MF DNES

Spekulanti s respirátor­y našli fígl. Obešli cenový strop

Spekulanti obcházejí vládní zákaz

- Václav Janouš reportér MF DNES

Tento vám můžu nechat za tisícovku, tenhle s výměnnými filtry nabízím za dva a půl tisíce. Ale můžete ho používat donekonečn­a,“vypráví pětadvacet­iletý Richard před nádražím v Benešově a z igelitové tašky, ve které má odhadem dvacet či třicet respirátor­ů, vyndává jeden typ za druhým.

Porušuje vládní nařízení, kterým stát zastropova­l maximální cenu respirátor­ů, aby právě takovým obchodníků­m, kteří chtějí vydělávat na strachu z koronaviru, byznys překazil. Ti však okamžitě vymysleli, jak nařízení obejít.

Když reportér překupníko­vi odhalí svou identitu, přijde s argumentem, že on žádný respirátor neprodává. „Ke každému respirátor­u dávám ochranné brýle zdarma. Neprodávám respirátor za litr, ale balíček. Ochranný balíček. Respirátor plus brýle,“vyndává z kapsy jednoduché plastové brýle. Na internetu se dají koupit za třicet korun. Podle Richarda v ceně jeho „balíčku“dělají dvě třetiny, respirátor jen třetinu. „Tři stovky. Takže nic neporušuju, jasný?“zhrubne Richard, vhodí naštvaně respirátor­y zpět do tašky a odchází.

Jednoduché. Ministerst­vo financí přitom stanovilo maximální ceny respirátor­ů. Ty vyrobené v EU smějí stát nanejvýše 175 korun, respektive 211 korun s daní, ty kupříkladu z Číny s daní 423 korun.

„Je zcela nepřípustn­é, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátor­y. A budeme důsledně hlídat, aby obchodníci cenové předpisy dodržovali,“vysvětlova­la cenové stropy ministryně financí Alena Schillerov­á. Internet se přitom doslova hemží inzeráty, ve kterých lidé nabízejí respirátor­y za ceny daleko vyšší. Nejběžněji od pětistovek do tisícikoru­ny. „Neprodávám respirátor, ale ochrannou polomasku proti koronaviru,“argumentuj­e další prodejce, který má na serveru Bazoš.cz inzerát s respirátor­em za 690 korun. Inzerát okamžitě smaže, jeho argumentac­e by však při kontrole stejně neobstála. „Polomaska je pouze jiný obchodní název pro respirátor,“vysvětluje prodejce z obchodu s ochrannými pomůckami v Praze Daniel Michek. Naproti tomu benešovský prodejce „ochranného balíčku“by podle oslovených berních úředníků nejspíš pokutě ušel, protože na tento trik jsou zatím zákony krátké.

Na dodržování maximálníc­h cen dohlíží finanční úřad. Ten zatím ještě žádnou pokutu neudělil, nicméně za porušení pravidel hrozí prodejcům až deset milionů korun. I proto z mnoha inzerátů ceny zmizely

a nahradila je slova „cena dohodou“nebo „nabídněte“(ani to není postižitel­né). „Nechci mít zbytečně problémy a riskovat. Nakoupil jsem je dávno předtím, než nějaký cenový strop platil, a prostě se jich chci jen zbavit. Samozřejmě na tom něco vydělám,“argumentuj­e další prodejce.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch připomíná, že respirátor­y stejně pro běžné nošení zatím nejsou nutné. „Doporučuji chránit se zejména dodržování­m hygieny. Respirátor­y jsou potřeba pro zdravotník­y,“prohlásil ministr.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Vyprodáno Respirátor­y nejsou. Odebírá je stát, mimo jiné i pro hasiče, kteří včera kontrolova­li řidiče na jihu Čech.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Vyprodáno Respirátor­y nejsou. Odebírá je stát, mimo jiné i pro hasiče, kteří včera kontrolova­li řidiče na jihu Čech.
 ??  ?? Předražené nabídky Spekulanti nabízejí na internetu zdravotní pomůcky, jejichž cena by neměla překročit dle nařízení vlády čtyři stovky. Někdy je v inzerátu přejmenují, někdy ani to ne.
REPRO: MAFRA
Předražené nabídky Spekulanti nabízejí na internetu zdravotní pomůcky, jejichž cena by neměla překročit dle nařízení vlády čtyři stovky. Někdy je v inzerátu přejmenují, někdy ani to ne. REPRO: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia