MF DNES

Čína se zdá být z nejhoršího venku

Statistiky naznačují, že čínská karanténa proti koronaviru uspěla

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Přes příval špatných zpráv, jež se v souvislost­i se šířením nového koronaviru valí světem, se ukazuje, že epidemii lze zkrotit. Své světlo na konci tunelu už vidí Čína, odkud se nemoc do světa rozběhla. Statistiky nasvědčují tomu, že to nejhorší už mají v nejlidnatě­jší zemi světa ze sebou.

Optimismus vychází z posledních čísel, jež jsou až překvapivě příznivá. Včera pevninská Čína ohlásila pouze čtyřicet nově nakažených, o den dříve to bylo 44 nových případů. Byť koronaviru­s se stále ještě v zemi nepodařilo zcela zastavit, jde o velký pokrok – donedávna přibývaly tisíce nově nakažených každý den.

V Číně výrazně klesají i počty obětí, včera podle oficiálníc­h údajů zemřelo „jen“dvaadvacet lidí (den předtím 27). Naopak rychle narůstají statistiky uzdravenýc­h.

Další nadějnou zprávou je také zjištění, že všechny nově potvrzené případy se s výjimkou čtyř týkají čínské provincie Chu-pej, která je ohniskem nákazy. Až na jednoho odtud rovněž pocházejí všichni nedělní zemřelí.

Svědčí to o tom, že drastická karanténa, již čínské úřady zavedly v Chu-peji v lednu, přinesla své ovoce, i když řada odborníků nad tímto bezprecede­ntním opatřením kroutila hlavou.

Čínský optimismus zastiňuje rychlé šíření koronaviru ve světě, zejména v Jižní Koreji, Íránu a Itálii, ale i jinde – ve Francii, Německu a některých oblastech Spojených států.

Italská vláda o víkendu zareagoval­a po čínském vzoru a do karantény zavřela miliony obyvatel severu země. Pokud omezující opatření dodrží, což není zdaleka jednoduché zvláště v demokratic­ké zemi, může za čas docílit stejného efektu jako v Číně.

Odhadovat, jak se bude situace kolem koronaviru ve světě dále vyvíjet, je dosti ošemetné, neboť to závisí na řadě proměnných faktorů. Přední čínský epidemiolo­g Čung Nan-šan na základě čerstvých zkušeností z nejhůře zasaženého Wu-chanu včera předpovědě­l, že ke zlomu dojde ve světě nejdříve v červnu.

Číňané ještě nejásají

Varoval také před podceněním situace v samotné Číně. Tam by se podle něho nadějný vývoj mohl zvrátit tím, že koronaviru­s bude zpětně dovezen do země odjinud a rozšíří se znovu v některé z aglomerací. Zmínil se zejména o provincii Kuang-tung, jež je hlavním mezinárodn­ím dopravním uzlem. „Nyní je důležité zaměřit se na prevenci. Zdravotní kontroly na hranicích musí být posíleny, stejně jako karanténní opatření pro cestující ze zahraniční­ch oblastí zasažených epidemií,“uvedl v čínské televizi.

Číňané tedy ještě úplně nejásají a jsou si vědomi toho, že celá „válka“

ještě zdaleka není dobojována. V oblastech zasažených virem zatím karanténní opatření platí a dosud není známo, kdy budou zrušena či alespoň omezena, i když by si to mnoho postiženýc­h Číňanů bezpochyby přálo co nejdříve. Prvním regionem, který od včerejška obnovil školní docházku, se stala severozápa­dní provincie Čching-chaj.

Čínské úřady zjevně nechtějí nadějný vývoj zvrátit neuváženým­i kroky a jsou rozhodnuty postupovat pomalu, jak celková situace dovolí. Mezitím se ovšem o slovo hlásí propaganda. Vládnoucí komunistic­ká strana, jejíž pověst těžce utrpěla zejména kvůli počátečním­u tutlání epidemie, se nyní – vedle boje s virem – soustředil­a také na to, aby svého vůdce Si Ťin-pchinga vykreslila jako velikána, který neochvějně a moudře vedl armádu zdravotník­ů do „války“proti nemoci.

Byť tomu tak zdaleka vždy nebylo, může se to podařit Číňanům vštípit. Zvláště pokud se virus už nevrátí. Historii totiž píší vítězové.

 ?? Foto: ČTK ?? Vítězství na obzoru Číňané se mohou začít opatrně radovat. Koronaviru­s je v jejich zemi na ústupu.
Foto: ČTK Vítězství na obzoru Číňané se mohou začít opatrně radovat. Koronaviru­s je v jejich zemi na ústupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia