MF DNES

Musova show: šance, gól a divoká oslava za kartu

- — David Čermák

Během vteřiny ze sebe serval dres, který za dvacet minut možná ani nestihl pořádně propotit. Do půl těla svlečený se rozběhl pod kotel, řval, skákal radostí, a i když sešívané triko svíral v ruce, chvíli se zdálo, že ho snad mezi fanoušky v euforii hodí.

Tak moc Petar Musa, nový slávistick­ý hrdina, prožíval svou velkou chvíli.

A divíte se?

Žlutá karta, kterou za divokou oslavu vyfasoval, nemohla překrýt, že chorvatský útočník včera prožil nejzářivěj­ší moment zatím krátké kariéry. V čase 92:38 se elegantně odrazil, povolenými zbraněmi přetlačil sparťanské­ho stopera Hancka a umístěnou hlavičkou zařídil Slavii pozdní vyrovnání ve vyhecované­m derby.

„Ale byl bych šťastnější, kdybychom vyhráli,“říkal do televizní kamery, aniž by se aspoň náznakem usmál. „Bojovali jsme do konce, měli víc šancí, byli jsme lepší.“

A přece mohla Slavia prohrát, kdyby kouč Trpišovský pětadvacet minut před koncem nehoukl na chorvatské­ho čahouna, aby přiběhl k lavičce a šel do hry.

Je zvláštní, že si zrovna na něj sparťané nedali lepší pozor. Vždyť jim dokonce dal varování: z téměř totožné pozice hlavičkova­l v 89. minutě nad břevno.

Navíc se o něm už delší dobu ví, že ve vzduchu je pekelně nebezpečný. Měří metr devadesát, a i když vypadá na první pohled jako hubeňour, když tělo zpevní a zatne svaly, soupeři odpadávají.

Na gól nepotřebuj­e pět šancí, stačí mu jedna dvě. Už během podzimního hostování v Liberci zvládl v sedmnácti zápasech sedm tref – přitom zdaleka ne pokaždé nastoupil od začátku a celý zápas odehrál dokonce jen třikrát.

Slušná vizitka na chlapíka, kterému teprve minulý týden bylo dvaadvacet a kterému chvíli trvalo, než si v Česku udělal jméno. Možná to nevíte, ale Slavia si ho vyčíhla už jako teenagera: Když v létě 2017 do Edenu přicházel z NK Záhřeb, bylo mu devatenáct a pro sešívaný dres ještě potřeboval dozrát.

Nejdřív se musel obouchat ve druhé lize na Žižkově, kde zapsal za rok a půl dvanáct gólů. Od loňského jara povýšil do Liberce, kde se chvíli rozkoukáva­l, ale od podzimu rostl. A když si ho Slavia v zimě nečekaně stáhla zpět, začalo se o jeho talentu mluvit ještě víc.

Publicitu přitom Musa zrovna nemusí – i když se naučil výborně česky, před novináři působí nesměle. Když měl na soustředěn­í v Portugalsk­u po prvním utkání mluvit na kameru, nejdřív tiše špitl: „Jaké budou otázky, prosím?“

Skromnost, ale hlavně pracovitos­t na něm trenéři oceňují. Však i po derby vyprávěl, na čem ještě musí zapracovat: „Hlavně zlepšit presink při rozehrávce soupeře, trenér mi to pořád říká. Budu na tom makat a čekat na další šanci.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia