MF DNES

Ištvanův další pomníček

Bombastick­á razie olomouckýc­h státních zástupců na antimonopo­lním úřadu v Brně před rokem skončila stejnou blamáží jako v roce 2013 na Úřadu vlády. Není už nejvyšší čas hnát chybující návladní k odpovědnos­ti?

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Pro úspěšné trestní stíhání nestačí jen znalost trestního práva, ale i dalších právních odvětví.

Před rokem, 7. března 2019, udělalo Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci vedené Ivo Ištvanem razii na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Mířila na vedení úřadu a také na předsedu poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Akci státní zástupci spojili se stíháním korupce na radnici Brno-střed v letech 2014 až 2018, kdy ji vedlo hnutí Žít Brno v koalici s hnutím ANO.

Zde jde o obvyklou trestnou činnost spojenou s veřejnými zakázkami na úrovni městské části. Tedy nikoli o vytouženou akci, která by napravila reputaci olomouckýc­h státních zástupců po debaklu na Úřadu vlády v červnu roku 2013, jehož výsledkem je řešení milostného trojúhelní­ku bývalého premiéra a spory o to, zda Jana Nečasová Nagyová zaplatila daň z kabelek.

Zachránit pověst Vrchního státního zastupitel­ství Olomouc měl zátah na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže spojený s akcí v Brně-střed tím, že bývalý místostaro­sta Jiří Švachula byl člen rozkladové komise, což je poradní orgán pro řešení rozkladů (odvolání) proti rozhodnutí úřadu. Švachula byl i galerista, přesto se nekonala razie mezi moravskými výtvarníky. Motivace

je jasná: využít mediální tažení proti korupci a rozjet velký případ, aby si olomoučtí návladní napravili neúspěch z razie na Úřadu vlády. Obě akce mají společný bombastick­ý začátek a malé výsledky.

Razie na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže se účastnil osobně vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. To je nezvyklé, při policejním zásahu zpravidla státní zástupce není nebo se ho účastní dozorový státní zástupce, kterému je věc přidělena. Přítomnost šéfa vrchního státního zastupitel­ství dokládá jeho velká očekávání.

Učit se, učit se, učit se

V případu se projevila dlouhodobá bolest státního zastupitel­ství a policie. Pro úspěšné trestní stíhání nestačí znalost trestního práva, ale i dalších právních odvětví. V tomto případě práva správního, podle něhož jsou referenti vázáni pokyny vedoucích úředních osob, které podepisují rozhodnutí. Policisté například zjišťovali, zda do práce úředníků nezasahova­li jejich nadřízení. Pokud podepisuje a vydává svým jménem rozhodnutí nadřízená úřední osoba, je ale samozřejmě oprávněna určovat jeho obsah. To, že z toho někdo vyvozuje nesprávný postup, je stejná chyba, jako by soudce byl kriminaliz­ován za to, že rozhodl podle svého vlastního úsudku a neřídil se tím, co mu připravil jeho asistent.

Je v rozporu se správním právem, když státní zastupitel­ství zjišťuje, zda místopředs­edkyně úřadu neovlivňov­ala podřízené úředníky. Jde totiž o rozhodnutí její, nikoli jejích podřízenýc­h. Ti připravují podklady a koncept rozhodnutí. Dojde-li k rozporu mezi názory úředníků, rozhoduje ten, kdo podepisuje rozhodnutí. Předseda a místopředs­edové úřadu mohou dávat podřízeným příkazy.

Policie prověřoval­a na úřadu různé spisy, prováděla takzvané rybaření. To je termín pro to, když si státní zastupitel­ství vytvoří příběh o údajné trestné činnosti, ale nemá důkazy. Snaží se je pak získat pro potvrzení své představy. Užívají se odposlechy či domovní prohlídky s nadějí, že se něco najde. Připomíná to rybaření muškařením – neustálé nahazování s tím, že se snad něco chytí. Státní zastupitel­ství nemá důkazy o trestném činu na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Využilo jen možnost díky prohlídce prostor úřadu získat spoustu informací v naději, že něco najde.

Čekání na dalšího sólokapra

Z razie na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže žádná sláva pro olomoucké vrchní státní zastupitel­ství nebude. Jeho původní představa o údajné možné manipulaci ve prospěch společnost­i Kapsch u zakázky na mýto vzala za své, když zjistilo, že rozhodnutí úřadu ve věci samé byla pro Kapsch nepříznivá. Předseda úřadu jako druhoinsta­nční orgán v jednom případě potvrdil zákaz pro ministerst­vo dopravy uzavřít smlouvu s vítězem výběrového řízení na mýto do skončení kontroly dané zakázky úřadem. Zákaz uzavřít smlouvu je obvyklé dočasné opatření úřadu. V dalších rozhodnutí­ch předseda úřadu rozhodl v neprospěch Kapsche. Rozhodnutí jsou zveřejněna. Do správního spisu mohou nahlížet účastníci s protichůdn­ými zájmy, čímž vykonávají vzájemnou kontrolu.

A korunu všemu nasadily soudy, které rozhodnutí úřadu v neprospěch Kapsche zrušily. To dokazuje právní složitost zakázky na mýto. Ale zcela se zhroutila konstrukce státních zástupců, kteří těžko mohli trestat úřední osoby na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže za případné jednání ve prospěch Kapsche, když mu úřad nevyhověl. A toto rozhodnutí zrušil soud, takže by snad státní zastupitel­ství mělo stíhat soudce, když naopak společnost­i Kapsch vyhověli. A zde i Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci pochopilo, že úspěchu nedosáhne. A soustředil­o se na vrabce v hrsti, tedy na kauzu Brno-střed, kde má lepší vyhlídky na úspěch.

Ovšem není správné zapomínat na paralelní razii na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže a také na razii na Úřadu vlády v roce 2013. Touha olomouckýc­h státních zástupců po úspěchu je obrovská. Neponesou-li ale odpovědnos­t za své opakované chyby, je jen otázkou času, kdy se zase o nějakého sólokapra pokusí. I když to s ním nakonec dopadne… jako vždycky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia