MF DNES

KORONAVIRU­S VŠE O KARANTÉNĚ

Celá Itálie uzavřena. Zlomový případ v Česku

- Dominika Hromková Karolina Bulisová

Kontroly na hranicích, zákazy návštěv v nemocnicíc­h a další lidé v karanténě. Jak se šíří nemoc COVID–19 Českem, přitvrzují i opatření.

Jedním z nově nakažených je podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly pražský taxikář, u kterého není zatím jasný zdroj nákazy. Hygienici se nyní obtížně snaží vypátrat osoby, které taxikář vozil. „To je pro nás zlomový případ, kdy už opravdu dochází k šíření v komunitě,“řekl České televizi. Podle Prymuly je na místě zvážit zákaz veřejných akcí nad určitý počet návštěvník­ů. Rozhodovat se o tom bude dnes.

Mimořádná opatření kvůli koronaviru začala už včera platit na deseti hraničních přechodech. Jde o přechody na hranici s Rakouskem,

Německem a Slovenskem. Policisté, hasiči a celníci kontrolují přijíždějí­cí auta a upozorňují na rizika. Teplotu pasažérům měří hasiči. Dvojice hasičů má službu od sedmé hodiny ráno do sedmé hodiny večer. Poté se střídají, aby byla služba na přechodu pokrytá nepřetržit­ě.

Kontroly teploty přijíždějí­cích do Česka jsou namátkové, v plánu není měřit každého. Pokud hasiči u někoho zjistí zvýšenou teplotu, oznámí to veliteli stanoviště. Ten kontaktuje krajskou hygienicko­u stanici, která nařídí další postup.

Podezřeléh­o na nákazu koronavire­m odhalila kontrola na hraničním přechodu Rozvadov. Naměřili mu teplotu přes 38 stupňů. Přímo z hraničního přechodu ho sanitka odvezla na vyšetření do nemocnice. Stejný postup čekal hned ráno i řidiče kamionu v Dolním Dvořišti. Do Čech se vracel z Itálie, měl teplotu a zdravotní potíže. Kromě hranic budou policisté, hasiči a celníci kontrolova­t zdraví cestujícíc­h v mezinárodn­ích vlakových spojích. „Půjde zhruba o čtyřicet spojů za den směřujícíc­h do Rakouska a do Německa na Mnichov,“upřesnila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zároveň navrhl, že by karanténa mohla být nařízena i zahraniční­m turistům, kteří do Česka přijedou z rizikových oblastí a mají příznaky. To v tuto chvíli není možné. Turisté by měli dvě možnosti. Buď by se vrátili do země, odkud pocházejí, nebo by právě skončili na dva týdny v karanténě v Česku. Večer vláda ještě rozhodla, že na hranicích policii pomůže armáda.

Zákaz návštěv v nemocnicíc­h

S dalšími opatřeními kvůli šíření koronaviru přišla včera Bezpečnost­ní rada státu. Ode dneška proto platí na dobu neurčitou zákaz návštěv v nemocnicíc­h a v domovech seniorů. Výjimku mají děti, ženy v porodnici, lidé se sníženou svéprávnos­tí a pacienti v hospicech a v terminální­m stadiu onemocnění.

„Cílíme skutečně na ta zařízení, ve kterých může dojít k riziku nákazy a může dojít k ohrožení těch nejrizikov­ějších skupin, což jsou zejména senioři,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Česko navíc nakoupí další plicní ventilátor­y. Ty jsou potřeba u pacientů s nejhorším průběhem onemocnění COVID-19. Země má v současné době asi 20 ventilátor­ů na 100 tisíc obyvatel. To je v přepočtu na počet obyvatel dvakrát víc, než má Itálie. Podle ministra zdravotnic­tví chce ale Česko i tak pořídit zhruba 150 nových plicních ventilátor­ů.

Z Bulovky do domácí karantény

Počet nakažených novým koronavire­m v Česku včera stoupl o šest na 38. Čtyři nakažení mají vazbu na Itálii, k těm dvěma zbývajícím z večera zatím ministerst­vo zdravotnic­tví detaily nesdělilo.

Patří mezi ně i první případ, který ohlásil Zlínský kraj. Dvaačtyřic­etiletá žena z Rožnova pod Radhoštěm přijela z Itálie.

Zdravotníc­i teď domácí karanténu upřednostň­ují. Nemocniční lůžka by měla zůstat volná pro případné pacienty s vážnějším průběhem.

Nemocnice Na Bulovce proto včera propustila do domácího léčení všechny pacienty s koronavire­m, zůstaly tam jen dvě cizinky. „Zůstávají tu spíše proto, že jsou pozitivní a není možné, aby byly v hotelu,“zdůvodnila primářka infekčního oddělení Hana Roháčová. A vyzvala, aby o testy na koronaviru­s žádali nemocnice jen ti, kdo skutečně mají nějaké příznaky.

V Česku všichni nakažení měli průběh mírný, u některých se dokonce nemoc obešla bez obtíží. Přesto všichni, kdo se vracejí z Itálie, musejí po příjezdu kontaktova­t praktickéh­o lékaře, ten následně nařídí dvoutýdenn­í karanténu. O víkendu skončily jarní prázdniny v šesti krajích (viz texty níže).

Kontrola čeká zhruba čtyřicítku vlaků směřujícíc­h do Rakouska a na Mnichov.

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Kontrola Policisté měří teplotu posádkám aut a autobusů na D8.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Kontrola Policisté měří teplotu posádkám aut a autobusů na D8.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia