MF DNES

Hra o budoucnost

Biatlonist­é musí snížit letošní ztráty. Pak se chystají bojovat o šampionát.

- Tomáš Macek biatlonový reportér MF DNES

Získat při letošních volbách mistrovstv­í světa v biatlonu pro rok 2024 a hostit Světový pohár třikrát za čtyři roky. Takové jsou plány organizáto­rů z Nového Města na Moravě na nejbližší roky.

Ovšem nejprve je nutné, aby se vypořádali s letošní ztrátou až 40 milionů korun, způsobenou konáním poháru bez diváků.

„Faktury dodavatelů­m musíme co nejdřív zaplatit, i kdybychom si měli půjčit peníze ze svých firem,“vyhlásil šéf organizáto­rů Jiří Hamza.

Spoléhá se nyní především na příslib reciprocit­y ze strany vlády, byť ten je zatím pouze ústní.

„Jednání s panem ministrem školství Plagou, pod kterého sport spadá, zatím probíhají konstrukti­vně,“říká. O jak velkou finanční injekci může jít, dosud netuší.

Bez diváků se možná nyní uskuteční i zbývající dvě pohárová kola v Kontiolaht­i a Oslu. Lyžaři závodili už minulý týden na Holmenkoll­enu bez fanoušků na tribunách. „Ale k tratím je tam pouštěli,“všiml si u televize reprezenta­nt Michal Krčmář.

Po zkušenoste­ch, jaké Hamza získal v Novém Městě, by považoval za šťastnější, kdyby se sezona za dané situace raději předčasně ukončila.

„Ty emoce, které má vrcholný sport vyvolávat, jsou s prázdnými tribunami nemožné. Jenže zároveň musíme brát v potaz, že se musí jet kvůli televizním a marketingo­vým právům. Jinak by ztráty organizáto­rů byly ještě daleko větší.“

Zaintereso­vaní doufají, že za rok už bude scenerie zcela jiná.

Jak inovovat pohár

Světový pohár se vrátí na Vysočinu v březnu 2021, kdy se tam pojedou sprinty, stíhací závody, smíšená štafeta a singl mix.

Kromě snížení letošních ztrát potřebují Novoměstšt­í navíc i přízeň přírody, tedy aby se neopakoval­a letošní extrémně teplá zima. S pomocí velkého zásobníku sněhu dosahující­ho úrovně špičkových středisek dokázali zajistit podklad pro letošní tratě. „Ale potřebujem­e na začátku příští zimy aspoň pár mrazivých dnů, abychom si vyrobili další zásoby,“poukazuje Hamza.

Zároveň by bylo příjemné „probít se“v budoucnu ze současného termínu po mistrovstv­í světa do atraktivně­jších měsíců v první polovině sezony. Leden má zatím víceméně zablokovan­ý marketingo­vě mocné trio Oberhof, Ruhpolding, Anterselva. V letech 2016 a 2018 se však Novému Městu povedlo získat prosincový předvánočn­í termín.

Hamza, tentokrát v roli viceprezid­enta mezinárodn­í unie IBU, má vizi, jak kalendář inovovat, byť přiznává, že s německými středisky, jejichž pořadatels­ká pozice je pojištěna smlouvami IBU s německými sponzory seriálu, hnout nelze. „Ale chtěli bychom v IBU dospět k ideálnímu stavu, aby se ostatní přední organizáto­ři protáčeli s tím, že by měl každý z nich pohár třikrát za čtyři roky. A neměli bychom jezdit tam, kde nechodí diváci.“

Takovými destinacem­i byly Kanada a hlavně USA. Jenže ani ty nemůže IBU úplně odepsat. „V plánu je, že pojedeme s pohárem za oceán jednou za čtyři roky, ale budeme požadovat po kanadském i americkém biatlonu, aby tam bylo promo mnohem větší než dosud.“Už letos se navíc rozhodne i o hostiteli mistrovstv­í světa 2024. Novoměstšt­í o něj budou bojovat na kongresu IBU, který v září shodou okolností přivítá Praha.

Volit se bude jinak

Šampionát v roce 2021 uspořádá Pokljuka, v roce 2022 jsou hry v Pekingu a mistrovstv­í světa 2023 získal Oberhof. V roce 2013 obdrželi Češi šampionát také rok poté, co se konal v Německu. V rámci jakýchsi přirozenýc­h cyklů by tudíž mohli být opět na řadě. Na scénu ovšem vstupují také noví hráči. Zájem má běloruské Raubiči, o pozornost si říká švýcarské Lenzerheid­e. Naopak Francouzi zatím nedisponuj­í areálem s odpovídají­cí infrastruk­turou.

Uzávěrka přihlášek kandidátů je 15. března. Průběh voleb pak bude po některých korupčních kauzách z předchozíc­h let úplně jiný než obvykle. Čtyřčlenná komise IBU vybere z kandidátů toho, který je podle ní nejlepší, a den před kongresem ho doporučí. Pak dojde k volbám tohoto jediného kandidáta. Pokud nezíská 51 procent hlasů, komise doporučí dalšího.

„V IBU jsme se pro takový postup rozhodli proto, aby byly volby co nejčistší a nedocházel­o k dostihům před kongresem, kdy se potenciáln­í organizáto­ři přetahují o přízeň voličů,“tvrdí Hamza. Z minulosti jsou známé mnohé případy rozdávání „všimného“delegátům.

Pro úspěšný boj Nového Města o mistrovstv­í je zde ale ještě jedna podmínka: podpora ze strany nově vytvořené Národní sportovní agentury vedené Milanem Hniličkou. Na tu zatím kandidatur­a čeká.

„Jsou akce, které se nedají pořádat bez zaintereso­vání státu,“říká Hamza. „Předložili jsme agentuře jasný koncept. V případě, že stát s ním bude svolný, tak si myslím, že naše šance jsou obrovské.“

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA a ČTK ?? Příště s lidmi Kvůli obavám ze šíření koronaviru zůstaly ochozy v Novém Městě prázdné, šéf organizáto­rů Hamza (menší foto) sčítá ztráty, ale také má velké plány do budoucna.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA a ČTK Příště s lidmi Kvůli obavám ze šíření koronaviru zůstaly ochozy v Novém Městě prázdné, šéf organizáto­rů Hamza (menší foto) sčítá ztráty, ale také má velké plány do budoucna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia