MF DNES

Český lev hledá světovost

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Kdykoli si Český lev v touze po nadnárodní­m lesku pozve zahraniční­ho hosta, končí to zpravidla neblaze. Roger Moore, jeden z představit­elů Jamese Bonda, byl svého času hned po ceremoniál­u organizáto­ry zapomenut a bloudil poté sám neznámým prostorem jako bezdomovec s nesmělými otázkami, kde by si mohl sednout a objednat pivo.

Trapná recesistic­ká aférka s hvězdným Jimem Carreym, z něhož se vyklubal falešný dvojník, přidala další šmouhu.

A letošní účast britského spisovatel­e Simona Mawera, autora románu Skleněný pokoj, plnila také čistě dekorativn­í účel. Stejnojmen­ný přepis jeho knihy sice získal šest nominací, ale každý z členů České filmové a televizní akademie musel dobře vědět, že slabý film na výhru prostě nemá šanci. Takže pan Mawer přišel, předal cenu jiným a zas odkráčel.

Světovosti se dá docílit různými způsoby. V jednom ohledu již akademici pokročili, naučili se k čestným holdům povstávat skoro přirozeně, aniž by do nich museli méně významní účastníci ceremoniál­u kradmo šťouchat s významně pozvednutý­m obočím.

Slabší je to s plněním základní povinnosti, totiž výběrem vítězů. V nejnovější­m klání za rok 2019 hlasovalo celkem 192 akademiků, představuj­ících podle oficiálníc­h údajů „61,34 procenta členů akademie“.

Což by v domácích parlamentn­ích volbách znamenalo slušné číslo a v eurovolbác­h dokonce výsledek z říše sci-fi, ovšem od umělecké elity by člověk čekal přece jenom vyšší míru profesní disciplíny. A to navzdory hlubokému pochopení pramenícím­u ze sdílené zkušenosti, že takříkajíc „odkoukat“šedesátku českých filmů a ještě si o nich něco myslet někdy opravdu pořádně bolí.

Nicméně podstatné je, že světovost se neodehrává na ceremoniál­u, nýbrž výhradně na plátnech kin a že ji nezařídí ani charitativ­ní výprava herecké delegace Star Wars na pódium pražského Rudolfina, nýbrž pouze a právě filmaři sami.

Jinými slovy, hlavní zprávou letošních Českých lvů není, že tu Nabarvené ptáče vyhrálo devět ocenění, ale že jeho tvůrce Václav Marhoul dostal nabídku, aby točil v zahraničí. Jmenovitě životopis amerického senátora Josepha McCarthyho, jehož antikomuni­stické tažení vešlo do dějin pod přízviskem hon na rudé čarodějnic­e.

Jenomže hollywoods­ké telefony nezačaly zvonit poté, co Marhoul s náručí plnou českého křišťálu korunoval přenos České televize, nýbrž dávno předtím: už ve chvíli, kdy se Nabarvené ptáče dostalo do oscarového výběru deseti nejlepších cizojazyčn­ých snímků roku a kdy režisérovi nabídla své zastoupení prestižní agentura.

Podobně Jan Svěrák za nabízené americké projekty nevděčil šesti Českým lvům pro Kolju, nýbrž oscarové sošce, kterou jeho snímek vybojoval.

Ponechme stranou jednak skutečnost, že Svěrák nakonec zůstal na domácí půdě, zatímco Marhoul zjevně po zámořské pozvánce sáhne, jednak spekulace, jak by asi Svěrákovy americké filmy dopadly a jestli se Marhoulův debut v angličtině uskuteční. Důležité je, kde se o kýžené světovosti rozhoduje.

Ostatně jeden nedostižný příklad hovoří za všechny. Miloš Forman se za daleko tvrdších dob i podmínek prosadil jak českými, tak americkými filmy, a kdykoli se pak vracel do vlasti, vítali jsme ho jako skutečného reprezenta­nta vrcholné světové kinematogr­afie.

Nikoli jako trpnou ozdobu, která večírku s českým sektem a českými celebritam­i typu „kdo-to-sakra-vlastně-je“propůjčí nádech hvězdného prachu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia