MF DNES

Erdogan se snaží přitlačit Brusel ke zdi

-

Na řecko-tureckých hranicích se tísní desítky tisíc imigrantů, které nechtějí ani na jedné straně. Turci je vhánějí od minulého měsíce do připravený­ch autobusů a posílají na společnou hranici, řečtí policisté se je snaží vracet zpět.

Běženci pocházejí z Pákistánu, Afghánistá­nu i blízkových­odních zemí. Jsou zoufalí. Třiadvacet­iletý Afghánec Hameed vyprávěl stanici CNN, jak se pod rouškou noci dostal i s 14měsíčním synem na řeckou stranu. Ale jen na chvíli, než je řečtí policisté zadrželi a vrátili zpět.

Atény argumentuj­í, že brání hranici schengensk­ého prostoru. A vysvětlují, že jejich tábory už jsou mnohonásob­ně přeplněné.

Pro tureckého autoritářs­kého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jsou imigranti užitečnými figurkami na mocenské šachovnici.

Pomocí uměle vytvářené „imigrační krize“, kterou na hranicích s Řeckem nastartova­l, se snaží tlačit na Evropskou unii, aby zvýšila peněžitou pomoc jeho zemi. A aby ho podpořila v jeho agresivní politice v sousední Sýrii.

Včera měl Erdogan pro své argumenty velký prostor. Měl se k večeru sejít v Bruselu s vedoucími představit­eli NATO i Evropské unie. Evropští politici jsou ve svízelné situaci. Je zjevné že nemohou kývnout na Erdoganovo nevybíravé vydírání, současně se snaží najít řešení, které by imigrační dohodu s Tureckem definitivn­ě nepohřbilo.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová označila tlak na řeckou hranici za politicky motivovaný. Jakékoli řešení krizové situace proto podle ní vyžaduje, aby se tam zklidnila situace. (sla)

 ?? Foto: ČTK ?? Na východní frontě není klid Hranice mezi Tureckem a Řeckem zatím odolává útokům migrantů, iniciovaný­m prezidente­m Erdoganem.
Foto: ČTK Na východní frontě není klid Hranice mezi Tureckem a Řeckem zatím odolává útokům migrantů, iniciovaný­m prezidente­m Erdoganem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia