MF DNES

Hodně podcenění třídní učitelé

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Třídním učitelům svitla naděje, že za náročnou práci konečně dostanou adekvátní odměnu. Školský výbor Sněmovny začal projednáva­t návrh na zvýšení příplatků za třídnictví. Podle novely zákoníku práce, kterou podali poslanci KDU-ČSL, by měl nově činit 2 500 až 3 500 korun měsíčně.

V současnost­i dostávají třídní učitelé tzv. zvláštní příplatek, jehož výši určuje nařízení vlády a na běžných školách je jeho rozsah 500 až 1 300 korun. Na horní hranici ale dosáhne málokdo. Podle dostupných statistik ministerst­va školství pobírá třídní učitel na 2. stupni základní školy průměrně pouhých 620 korun.

Třídnictví přitom obnáší spoustu práce navíc. Kromě administra­tivy spojené s inkluzí jsou to stále častěji i zprávy pro Orgán sociálně-právní ochrany dětí nebo policii. Časté je i jednání s rodiči žáků. Řada třídních učitelů pořádá pro žáky různé akce. To zabere přibližně 20 hodin měsíčně navíc. Nadšenému třídnímu učiteli, který je snem rodiče, ještě více. Málokdo však tuší, že dostává za svou práci pouhých 25 korun na hodinu. To je několikaná­sobně méně, než činí minimální mzda.

Na Slovensku má třídní učitel ze zákona nárok na pět procent k platu navíc. Někteří čeští poslanci, především z hnutí ANO, ovšem namítají, že je to nesystémov­é. Proč by v Česku mělo být nesystémov­ým něco, co se u našich sousedů v praxi osvědčilo? Na Slovensku mají na třídnický příplatek nárok dokonce i učitelky mateřských škol. V Česku nyní nedostávaj­í nic. Tohle rozhodně nesystémov­é je a česká vláda i parlament by to měly napravit.

Aktuální novela zákoníku práce má za sebou mnoho peripetií. Původně navrhla zvýšení tohoto příplatku tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová. Následně schválil Senát jeho navýšení na 3 000 korun měsíčně. Ovšem novela nebyla přijata, protože byla součástí balíku změn s nepovedený­m kariérním řádem. V roce 2018 přišli lidovečtí poslanci s touto samostatno­u novelou, ale ta čekala ve Sněmovně na hlasování v prvním čtení skoro dva roky.

Nakonec návrh na její zamítnutí podpořili pouze poslanci z hnutí ANO, díky ostatním politickým stranám prošel a nyní ho čeká druhé a třetí čtení. Přitom vláda Andreje Babiše k němu dala neutrální stanovisko. A ministerst­vo školství dokonce stanovisko kladné!

Robert Plaga ovšem vzápětí změnil názor a už přes rok se přijetí této novely, která se týká 65 000 třídních učitelů, brání. Neměl by se ministr školství naopak stavět za učitele a bojovat u ministryně financí za navýšení školského rozpočtu, aby mohli třídní učitelé dostat za svou náročnou práci navíc konečně řádně zaplaceno? Nerozumím tomu, proč to Robert Plaga nedělá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia