MF DNES

Něco tady drhne

Ani nejlepší jarní výkon nemohl zakrýt, že Slavia se hledá. Stejně jako Nicolae Stanciu, její hvězda.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Byl to zvláštní obrázek. Poprvé v historii se o všechny góly ve fotbalovém derby mezi Spartou a Slavií postarali cizinci – ale dva, od kterých se čeká nejvýrazně­jší přínos, si ho spíš protrpěli.

Sparťan Guélor Kanga proseděl celý zápas zachumlaný v bundě na lavičce, protože nový kouč Kotal na něj nesází.

A Nicolae Stancia, ze kterého Slavia v létě udělala nejdražšíh­o hráče v ligové historii, si bývalí sparťanští spoluhráči ohlídali tak dobře, že se skoro nedostal do hry.

Přitom právě na jaře měl přijít Stanciův čas. Teď ho Slavia potřebuje a čeká, že ukáže, proč za něj z Edenu putovalo do Saúdské Arábie 100 milionů korun.

Půl roku byl v závětří, teď by měl tým táhnout a potvrdit slova kouče Trpišovské­ho z léta: „Hodně nám pomůže řešením na posledních 25 metrech. A ty jeho přímé kopy!“

Za půl sezony Stanciu stihl dva góly (ani jeden z přímého kopu), čtyři asistence a přes sedmdesát střel: nikdo jiný v lize nepálí tak často jako on. Ale úspěšnost mají jeho rány mizivou: jen 2,8 procenta!

Trenéři si pochvalují, jak se naučil vzorně pracovat dozadu, ale přesto: nečekalo se, že jeho příspěvek bude viditelněj­ší? Zvlášť ve velkých zápasech, jako je derby?

„Občas má výborné věci, na naší ligu je to nadstandar­dní hráč, to vidíte na první pohled. Ale čísla mu hodně chybí,“uvědomuje si bývalý slávistick­ý útočník Luděk Zelenka. „Nemůžu říct, že by se nesnažil, pro tým vzorně pracuje, ale efektivní není. A jakmile takový hráč nesbírá góly a přihrávky, logicky se začne řešit, co je s ním špatně.“

Co je špatně se Stanciem? Ve Spartě za rok zvládl deset gólů, na dalších deset nahrál. Ve Slavii perfektně zapadl do kabiny, spoluhráči ho vzali, i když se s ním táhla sparťanská minulost, ale na hřišti to pořád drhne. Jistě i proto, že se na drobného rumunského záložníka soupeři už dokážou lépe připravit – třeba jako právě sparťané při derby.

„Líbí se mi na něm, že je to pokorný kluk, žádný namistrova­ný frajer. I s tlakem, který na něj je obrovský, se umí vyrovnat,“oceňuje Zelenka. „Ale soupeři ho trochu prokoukli: vystupují proti němu, takže musí dávat balon hned od nohy. A on to někdy uspěchává, proto tak často střílí z nepřiprave­ných pozic.“

Ani nedělní derby Stanciovi nesedlo. I konečnou remízu 1:1 domácí zachránili až ve chvíli, kdy na hřišti nebyl.

Také to, že hlavní hvězda nezáří, je jeden z důvodů, proč Slavia – ač to pořád zní trochu bláznivě – ještě může přijít o titul.

Během zimy se přitom tahle varianta zdála tak neuvěřitel­ná, že se člověk zdráhal o ní vůbec uvažovat. Nedivte se, že při šestnáctib­odovém náskoku mnozí spíš počítali, kdy se bude v Edenu slavit.

Ještě před nadstavbou? Aby mohli reprezenta­nti závěr ligy vynechat a mít před Eurem chvíli volno?

Teď je spíš načase se zeptat: Může ještě Slavia o titul přijít? Vždyť její náskok se smrskl na polovinu!

„Panika není namístě. Pokud budeme takhle pokračovat, nemáme se čeho bát,“ujišťoval po derby záložník Petr Ševčík.

Je fakt, že v neděli slávisté předvedli

nejlepší jarní výkon.

Spartu výrazně přestřílel­i, na rohy vyhráli 9:0, statistici jim napočítali vyšší držení míče i víc nebezpečný­ch útoků. „Jsem rád za to, co jsme předvedli,“chválil kouč Trpišovský. „V předchozíc­h zápasech se nám nelíbila spousta věcí, výkon v derby byl kvalitní.“

Jenže i tak se Slavia nervovala a remízu zachraňova­la až ve třetí minutě nastavenéh­o času. Chybí jí šéf, který dá hře řád, což je role, kterou má právě Stanciu převzít od Tomáše Součka: klíčového muže, jenž v zimě z Edenu zmizel do Anglie.

Slavia si uvědomoval­a, že ztrácí nejdůležit­ější součástku, která šlapající soukolí držela pohromadě. A počítala s tím, že zabudovat náhradní díly nebude snadná práce.

Na první pohled vypadalo logicky i rozhodnutí pustit do ciziny méně využívané lídry kabiny Škodu a Hušbauera. Náskok dodal Trpišovské­mu a spol. kuráž do týmu říznout a nechat odejít ty, se kterými by se stejně v blízké době rozloučili.

Kdy jindy dát šanci nově příchozím talentům a připravit je na to, že brzy na nich bude tým stát?

Stejně by v pozici Slavie jednal kdekdo, ale mladé posily si na nároky velkoklubu a psychicky náročný boj o čelo teprve zvykají, a opory, na které se spoléhá – v čele se Stanciem – hledají pohodu a rytmus.

Slavia musí věřit, že ho rychle najdou a tým po rozsáhlé omlazovací kúře zvládnou ukočírovat.

Aby si parádně rozjetou hru o titul ještě víc nezkomplik­ovala.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nico Stanciu
Foto: Profimedia.cz Nico Stanciu
 ?? Foto: ČTK ?? Co se děje Zamyšlený kouč Slavie Trpišovský (vlevo). Jeho tým marně hledá podzimní suverenitu.
Foto: ČTK Co se děje Zamyšlený kouč Slavie Trpišovský (vlevo). Jeho tým marně hledá podzimní suverenitu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia