážovali,“vzpomíná Navrátil. Do trudného období je třeba započítat i sestup z roku 2017; fatálnější následky umírnila jen probíhajíc­í reforma Davis Cupu.

Jejím výsledkem je finálový turnaj v Madridu pro 18 zemí.

Letos bude poprvé s Českem – díky úspěšné přetahovan­é ve federálním derby, které Navrátilův tým vyhrál 3:1. Dva body zařídila jednička Jiří Veselý, třetí přidal Lukáš Rosol.

„Vyplatilo se, že jsem dal na zkušenost a vrátil se Lukáš. Nevím, jestli by tohle utkání mladí zvládli; spíš jsem přesvědčen­ý že ne. Že by to na ně bylo moc, že ještě musíme počkat,“líčil upřímně Navrátil.

Nástup talentů Jonáše Forejtka a Jiřího Lehečky (ten tentokráte nebyl v nominaci) se odkládá. V Bratislavě čekal soupeř kousavý, nikoli však ze světové extratřídy. Tím podstatněj­ší bylo uspět. Kvůli prestiži. Kvůli penězům za postup – jen hráči si v Madridu rozdělí přes třináct milionů korun, další zinkasuje svaz.

A také kvůli sebevědomí. „Snažili jsme se dělat maximum i v posledních letech, ale nedařilo se nám tak, jak jsme si přáli. Teď jsme si to vybrali,“řekl Veselý.

On sám u sousedů naznačil, že může tým v listopadu táhnout na akci, která bude stejně štědrá jako nevyzpytat­elná. Vždyť v Madridu si zahrají třeba Ekvádor, Švédsko.

A Navrátil zmiňuje další rozměr. „Člověk neví, kdo přijede: můžou dorazit bez prvního hráče, bez dvou... Los může působit jako těžký – a pak to bude úplně jinak.“

Srovnávání Čechů na ATP s krajankami z žebříčku WTA stále znamená nerovné počty. I Navrátil to ví. „Děvčata jsou úspěšná, vyhrála Fed Cupy a teď v dubnu v Budapešti budou podle mě zase úspěšná,“věří jim český kapitán. „Jejich kádr je daleko širší, já kluků tolik nemám. Musím vždycky zabudovat jednoho dva mladé a velký tenis zatím postavit na dvou zkušených.“

Navrátil si prožil vrcholy i pády. Euforii i zmar, když Češi před třemi lety v Haagu ztratili vedení 2:0 a nerýsovali se jim žádní nástupci člena nejužší světové špičky Berdycha ani srdcaře Štěpánka.

„Po titulech a jednom semifinále jsme se trochu trápili,“dívá se nazpět. „Každá generace obnáší něco jiného, ale krize bych tomu neříkal. Máme plno mladých. Myslím, že budoucnost bude určitě dobrá.“

Povinný optimismus? Či prorocký pohled toho, kdo na růst českých nadějích dohlíží zblízka? Možná

obojí, až následujíc­í roky ukážou. Pro nástupce nedávných šampionů je nyní klíčové, že se nemusejí stresovat další baráží. Naopak vyhlížejí špičkové duely, jejich kariérám pomůžou madridské bonusy.

„Hráčů nemáme tolik a mladí ještě nejsou tak daleko, aby poráželi ty nejlepší na světě, proto je to obrovský úspěch,“soudí Veselý. „A věřím, že i inspirace. Nejen pro mladé, co tady byli s námi, ale i pro dorostence, žáky. Snad se všichni dívali a udělají vše pro to, abychom za pár let byli znovu na výsluní. Český tenis dostane novou a pozitivní energii.“

Což je pragmatick­ýma očima cennější než samotný výsledek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia