MF DNES

Pečovatel chtěl koupit respirátor­y. Narazil na zákaz

- — Jakub Augusta

Jiří Policar pracuje pro Pečovatels­ké centrum Prahy 7. Jeho úkolem je mimo jiné zásobování ochrannými pomůckami. Minulý týden chtěl pro centrum zajistit respirátor­y, obrátil se proto na dvě firmy.

Ty mu s politování­m oznámily, že by je rády dodaly, ale podle nařízení ministerst­va nemohou. Tisíce roušek však ležely ve skladu.

Svůj popis „absurdní situace“zaslal Policar médiím. Policar uvádí, že pro Pečovatels­ké centrum Prahy 7 hodlal objednat na tři stovky respirátor­ů jako ochranu před koronavire­m.

Pečovatel ze sedmého obvodu spadá pod radnici, a proto je také vlastně „stát“. Proto předpoklád­al, že se na něj omezení prodeje nebude vztahovat.

Minulé úterý vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví mimořádné opatření, ve kterém je uložen zákaz distribuce ochranných roušek a respirátor­ů třídy FFP3. Policar se obrátil jako akreditova­ný poskytovat­el sociálních služeb přímo na dva výrobce. Šlo o firmu Refil, spol. s r. o., a PARDAM Nanotechno­logy.

„Od obou společnost­í mi přišel e-mail v duchu, že by respirátor­y rády dodaly (dokonce za cenu 75 Kč, respektive 230 Kč), ale že se účastnily schůzky s ministrem a premiérem a oni jim zakázali dodávat všem, kromě ministerst­va zdravotnic­tví, které bude roušky odebírat a následně rozesílat dle jeho uvážení,“uvádí Policar.

Protože nepochodil u výrobců, zeptal se Policar na oddělení styku s veřejností ministerst­va zdravotnic­tví, kam má svou objednávku předat. Poradili mu, ať se obrátí přímo na výrobce. „Po oznámení, že už jsem tak učinil a že mi přišla výše uvedená odpověď, mi sdělili, ať jim to přepošlu, a oni mi dají vědět. Nikdo

už se mi neozval,“shrnuje Policar marné doptávání.

Tisíce roušek na skladě

Výrobce respirátor­ů se hájil, že má jasné instrukce. „Od úterního odpoledne vyrábíme respirátor­y FFP3 pro potřeby státu. V pátek odpoledne jsme dostali instrukce z ministerst­va, abychom výjimečně a urgentně dodali respirátor­y do vybraných zdravotnic­kých zařízení. Ještě ten samý den jsme rozeslali prvních 3

400 respirátor­ů,“uvedl obchodní ředitel firmy Refil Jan Česák.

Později navíc obdržel novou informaci, že ministerst­vo zdravotnic­tví vydává další mimořádné opatření, kterým zakazuje prodej FFP3 všem subjektům vyjma orgánů státu. „V tuto chvíli už je ale situace stejně vyřešena, i když informace jsou kusé,“podotkl

Policar o novém nařízení. „Sociální služby přijdou na řadu až po zdravotnic­tví. Toto respektuji a dál bych se tím už nechtěl zabývat,“dodal Policar pro iDNES.cz. Přesto uvedená omezení považuje za absurdní, protože v případě epidemie budou rychle potřebovat ochranu i sociální pracovníci. Když je nebudou mít, mohli by odmítnout nastoupit do práce.

Firma Refil nicméně krok ministerst­va považuje za logický. „Nejsme schopni objektivně rozdělovat dodávky jednotlivý­m zdravotnic­kým subjektům. Vzhledem k akutnímu nedostatku respirátor­ů na trhu je třeba určit nejrizikov­ější zařízení, kterým budou respirátor­y dodány jako první, a to na základě informací, kterými my nedisponuj­eme,“uvedl Česák z firmy Refil.

Nemocnice mají přednost

Redakce iDNES.cz s dotazem oslovila i resort zdravotnic­tví, dosud však neobdržela odpověď.

V pátek nicméně mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová uvedla, že byly mapovány potřeby respirátor­ů, roušek a dezinfekčn­ích prostředků 98 páteřních nemocnic v České republice.

„V tuto chvíli předpoklád­áme nákup téměř 200 tisíc respirátor­ů v hodnotě 50 milionů korun do konce týdne. Následně bude okamžitě probíhat distribuce do nemocnic a praktickým lékařům. Ministerst­vo nakoupí respirátor­y od všech výrobců, kteří je mají na skladě,“řekla Štěpanyová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia