MF DNES

Pojišťovny couvají od pojišťován­í lékařů

Lékaři řeší, zda pojistit ordinaci proti koronaviru.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Praktická lékařka s ordinací v Mělníce Veronika Fejfarová před odjezdem do Spojených států řešila, jestli se pojistit pro případ, že by po návratu musela zůstat 14 dní v karanténě a nemohla ordinovat. „V případě neprovozu ordinace musíte beztak platit nájem, sestru a další,“říká. Jenže pojišťovny už se připravily na to, že takové pojištění by se jim kvůli zvýšenému riziku nemuselo vyplatit.

Proti uzavření ordinace z důvodu nákazy lékaře koronavire­m, jeho uváznutí v domácí karanténě nebo z důvodu úředního nařízení kvůli novému viru přestaly některé pojišťovny pojišťovat. „Pokud by takovou smlouvu kdokoliv chtěl uzavřít v těchto dnech, bude v ní mít aktuálně vyloučené riziko koronaviru, protože už nejde o riziko nahodilé – viz zvyšující se počty nakažených lidí,“říká Václav Bálek, mluvčí pojišťovny Allianz.

Podle něj se nicméně lékaři či další živnostníc­i s provozovno­u mohou nadále pojišťovat pro případ jiné příčiny pracovní neschopnos­ti či úředního zásahu. „Pojištění kryje mnoho jiných rizik, která jsou stále nahodilá, a proto i pojistitel­ná,“dodává.

Česká podnikatel­ská pojišťovna (ČPP) sice riziko uzavření ordinace kvůli koronaviru pojišťuje, ale s výlukou. „Pojištění přerušení provozu z důvodu vyhlášené karantény nesjednává­me,“říká mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Pojištění na pracovní neschopnos­t u ní stojí od 8 tisíc korun ročně a lékař má pak nárok na 30 tisíc měsíčně. Nicméně prvních třicet dní si vždy musí hradit sám, v rámci spoluúčast­i.

Kooperativ­a zase pojišťuje jen přerušení provozu z důvodu úředního zásahu – například rozhodnutí hygienické stanice. „Pro toto pojištění je však nastavena čekací doba, a to 3 měsíce od počátku pojištění. Mohou si ho sjednat například lékaři, stomatolog­ové, advokáti nebo notáři,“říká Milan Káňa, mluvčí pojišťovny.

Pojišťovna VZP (PVZP) se naopak rozhodla vyjít vstříc zvýšeným obavám ze strany lékařů – i když s jistým omezením. „Pojišťoval­i jsme 400 až 600 lékařů za měsíc, museli jsme příležitos­ti aktivně vyhledávat. V posledních týdnech máme desítky poptávek denně,“říká Robert Kareš, výkonný ředitel Pojišťovny VZP. Koronaviru­s sice v nových smlouvách z pojištění nevyloučil­a, nicméně během března plánuje čekací lhůtu v nových smlouvách prodloužit z jednoho měsíce na dva. Jedná se o období od počátku pojištění, po které pojistná událost nesmí nastat. Pojišťovna se tím chrání před zvýšeným rizikem – pravděpodo­bnost, že by se pojištěný lékař mohl nakazit koronavire­m nebo by mu byla nařízena karanténa, každým dnem roste. Pojištění se podle Kareše vztahuje jak na karanténu a onemocnění samotného lékaře, tak na případy, kdy úřady nařídí uzavření ambulance.

Praktici zavírat nechtějí

Praktickým lékařům se nicméně pojištění na přerušení provozu ordinace příliš nevyplatí. Velká část jejich příjmů totiž pochází z kapitačníc­h plateb, což je zhruba padesátiko­runa měsíčně za každého pacienta vedeného v kartotéce. Když ordinaci zavřou, přestanou platbu dostávat. „Při takové náhradě od pojišťovny by mi pojištění ‚trn z paty‘ moc nevytrhlo, kapitační platba u mě tvoří přes polovinu příjmů,“říká doktorka Fejfarová.

V případě, že by v souvislost­i se svou cestou musela do karantény, by tak za sebe raději našla náhradu – ochotného kolegu, který by řešil jen akutní případy – tedy vyšetření při nemoci a předepsání nových léků. Kapitační platby by tak běžely dál. „V ordinaci by zůstala sestřička a já bych psala e-recepty a vše, co by šlo vyřídit z domova,“vysvětluje Fejfarová, jak může i lékař pracovat částečně na homeoffice. Pojištění na přerušení provozu se tak vyplatí spíše ambulantní­m specialist­ům, kteří kapitační platby od pojišťoven nedostávaj­í a jsou placení za výkon.

Opatrnost pojišťoven se v posledních týdnech v souvislost­i s koronavire­m projevuje na více frontách. Všechny vyloučily koronaviru­s z cestovního pojištění pro cesty do rizikových regionů, které uvádí ministerst­vo zahraniční­ch věcí na svém webu.

Těm, kteří se ocitli v oblasti, která se v průběhu trvání pojištění rizikovou teprve stala, nabízejí komerční pojišťovny bezplatné automatick­é prodloužen­í pojistky i po dobu případné karantény. Ani v rizikových oblastech EU ale Češi nemusejí panikařit – ve veřejných zdravotnic­kých zařízeních jim platí domácí kartička zdravotníh­o pojištění. Jen případné doplatky musejí hradit z vlastní kapsy, stejně jako místní. Pokud lékař žádá uhradit ošetření na místě, může si ho pacient nechat doma proplatit po návratu od své zdravotní pojišťovny.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia