MF DNES

Žulové kvádry vystřídají žluto-černé city bloky

Staroměsts­ké náměstí ochrání kámen místo betonu, město plánuje i sloupky Šedesátile­tá žena zemřela poté, co ji někdo postřelil

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Černo-žluté kusy betonu, které mají na Staroměsts­kém náměstí i na dalších místech zabránit případnému teroristic­kému útoku, by mohly brzy definitivn­ě zmizet. A není to kvůli tomu, že by město vyhodnotil­o, že riziko případného teroristic­kého útoku pomocí nákladního automobilu už neexistuje. Praha chystá žulovou náhradu betonu a její premiéra přijde pravděpodo­bně letos na Velikonoce. „Momentálně běží takzvaná zakázka malého rozsahu, v rámci které jsme v souladu s pravidly pro zadávání veřejných zakázek oslovili pět firem,“vysvětluje ředitelka magistrátn­ího odboru bezpečnost­i Markéta Štalmachov­á. Zvolený barevný odstín žulových kvádrů by podle Štalmachov­é měl dobře zapadat do prostředí památkové rezervace. Dokument, který se nového řešení týká, byl předložen radě hlavního města jménem náměstka primátora Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu / STAN), který má v gesci bezpečnost. V tisku je uvedeno, že žulové bloky budou mít rozměry 50 krát 50 krát 100 centimetrů.

„Dva k sobě spojené budou mít zhruba hmotnost 1 300 kg oproti city bloku shodné délky a hmotnosti s pouhými 520 kg,“upřesňuje mimo jiné dokument. Větší hmotnost zábrany by přitom měla znamenat také účinnější překážku v případě útoku páchaného nákladním automobile­m, spojení bloků si podle ředitelky magistrátn­ího odboru bezpečnost­i vyžádala Policie ČR z důvodu posílení ochranné funkce. „V této věci jsme také posuzovali bezpečnost pro účastníky silničního provozu, technické normy a splnění zákonných předpisů,“vysvětluje policejní mluvčí Eva Kropáčová. I když jsou city bloky instalován­y například při zvýšené hrozbě teroristic­kého útoku na základě požadavku Policie ČR, novou možnost umísťovat na Staroměsts­kém náměstí či dalších místech žulové bloky místo betonových musí podle ředitelky Štalmachov­é ještě schválit rada hlavního města. Hlasování by mělo přijít na řadu příští týden. „Radní před dvěma lety schválili pravidla pro umísťování betonových city bloků jako dopravně bezpečnost­ní opatření. A tato pravidla bude nutné změnit, aby umožňovala také umístění žulových bloků během zhoršené bezpečnost­ní situace,“říká Štalmachov­á.

Druhý a vyšší stupeň

I po změně pravidel, která umožní nově využití žulových bloků, bude pravděpodo­bně většina z původních zásad platit ve stejné podobě, jak radní již dříve schválili „Automatick­y jsou (zábrany, pozn. red.) rozmisťová­ny při vyhlášení druhého a vyššího stupně ohrožení terorismem,“uvádí mimo jiné dokument. Bloky se v takovém případě objevují na osmi místech Prahy. Město si za tímto účelem v minulosti pořídilo 133 city bloků se zábradlím a dopravním značením za 631 225 korun.

Historik architektu­ry Zdeněk Lukeš mimo jiné poukazuje na skutečnost, že barevně natřené zábrany, které v centru zatím slouží jako obrana před teroristic­kým útokem, svým vzezřením do historické­ho centra vůbec nepatří. „Zjevné je, že Praha chce, aby z centra zmizela ta černo-žlutá barevnost, která je hnusná. A mnoho jiných materiálů se na Staré i Nové Město nepochybně hodí lépe než beton,“říká Lukeš.

Volbu žuly považuje za více než vhodnou. „Je to přírodní materiál, který do centra Prahy patří. Z žuly je vyrobena také městská dlažba s obrubníky, které nás všude obklopují,“vysvětluje historik architektu­ry. Podle náměstka primátora Hlubučka se Praha snaží nevzhledné betonové city bloky nahradit přijatelně­jší alternativ­ou již delší dobu. „Jde především o vzhled veřejného prostoru. Po zhruba ročním hledání se nám podařilo najít alternativ­u k city blokům, ale je možné ji instalovat pouze na chodnících, a nikoli ve vozovce,“popisuje limity nového řešení Hlubuček.

Žulové kvádry přitom nebyly jedinou zvažovanou alternativ­ou pro beton. „Ve hře bylo také využití pískovcový­ch kvádrů, které byly původně součástí Karlova mostu a během oprav byly nahrazeny. Nyní jsou deponovány na Šutce,“říká Jan Holeček, vedoucí odboru památkové péče pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

Proti využití pískovce z Karlova mostu vyznělo podle Holečka hned několik důvodů. „Jednak by toho kamene bylo škoda, protože má historicko­u hodnotu, řada pískovcový­ch bloků už není v dobrém stavu. A s použitím pískovce nesouhlasi­li ani bezpečnost­ní experti,“vysvětluje památkář. Pokud by do pískovcové­ho bloku najel vysokou rychlostí například nákladní automobil, materiál by se roztříštil a vzduchem by létaly úlomky, které by mohly někoho zranit.

City bloky z betonu by v dohledné době měly zmizet také z Václavskéh­o náměstí, kam rovněž bývají pravidelně umísťovány. V tomto případě by je ale podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) neměla nahradit žula. „V projektu rekonstruk­ce Václavskéh­o náměstí počítáme s výsuvnými protiteror­istickými sloupky. Ty by byly zasunuté v podzemí a vysunuly by se jen v případě nějaké hrozby. A s touto variantou časem počítáme také pro Staroměsts­ké náměstí,“vysvětluje Scheinherr.

Kriminalis­té od včerejšího večera vyšetřují smrt šedesátile­té ženy v Šeberově. Žena utrpěla střelné zranění. Po možném pachateli začaly pátrat desítky policistů a do akce byl povolán i vrtulník. Do uzávěrky vydání policisté neuvedli, zda se pachatele podařilo dopadnout. Informaci o střelbě v Musilově ulici dostala policie nahlášenou na tísňovou linku 158 kolem 20. hodiny. Policisté našli na místě ženu, která utrpěla střelná poranění. Ani přes snahu záchranářů se postřeleno­u nepodařilo zachránit a ta na místě těžkým zraněním podlehla. Případ kriminalis­té začali prošetřova­t pro podezření z násilného trestného činu. (ČTK)

Zastupitel­é městské části Praha-Řeporyje se usnesli, že pamětní desku věnovanou členům Ruské osvobozene­cké armády vytvoří umělec David Černý. Deska bude umístěna na Řeporyjské­m náměstí. O zpracování pamětní desky informoval radniční časopis Řeporyjské echo. „Ano, zastupitel­stvo odsouhlasi­lo, že pamětní desku navrhne umělec a sochař David Černý,“potvrdil portálu iDNES.cz místostaro­sta Řeporyjí David Roznětinsk­ý. Pamětní deska bude umístěna v horní části Řeporyjské­ho náměstí. Na nedaleké lampě bude kamera napojená na městský dohledový systém. „Inspirací nám byl jeden ruský server, který na toto místo desku umístil ve vizualizac­i. Původně jsme uvažovali o jiném místě, ale pak nám došlo, že místo v horní části náměstí je to nejlepší,“dodal Roznětinsk­ý Desku zaplatí několik dárců, ale městský úřad uchovává jejich jména v anonymitě. Podle Roznětinsk­ého by výroba mohla vyjít asi na sto tisíc korun. Záměr starosty Řeporyjí Pavla Novotného vybudovat pietní místo věnované vlasovcům jednohlasn­ě odsouhlasi­li zastupitel­é městské části loni v prosinci. Radnice nezveřejni­la, co bude na desce napsané. Pravděpodo­bně se na ní ale neobjeví termín vlasovci. (rsr)

 ?? Foto: ČTK ?? Žluto-černý beton Zábrany bývají umístěny na Staroměsts­kém náměstí pravidelně během vánočních svátků a Velikonoc či při zvýšené hrozbě teroristic­kého útoku. Již během nejbližšíc­h svátků čeká město pravděpodo­bně změna a takzvané city bloky nahradí žula.
Foto: ČTK Žluto-černý beton Zábrany bývají umístěny na Staroměsts­kém náměstí pravidelně během vánočních svátků a Velikonoc či při zvýšené hrozbě teroristic­kého útoku. Již během nejbližšíc­h svátků čeká město pravděpodo­bně změna a takzvané city bloky nahradí žula.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia