MF DNES

Školy neučí. Děti jsou doma

Škola v Praze 6 a školky v Praze 7 dnes neotevřou kvůli nákaze. ČVUT a VŠE ruší výuku

- Eliška Floriánová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Další případy nákazy novým koronavire­m a podezření na nákazu se dotkly pražských škol.

Nákazu potrvdili lékaři u rodiče dítěte z Mateřské školy Letohradsk­á v Praze 7. Školka uvedla, že nakažený rodič své dítě minulý týden v budově vyzvedával. Dítě později do školky nedocházel­o. V Praze 7 včera zasedl krizový štáb.

Městská část na svém webu upozornila, že MŠ Letohradsk­á bude dnes, tedy v úterý 10. března uzavřená. „Jedná se o preventivn­í opatření, dokud nebudou známy výsledky testů dítěte, u jehož rodiče byla potvrzena nákaza koronavire­m. Uzavřena bude pouze hlavní budova školky, detašovaná pracoviště v budově ZŠ Letohradsk­á a ministerst­va vnitra budou v provozu,“stojí na stránkách městské části.

Další případ se dotkl školy v Praze 6. „Máme bohužel další výskyt koronaviru v Praze 6, jedná se o otce dvou dětí ze ZŠ Norbertov. Škola vyhlašuje na zítřek ředitelské volno, během kterého proběhne důkladná dezinfekce teplým aerosolem,“oznámila včera Praha 6 na webu. I tato škola zůstane dnes uzavřená. Včera do ní přišlo pouze 16 dětí.

Sedm dětí ve škole pro osm set

Chodby a učebny Základní školy Emy Destinnové v Praze 6 zůstaly včera stejně tiché a prázdné jako o víkendu. Do školy pro 800 dětí přišlo pouhých sedm žáků. Městská část Praha 6 vydala minulý týden v pátek prohlášení, ve kterém žádala rodiče, aby pokud možno nechali své děti tento týden doma a neposílali je do škol a školek. Rodiče to vyslyšeli.

Dvě vysoké školy, ČVUT a Vysoká škola ekonomická, výuku na čas přerušily.

Radní Marie Kubíková, která zodpovídá za školství a vzdělávání v Praze 6, uvedla, že v pondělí bylo ve školách městské části pouze 12,5 procenta žáků a do mateřských škol přišlo 14 procent dětí. „Děti dostanou úkoly pro domácí přípravu. Většina rodičů nám vyhověla a nechala své děti doma. Tím nám pomůžou překlenout čtrnáctide­nní inkubační dobu viru od konce jarních prázdnin Prahy 6. Berou si dovolenou nebo prozatím pracují z domova. Za to jim patří veliký dík,“říká Kubíková.

Dodala, že Praha 6 eviduje tři rodiny, ve kterých je někdo nakažen novým typem koronaviru.

Do Základní a mateřské školy Emy Destinnové přišlo včera sedm dětí ze školky z celkových padesáti a sedm školáků z celkem 800 žáků základní školy. „Doporučení školy rodičům, aby nechali své děti doma, platí na tento týden,“uvedl ředitel školy Ota Bažant. Mateřskou ani základní školu prozatím nemá v plánu uzavírat.

Výuka jen dopoledne

Ředitel Základní a mateřské školy Antonína Čermáka Petr Karvánek na školním webu uvedl, že tento týden ruší odpolední výuku i všechny odpolední kroužky, které škola organizuje. Včera do školy dorazilo pouhých 52 procent žáků.

Volno z vyučování a vysoká absence žáků se netýká výlučně Prahy 6. Říčany u Prahy včera vyhlásily jednodenní volno ve všech školách a školkách, které pod město spadají. „Město na pondělí vyhlásilo pro žáky škol volno, aby učitelé mohli prověřit, kteří studenti pobývali během jarních prázdnin v jednotlivý­ch oblastech, a zjistili, kolik dětí jim v následujíc­ích dnech přijde do školy. Co se týče naší základní školy, očekáváme, že nám bude chybět 60 procent žáků,“uvedl ředitel 1. ZŠ Říčany Pavel Bednář.

Personál uklízí

Přes víkend nechala Praha 6 odbornou firmou dezinfikov­at tři školní budovy – ZŠ a MŠ Emy Destinnové, MŠ Terronská a Základní školu Antonína Čermáka. Ve zbytku škol a školek proběhl důkladný úklid, na kterém se podíleli i zaměstnanc­i daných školských zařízení.

I přes nízký počet žáků se ale ředitelé škol prozatím rušit vyučování nechystají. Například ředitel Gymnázia Nad Alejí Jiří Benda uvedl, že chce tento týden standardně pokračovat ve výuce. Když se minulý týden objevila informace, že se na škole vyskytuje student, který by mohl být nakažen novým typem koronaviru, ředitel na doporučení hygienické stanice nechal žáky jeho třídy jeden den doma. Testy následně potvrdily, že student nakažen není, a v rámci preventivn­ích opatření gymnázium přes víkend dezinfikov­alo své prostory. Ředitel Benda odhadl, že do školy včera nepřišlo asi deset procent studentů. Radní hlavního města Vít Šimral (Piráti), který má na starosti školství, včera uvedl, že Praha neplánuje žádná výraznější preventivn­í opatření ve školách. Jedinou změnou bude zrušení Mezinárodn­ího veletrhu fiktivních firem u Obchodní akademie Heroldovy sady, kde se pravidelně setkávají žáci z různých koutů České republiky.

„O víkendu jsme zaznamenal­i jeden případ pozitivně testovanéh­o rodiče na Gymnáziu Christiana Dopplera. Následně byla testována i studentka, test u ní vyšel negativně, takže na škole k žádným programový­m změnám nedošlo. V současné době mají střední školy za úkol každý den do 15 hodin updatovat naši tabulku, kde vedeme data ohledně možného výskytu žáků a rodičů v rizikových oblastech, popřípadě zda proběhl nějaký kontakt s Krajskou hygienicko­u stanicí,“uvedl Šimral. Doplnil, že se vynasnaží, aby byl na školách dostatek dezinfekčn­ích prostředků.

Vysoké školy ruší výuku

Razantnějš­í opatření zavádějí vysoké školy. Vedení ČVUT včera oznámilo, že po domluvě s pražskými hygieniky, ministerst­vem zdravotnic­tví a radnicí Prahy 6 bude z preventivn­ích důvodů do 22. března přerušena výuka. VŠE zrušila výuku na včerejší a dnešní den, důvodem je, že studentka, která je nyní v domácí karanténě, přišla do kontaktu s nakaženým člověkem.

V Praze 7 potvrzen výskyt nákazy koronavire­m u jednoho z rodičů dítěte z Mateřské školy Letohradsk­á. Rodič dítě v minulém týdnu vyzvedával ve školce.

Máme bohužel další výskyt koronaviru v Praze 6, jedná se o otce dvou dětí ze ZŠ Norbertov.

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, MAFRA ?? Dezinfekce Pracovník společnost­i Adera dezinfikuj­e jedno z pracovišť ZŠ a MŠ Emy Destinnové v Českomalín­ské ulici.
Foto: Michal Krumphanzl, MAFRA Dezinfekce Pracovník společnost­i Adera dezinfikuj­e jedno z pracovišť ZŠ a MŠ Emy Destinnové v Českomalín­ské ulici.
 ?? Foto: MŠ Čínská, Praha 6 ?? Čistíme! Zaměstnanc­i MŠ Čínská v Praze 6 se dobrovolně pustili do velkého úklidu a dezinfikov­ání prostor školy.
Foto: MŠ Čínská, Praha 6 Čistíme! Zaměstnanc­i MŠ Čínská v Praze 6 se dobrovolně pustili do velkého úklidu a dezinfikov­ání prostor školy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia