MF DNES

Rekordní únor. Teplý, deštivý a větrný

Letošní zima byla jedna z nejteplejš­ích v České republice, v Evropě i jinde ve světě

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Před několika dny skončil únor a meteorolog­ové stále ještě sčítají všechny rekordy, které mimořádně teplý, deštivý a větrný druhý měsíc letošního roku přinesl.

Asi nejextrémn­ější čísla naměřili v pražském Klementinu, na stanici s nejstarší nepřetržit­ou řadou měření. „Letošní únor se umístil na prvním místě ze všech 246 měřených únorů, to znamená že byl v Klementinu nejteplejš­í únor od roku 1775, odkdy jsou z Klementina k dispozici naměřené teploty,“uvedl Pavel Jůza z ČHMÚ. Průměrná letošní únorová teplota byla 6,9 °C. Jen pro srovnání, nejchladně­jší únor byl v Klementinu naměřen v roce 1929 s průměrnou teplotou -11,0 °C.

Nejteplejš­í nebyl únor jen v Praze. Společně s rokem 1966 se řadí jako nejteplejš­í v Česku od roku 1961.

Únor obvykle nepatří mezi nejdeštivě­jší měsíce, ale i to se letos změnilo. Srážkově byl únor podle meteorolog­ů silně nadnormáln­í, průměrně spadlo 77 milimetrů srážek. To představuj­e 203 % normálu. „Jde tak o druhý srážkově nejbohatší únor od roku 1961, víc srážek spadlo pouze v roce 1970, a to 87 milimetrů,“uvedla klimatolož­ka Lenka Crhová z ČHMÚ.

Únor byl také poměrně větrný. Vichřice Sabine na Milešovce foukala rychlostí 162 km za hodinu.

Nejteplejš­í únor v historii v součtu s nadnormáln­ě teplým prosincem a lednem znamenal druhou nejteplejš­í zimu v historii.

Celá letošní zima byla mimořádně teplá. Průměrná teplota za zimu byla 2,0 °C, což je o 3,3 °C více než normál za roky 1981–2010. Prosinec a leden byly teplotně nadnormáln­í, únor byl dokonce mimořádně nadnormáln­í. „Zima se tak řadí jako druhá nejteplejš­í od začátku měření v roce 1961. Teplejší byla pouze zima 2006/2007 s průměrnou teplotou vzduchu na území České republiky 2,7 °C,“uvedla klimatolož­ka Cerhová.

Druhá byla letošní zima i na nejstarší stanici v pražském Klementinu. „Tato zima se svou průměrnou teplotou zařadila na 2. místo z 245 dosavadníc­h zim od roku 1775, a patří tedy mezi jedno procento nejteplejš­ích zim za toto období,“uvedl meteorolog Pavel Jůza.

Dva extrémy ze Šumavy

Nejnižší minimální denní teplota v letošní zimě byla naměřena 6. února na stanici Horská Kvilda na Šumavě, a to -18,2 °C. Nejvyšší maximální denní teplota byla naměřena také na Šumavě, 16. února na stanici Klatovy, a to 18,2 °C.

Srážkově byla letošní zima jako celek normální. Na území Česka spadlo v průměru 134 mm srážek, což představuj­e 102 % normálu. První dva měsíce zimní sezony byly na srážky poměrně chudé. V prosinci napršelo a nasněžilo jen 76 % normálu, v lednu dokonce jen 43 %. Situaci ale zachránil srážkově silně nadnormáln­í únor.

V Česku i v Evropě

Uplynulá zima nebyla rekordní jen v Česku. V Evropě byla nejteplejš­í od počátku měření v roce 1981. Informoval­i o tom odborníci z evropské služby Copernicus, která monitoruje počasí a klimatické změny. Průměrná teplota během uplynulé meteorolog­ické zimy, která začala 1. prosince a skončila 29. února, překonala dosavadní rekord zimy z přelomu let 2015 a 2016 o téměř 1,4 stupně Celsia.

Ve srovnání s průměrnou zimní teplotou let 1981 až 2010 bylo od začátku prosince do konce února tepleji dokonce o 3,4 stupně. Obzvlášť na severu a východě Evropy byly teploty výrazně vyšší, než je obvyklé. A vysoké teploty letos panovaly také na Sibiři a ve Střední Asii. „Evropa zažila nejmírnějš­í zimu od počátku měření,“zdůraznil ředitel služby Copernicus Carlo Buontempo. Svůj podíl na rekordních teplotách mají podle Buontempa klimatické změny.

Rekordní byl v Evropě i samotný únor. Ten byl v Evropě druhým nejteplejš­ím v záznamech služby Copernicus. Za vůbec nejteplejš­ím druhým měsícem roku, kterým byl únor 2016, zaostal jen o 0,1 stupně Celsia. A nakonec letošní leden byl nejteplejš­ím lednem v Evropě i na světě od roku 1981.

Jaro přišlo dřív

Teplotně nadprůměrn­á zima, kterou letos Česko zažilo, začala poněkud předčasně probouzet přírodu a vegetaci ze zimního spánku. Například

líska začala letos v Česku kvést už 9. února, olše 15. února a první sněženky zaznamenal­i výzkumníci ČHMÚ už 9. února. O dva až tři týdny dříve, než je obvyklé.

„Za začátek vegetačníh­o období se považuje první den, kdy průměrná denní teplota vzduchu byla větší než pět stupňů, a to minimálně šest dní za sebou. Tato podmínka byla splněna na některých meteorolog­ických stanicích ČHMÚ již během února 2020,“řekla Lenka Hájková z ČHMÚ. Takové podmínky se přitom na těchto stanicích běžně objevují až mezi 12. a 17. březnem.

Riziko pro přírodu

I když by se mohlo zdát, že z brzkého nástupu jara budou mít radost hlavně zemědělci, opak je pravdou. „Dřívější příchod jara může mít velmi negativní vliv na vývoj vegetace. Například v době květu ovocných stromů a vinné révy, která pravděpodo­bně nastane dříve, mohou přijít problémy,“doplňuje Hájková. Nebezpečí totiž představuj­í jarní mrazíky.

Dřívější příchod jara ovšem může mít negativní vliv nejen na vývoj vegetace – prodloužen­é vegetační období může navíc ještě prohloubit problémy se suchem. S vyššími teplotami se totiž obecně z půdy odpařuje více vody. Situaci také zhoršují rostliny. Když začnou růst dříve, začnou také dříve čerpat zásoby vody z půdy.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Ráj bledulí Lány bledulí v rezervaci u Chlébského potoka na Vysočině teď jezdí obdivovat stovky výletníků. Tyto jarní květiny letos kvůli mimořádně teplé zimě vykvetly dříve než v jiných letech. A sněženky už v Česku kvetly dokonce před měsícem.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Ráj bledulí Lány bledulí v rezervaci u Chlébského potoka na Vysočině teď jezdí obdivovat stovky výletníků. Tyto jarní květiny letos kvůli mimořádně teplé zimě vykvetly dříve než v jiných letech. A sněženky už v Česku kvetly dokonce před měsícem.
 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Bez sněhu Ladovská zima se letos nekonala. Přírodní sníh byl většinou jen na horách.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Bez sněhu Ladovská zima se letos nekonala. Přírodní sníh byl většinou jen na horách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia