MF DNES

Říhova soupiska, jakou svět neviděl

Zájem má Zacha, Vrána nebo Hronek. Jenže bude se MS hrát?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zatímco jeho vrstevníci se rozkoukáva­li na střední škole, on hrál v extralize. Za měsíc oslaví 23. narozeniny, v NHL zároveň kroutí už čtvrtou sezonu.

Přestože Pavel Zacha nesporně patří mezi nejpozoruh­odnější české hokejové naděje za poslední roky, v seniorské reprezenta­ci svůj um ještě neukázal.

Brzy by se to mohlo změnit. „Pokud to půjde, chce přijet a říct si o mistrovstv­í světa,“hlásí reprezenta­ční trenér Miloš Říha. „Dostává spoustu času, hraje oslabení. Je centr do defenzivy, který nám loni na šampionátu trošku chyběl.“

Příslib urostlého útočníka New Jersey Devils je jedním z nejzajímav­ějších poznatků, se kterým se Říha vrátil z inspekční cesty po Severní Americe. Loni se na Zachu čílil, když jeho pozvání na kemp před MS odmítl. „Ale probrali jsme to, že jsme to vnímali jinak,“ujišťuje Říha.

Teď chtěl podobným nejasnoste­m nebo nahromaděn­í zájemců o MS předejít. Poprvé v životě se vydal do zámoří. S asistentem Robertem Reichelem strávil pět dní v Kanadě, pět v Americe. Každý den viděl zápas NHL, někdy i dva. Po nich debatoval s adepty pro mistrovstv­í světa, které má ve Švýcarsku začít za 59 dnů. Zájmem nezahrnova­l pouze hvězdy. Říha se zajímal o dělníky a borce, kterým podobně jako Zachovi skončí sezona v dubnu po základní části. Z téhle party by o šampionát stáli Frolík, Chytil, Chlapík, Radil, Kämpf, Nosek nebo Zadina, pokud bude fit. „Nechtěli bychom dělat celé mužstvo z NHL. Švédsku nebo Rusku se to v minulosti nevyplatil­o,“tvrdí Říha. „Na druhou stranu jsou hráči, kterým nemůžeme říct, že přijedou na zkoušku.“

Mezi ně patří bek Hronek z Detroitu nebo střelec Kubalík, jenž si v Chicagu říká o prodloužen­í roční smlouvy. Na hraně postupu do play off je třeba Nečas s Carolinou a pro budování národního týmu budou ještě podstatněj­ší první dvě kola bojů o Stanley Cup. Může se v nich rozhodovat, zda dorazí obránce Gudas, brankář Rittich, loňský lídr a kapitán Voráček nebo Vrána. „S ním jsme si vysvětlili šumy, které se mezi nás vsadily,“připomíná Říha, když loni v Bratislavě udělal z washington­ské hvězdičky jen diváka.

Určitě nejede? Zatím jen Palát

V obraně může mít na rozdíl od loňska větší možnosti, Šimek s Kempným v NHL pravidelně nastupují. „Šimek sice hraje, ale je tam otazník. Je po operaci a vzniká trochu riziko. I Kempného zdravotní stav trochu limituje, ale jet chtějí,“přibližuje Říha. Daleko v play off může doputovat Colorado s gólmanem Francouzem nebo Boston s ofenzivním triem Pastrňák, Krejčí a Kaše. Mezi favority NHL se řadí i rozjetá Tampa s Palátem. „On je první jméno, se kterým nepočítáme,“říká Říha. „Férově řekl, že nechce jet. Nezjišťova­li jsme proč a nepřemlouv­ali ho.“

Říha může sestavit slušnou partu. Pohádkovou řečí to může být soupiska, „kterou svět neviděl“. Po víkendu opět zesílily obavy, zda se šampionát v Lausanne a Curychu od 8. května uskuteční. Evropou se dál šíří koronaviru­s a podle viceprezid­enta IIHF Kalerva Kummoly padla alternativ­a přesunout turnaj do Ruska nebo jiné země. Mezinárodn­í federace mezitím v pátek zrušila mistrovstv­í světa hokejistek v Kanadě. Příští týden může rada IIHF škrtnout i dubnový šampionát do 18 let v USA. „Některé vlády se snaží omezovat cestování zahraniční­ch skupin, některé zase nechtějí, aby jejich občané cestovali, a některé vlády zakazují akce s počty účastníků,“uvedl člen rady IIHF Petr Bříza.

Koronaviru­s už děsí i NHL

Ve Švýcarsku minimálně do pátku platí zákaz akcí pro více než tisíc osob, přesto se počet nakažených v zemi za necelý týden násobně zvýšil na bezmála čtyři stovky případů. Jednou z variant zůstává odehrát šampionát bez diváků. „Ale ti stejně dorazí, protože už mají rezervovan­é hotely,“uvedl šéf IIHF René Fasel pro Neue Zürcher Zeitung.

A problémy se kvůli epidemii dál kupí. Vedení NHL už zakázalo rozhovory hráčů se zástupci médií v kabinách a hrozí, že jim zatrhne i účast na šampionátu. „NHL nemůže evropským hráčům zakázat trávit léto doma, ale může jim odepřít hraní,“podotkl Fasel po jednání s komisařem NHL Garym Bettmanem a šéfem hráčské asociace Donaldem Fehrem.

Reprezenta­ční kouč Říha až do včerejška věřil, že se šampionát uskuteční. Teď je jeho starostí nejen jak, ale zda vůbec kádr sestaví. Český kemp na MS začne 23. března. Nejzazší verdikt ale může padnout až v polovině dubna.

 ?? Foto: ČTK ?? Trenérovy otazníky Po návratu ze zámoří věděl Miloš Říha obrysy týmu na MS. Koronaviru­s ale může celý šampionát zhatit.
Foto: ČTK Trenérovy otazníky Po návratu ze zámoří věděl Miloš Říha obrysy týmu na MS. Koronaviru­s ale může celý šampionát zhatit.
 ??  ?? Zacha Mezi seniory na MS dosud nehrál, do Švýcarska chce jet.
Zacha Mezi seniory na MS dosud nehrál, do Švýcarska chce jet.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia