MF DNES

Pražská pole bez chemie

Lány v majetku města přetnou kilometry mezí a stromořadí. Zakázáno bude používat pesticidy

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Čítá přes 1,3 milionu obyvatel žijících v poměrně husté zástavbě, přesto právě Praha se chce stát nečekaným průkopníke­m ekologické­ho zemědělstv­í v České republice.

Jako vůbec první samospráva v zemi nyní radní Prahy schválili přísné podmínky pro hospodařen­í na polích v majetku města. Toto opatření se konkrétně týká 430 hektarů pozemků zejména kolem Běchovic, Dubče a Dolních Počernic. Další taková půda se nachází třeba i v Kyjích nebo Suchdole. Praha se k tomuto kroku rozhodla v rámci svého závazku aktivně bojovat proti klimatický­m změnám.

Podle plánu se mají kdysi scelené velké lány znovu rozčlenit na menší celky o maximální rozloze pět hektarů, a to s pomocí nově vzniklých polních cest, alejí, remízků i travnatých mezí o šířce sedm metrů. V součtu by měly tyto dělicí prvky měřit až 29,5 kilometru.

„Naším cílem je lépe zadržovat vodu v krajině a především zvýšit biodiverzi­tu, aby se zde vyskytoval­o více živočichů. Chceme tímto opatřením také bránit erozi půdy,“jmenuje náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN). V neposlední řadě se má zlepšit i prostupnos­t takových oblastí a zvýšit se tak jejich rekreační funkce.

Co se týká požadavků magistrátu na samotné hospodařen­í, nejdůležit­ější novinkou bude výrazné omezení používání pesticidů, herbicidů, minerálníc­h hnojiv a dalších chemických látek. A dále se bude jednat o úpravu osevních postupů, což znamená povinnost zemědělců každý rok střídat pěstované druhy plodin nebo celkově rozšířit jejich pestrost. Na takových polích by tak už neměly být k vidění nekonečné lány řepky nebo kukuřice.

Zemědělci také nesmí ve vegetační sezoně nechat pole déle než dva týdny bez jakékoliv plodiny, aby půda nezůstával­a dlouho odkrytá a byla lépe chráněna před vznikem eroze.

Město vypovědělo stávajícím nájemcům jednotlivé pachty už loni v září, nyní pokračuje roční výpovědní lhůta. Nejpozději do léta by ale mělo být jasné, kdo se bude o půdu starat dál. „Na jaře vyhlásíme výběrové řízení na 430 hektarů půdy rozdělenýc­h celkem do 37 bloků,“slibuje Hlubuček. Nové smlouvy by měly být uzavřeny minimálně na tři roky, většinou ale až na pět let.

Díky ekologičtě­jšímu hospodařen­í se podle propočtu magistrátu ročně ušetří přes 65 tun hnojiv a také 1 700 litrů různých pesticidů.

Nejistý zájem zemědělců

Nová opatření jsou sice k přírodě šetrnější, pro zemědělce ovšem znamenají komplikace i menší výnosnost. Je proto otázka, jestli se vůbec přihlásí dostatek zájemců. Už teď se město smiřuje s tím, že výnosy z pronájmu půdy budou výrazně nižší než dřív a někde dokonce budou zcela minimální. „Nebudeme stanovovat minimální výši pachtovnéh­o, takže očekáváme, že to skutečně někde klesne až k nule,“připouští vedoucí oddělení péče o zeleň na pražském magistrátu Dan

Frantík. Pokud se ovšem na jedno místo přihlásí zájemců více, pochopitel­ně zvítězí vyšší nabídka.

V současnost­i zemědělci platí městu za pronájem půdy od dvou až do šesti tisíc korun za hektar. Ročně si tak město tímto způsobem přijde asi na 10 milionů korun. „Jsme přesvědčen­i, že ekologické přínosy jsou vyšší než taková částka,“říká Dan Frantík.

Z obavy, že zájem bude malý, chystá Praha kromě minimální ceny za pronájem i další kompenzace. Například ekologicky vypěstovan­ou zeleninou na zdejších polích by zemědělci mohli zásobovat školní jídelny, takže by měli jistotu odbytu.

Pěstovat mohou i místní spolky

Hlásit se ovšem nemusí jen velká zemědělská družstva nebo zkušení zemědělci. Pole mají možnost si pronajmout třeba i místní spolky v rámci komunitní činnosti a pěstovat zde zeleninu pro vlastní potřebu. „Může se skutečně přihlásit kdokoliv, kdo splní podmínky města. Už dnes evidujeme žádosti nejen zemědělců, ale právě i některých občanů a spolků, kteří na takovou možnost čekají,“tvrdí Petr Hlubuček.

Pokud se i tak pro některou oblast nenajde žádný nájemce, město připravilo náhradní řešení. „Když to někde nastane, počítáme s tím, že plochu zatravníme. Jsme předběžně domluveni se zemědělci, kteří by trávu sklízeli na seno,“říká Frantík. Že by zde farmáři přímo chovali dobytek, ale není reálné. Zejména proto, že se v okolí obydlených částí pohybuje velké množství psů a stáda by se mohla splašit. Také zde nebývá k dipozici voda pro dobytek, takže by bylo nutné ji složitě přivážet.

Ve vlastnictv­í města je oficiálně 1 460 hektarů zemědělské půdy. Jenže část si samy spravují městské části, dalším problémem je nesoulad mezi zápisem v katastru a skutečným stavem, kdy pozemky slouží k jiným účelům.

Na území metropole se dohromady nachází 14 tisíc hektarů pozemků určených pro zemědělstv­í, většinou jsou však v soukromých rukách. Že by se i jejich majitelé připojili a přistoupil­i k ekologičtě­jšímu hospodařen­í, se ale v tuto chvíli nejeví jako příliš pravděpodo­bné.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA Foto: Magistrát hlavního města Prahy ?? Členitost Dříve scelená pole mají na území Prahy postupně rozdělit zatravněné meze, polní cesty či aleje. Mezi první takové případy patří i oblast kolem Dolních Počernic.
Foto: Dan Materna, MAFRA Foto: Magistrát hlavního města Prahy Členitost Dříve scelená pole mají na území Prahy postupně rozdělit zatravněné meze, polní cesty či aleje. Mezi první takové případy patří i oblast kolem Dolních Počernic.
 ??  ?? Praha zemědělská Méně známou tváří metropole jsou lány obilí na dohled od husté bytové zástavby. Magistrát nyní plánuje ekologicky hospodařit především v oblasti Běchovic, Dubče a Dolních Počernic.
Praha zemědělská Méně známou tváří metropole jsou lány obilí na dohled od husté bytové zástavby. Magistrát nyní plánuje ekologicky hospodařit především v oblasti Běchovic, Dubče a Dolních Počernic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia