MF DNES

Zahradil: Část poslanců se Grety bojí

Jan Zahradil o koronaviru, Gretě a Babišovi Premiér Babiš udělal útokem na europoslan­kyni Hohlmeiero­vou chybu, míní europoslan­ec ODS.

- Petr Kolář reportér MF DNES

V pondělí v Bruselu začalo zasedání Evropského parlamentu. Ze 705 poslanců je hned 76 včetně šéfa EP Davida Sassoliho Italů. Máte obavy z koronaviru?

Kdybych byl předsedou Evropského parlamentu Sassolim, to zasedání bych buď zrušil, nebo se aspoň jeho zrušení pokusil prosadit. Shodou okolností mám dlouhodobě naplánovan­ou cestu do Ameriky, takže tam na podstatnou část zasedání nebudu. Ale jestli chtějí řešit obavy z koronaviru přesunem ze Štrasburku do Bruselu, aby se víc necestoval­o, respektive aby italští europoslan­ci nejezdili na dvě místa, přijde mi to úsměvné. Kdybych mohl, zruším to a přesunu na jindy.

Předpoklád­ám, že jste s některými europoslan­ci v kontaktu. Řeší se tam koronaviru­s? Panují tam z Italů obavy?

Teď jsme měli takzvaný zelený týden, což je týden, kdy se cestuje v rámci zahraniční­ch delegací. Sám jsem jednu cestu musel v důsledku toho zrušit. Uvidíme, kolik se europoslan­ců vůbec sjede. Je klidně možné, že někteří naši italští kolegové už jsou v karanténě.

Zatímco své zasedání europarlam­ent nezrušil, hodně omezil návštěvy, příjezdy asistentů, hostů a podobně. Na rozdíl od nich ale minulý týden dostala výjimku Greta Thunbergov­á, která promluvila ve výboru pro životní prostředí. Co jste tomu říkal?

Myslím, že to naprosto postrádá logiku. Měli jsme v Evropském parlamentu třeba dělat Dny Afriky, bylo na to pozváno několik významných afrických ústavních činitelů, třeba prezident Ghany. Ten tam ale z bezpečnost­ních důvodů vystoupit nemohl, zatímco Greta Thunbergov­á ano. Myslím, že to je příznak dvojího metru a toho, že fenomén Greta má v evropských kruzích takovou sílu a razanci, že se každý téměř bojí něco s tím udělat. Že kdyby ta akce byla zrušena, byli by obviňováni z nedostatku ekologické­ho smýšlení. Považuji za nelogické, že ve chvíli, kdy tam nemohou vystoupit státníci, má jedna politická aktivistka generální pardon.

Co se vám honilo hlavou, když Greta Thunbergov­á europoslan­cům docela tvrdě vynadala a oni jí za to ještě tleskali?

Několikrát jsem na sociálních sítích fenomén Greta kritizoval, dostalo se mi za to od jejích příznivců nejrůznějš­ích nadávek, spílání a kritiky. Co se v Evropském parlamentu děje, bych – když už jsme u švédské občanky Grety – skoro pojmenoval stockholms­ký syndrom. Ti lidé si tam od ní skoro masochisti­cky nechají vynadat a ještě jí za to zatleskají. Skoro se tomu musím smát, připadá mi to až nedůstojné. Zejména ve frakci zelených jsou lidé, kteří jsou skálopevně přesvědčen­i, že potřebujem­e systémovou zelenou revoluci, změnit společensk­ý systém a zavést cosi jako zelený socialismu­s. Ti samozřejmě celé to aktivistic­ké hnutí zosobněné Gretou Thunbergov­ou považují za užitečný nástroj v revolučním boji. No a pak jsou tam lidé, především ze stran levice, kteří to ani tak necítí, ale z konformity či obavy, že by jim část voličů odepřela přízeň, se chovají konformně. Se zaťatými zuby zatleskají i Gretě Thunbergov­é, byť jim předtím vynadala.

Předminulý týden v Česku byla skupina vedená německou europoslan­kyní Monikou Hohlmeiero­vou, která zkoumala možný střet zájmů Andreje Babiše. Premiér ji označil za „totálně pomatenou“, další členy mise – české europoslan­ce Tomáše Zdechovské­ho z KDU-ČSL a piráta Mikuláše Peksu – za vlastizrád­ce. Za vlastizrád­ce se Babiš dílčím způsobem omluvil, na pomatené Hohlmeiero­vé trvá. Jak je to v europarlam­entu vnímáno?

Z formálního hlediska má kontrolní výbor EP právo jet do některé evropské země kontrolova­t, jak se nakládá s některými veřejnými prostředky, které pocházejí z evropského rozpočtu. Zadruhé pan premiér udělal poměrně velkou chybu, že se tak razantně pustil do europoslan­ců, speciálně do paní Hohlmeiero­vé, která je předsedkyn­í kontrolníh­o výboru. Tento slovní útok premiéru Babišovi nepomůže. Protože zatím to nebyla záležitost, která by byla v ohnisku zájmu europarlam­entu či evropských médií. Tímto útokem to premiér Babiš dostal do světla ramp, píše se o tom všude. A ještě proti sobě sjednotil Evropský parlament, který o tom má tento týden hlasovat. Tam už pak nejde o to, jaké má kdo stranické tričko, ale europoslan­ci to berou jako útok na vlastní kredibilit­u. Rivalita mezi Evropským parlamente­m a národními vládami tu existuje odjakživa. Takže když nějaký národní politik, navíc premiér, napadne europoslan­ce, berou to jako útok na Evropský parlament. Takže se to samozřejmě premiérovi, potažmo jeho zemi, nějakým způsobem vrátí. Podle mě v tomto premiér Babiš udělal velkou chybu, kterou poškodil Českou republiku.

A výrok, že jsou europoslan­ci Peksa se Zdechovský­m vlastizrád­ci?

Musím vzpomenout, jak na mě pan Peksa a Piráti v prosinci a lednu útočili, že jsem ve střetu zájmů kvůli obchodní dohodě s Vietnamem, protože jsem v úzkém spojení s konfederac­í vietnamský­ch svazů v Evropě. Tudíž prý nemohu vykonávat zpravodaje. Ačkoli dodnes nikdo nekonstato­val, že by to byl střet zájmů, tak jsem na to preventivn­ě reagoval, že jsem se té funkce zpravodaje vzdal. Skoro bych řekl, že z tohoto hlediska by bývalo bylo rozumnější, kdyby se čeští europoslan­ci z této kontrolní mise vyloučili. Protože v jejich případě dochází ke střetu funkce europoslan­ce s tím, že zároveň zastupují opoziční strany v Česku, takže logicky rozehrávaj­í nějaké vnitropoli­tické hry. Mohli misi nechat složenou pouze z europoslan­ců z jiných zemí.

Nedávno jste spolu s Alexandrem Vondrou napadli Milion chvilek pro demokracii, protože svoji demonstrac­i namířili proti poměrům v Polsku a Maďarsku.

Udělat jsme to museli, je to věc, která překročila hranice. S Milionem chvilek jsme se shodovali do chvíle, kdy jako občanská aktivita demonstrov­ali proti věcem, které stojí za pozornost. To je třeba kumulace ekonomické, politické a mediální moci v rukou premiéra Andreje Babiše. Ale v momentě, kdy to překročilo hranice České republiky a začali si dělat z Polska a Maďarska fackovacíh­o panáka, bylo už zapotřebí se ozvat. Jako Česká republika máme enormní zájem, aby tady probíhala spolupráce na bázi visegrádsk­é čtyřky. A aby Polsko a Maďarsko byly našimi klíčovými partnery. Například v migrační politice EU se ukázalo, že V4 fungovala. Takže nevidím smysl v tom, abychom jako ODS podpořili napadání vnitropoli­tických poměrů v Polsku a Maďarsku. ODS sdílí s polskou vládní stranou PiS stejnou europarlam­entní frakci, zadruhé to byli poslanci ODS, kteří v české Sněmovně iniciovali rezoluci na podporu Maďarska. Není důvod se s panem Minářem z Milionu chvilek nebavit. Ale to, že se s ním bavíte, ještě neznamená, že s ním souhlasíte.

Kdybych mohl, zasedání Evropského parlamentu teď zruším. Je klidně možné, že někteří naši italští kolegové už jsou v karanténě.

Stane se předseda ODS Petr Fiala premiérem, jak neustále vyhlašuje, i když máte preference okolo 14 procent?

Doufám, že ano. Samozřejmě bude záležet, jaká varianta koaliční vlády bude uskutečnit­elná.

Je pro vás stále nemyslitel­ná jakákoli koalice s ANO?

Vzhledem k rétorice, kterou dlouhodobě nasazujeme, že jsme hlavním rivalem Andreje Babiše, si v tuto chvíli nedovedu představit, že bychom najednou otočili. Hovořím tady o variantě, kdy vládu nemusí sestavovat vítěz voleb. Jako na Slovensku v roce 1998, kdy vznikla široká protimečia­rovská koalice. V tomto ohledu ODS pořád hraje mezi opozičními stranami prim. Takže variant, jak sestavit vládu a za jakých okolností se Petr Fiala může stát premiérem, je určitě víc.

Ale jste jedním z posledních aktivních politiků ODS ve vrcholných funkcích, který si pamatuje na vyostřenou rétoriku Václava Klause vůči Miloši Zemanovi před volbami v roce 1998 a následný podpis opoziční smlouvy. Tedy víte, že vyostřená rétorika nemusí znamenat nic, ne?

Já to samozřejmě vím, ale znovu říkám – v tuto chvíli respektuji naši jasně vytyčenou linii. Nebudu se v roce 2021 ucházet o poslanecký mandát. A i proto není vhodné, abych uděloval nějaké hraběcí rady z Bruselu, jak se tomu říká.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Jan Zahradil by posunul schůzi kvůli viru.
Foto: Petr Topič, MAFRA Jan Zahradil by posunul schůzi kvůli viru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia