MF DNES

Pevnost Česko

Vláda poprvé v historii zcela zavřela hranice

- Karolina Bulisová Eva Zahradnick­á

Vhistorii Česka je to přelom. Vláda včera rozhodla o uzavření hranic. Až na výjimky nikdo nebude smět ven z republiky. A cizinci zase budou mít zákaz vstupu do ní.

Kvůli šíření koronaviru vláda včera výrazně přitvrdila i v dalších věcech. Každý, kdo se vrátí z patnácti rizikových zemí, musí do dvoutýdenn­í karantény. A šíření této nemoci se stalo trestným činem.

Na hranicích se kvůli ohlášenému uzavření vytvořily dlouhé kolony.

„Čím budou opatření tvrdší a čím lépe je budou občané dodržovat, tím budou kratší,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

V Česku je nyní více než 140 nakažených, mezi nimi i dva pražští hasiči.

1 Zákaz cest do zahraničí

Oproti původním opatřením se zpřísňuje omezení pro české občany při cestách do zahraničí. „Vláda rozhodla, že zakazuje občanům České republiky a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů vycestovat z území České republiky. Neplatí to, pokud je udělena výjimka,“upřesnil premiér Andrej Babiš (ANO). Výjimku mají třeba lidé, kteří pracují v Rakousku a Německu do 100 kilometrů od hranic.

Nařízení začne platit o půlnoci z neděle na pondělí. Hranice bude podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) hlídat spolu s několika tisíci policisty až pět tisíc vojáků.

2 Cizinci nesmějí do Česka

Ve stejnou dobu jako pro Čechy začne platit zákaz pro cizince. Do Česka nesmí žádný. Zákaz ovšem neplatí pro cizince s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Například na pražském Letišti Václava Havla, které se nyní stalo jediným mezinárodn­ím letištěm v zemi, smějí ze zahraničí přistávat pouze letadla s občany České republiky na palubě.

3 Rozšířená karanténa

Od včerejšího poledne vláda rozšířila čtrnáctide­nní domácí karanténu na občany vracející se do Česka ze všech rizikových zemí. Těch je zatím 15 – Čína, Írán, Itálie, Jižní Korea, Francie, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie, Belgie a Rakousko.

4 Zákaz trhů a tržnic

Od sobotních šesti hodin ráno už si nenakoupít­e na trzích a v tržnicích, jako je třeba pražská Sapa. Musí mít zavřeno.

5 Konec návštěv ve věznicích

Kvůli snaze zpomalit šíření koronaviru vláda zakázala od soboty návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězni však mohou častěji s příbuznými telefonova­t a změní se jim systém doručování balíků.

6 Šíření viru jako trestný čin

Šíření koronaviru může být trestným činem se sazbou až dvanáct let. Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, jejichž šíření může být hodnoceno jako překročení zákona.

7 Fungování stacionářů

Od pondělí začne platit další opatření: denní stacionáře, které poskytují pomoc lidem odkázaným na druhé, musejí mít zavřeno.

8 Bazény a infocentra

Od pátku jsou zavřené některé služby, jako třeba wellness centra, posilovny a solária. Od dnešních šesti hodin ráno se přidávají další místa. Vláda veřejnosti zakazuje přístup do turistický­ch infocenter a bazénů. Od stejné hodiny platí i zákaz přítomnost­i pro víc než třicet lidí na venkovních a vnitřních sportovišt­ích.

9 Miliony na roušky

Vláda rovněž uvolnila 500 milionů korun pro ministerst­vo zdravotnic­tví na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru – konkrétně roušek a respirátor­ů. „Je potřeba definovat, kdo potřebuje respirátor­y. Je potřeba zavést krizovou distribuci. Jsou nakoupeny i roušky,“řekl premiér Andrej Babiš. Jako první by podle něj měly roušky dostat záchranná služba a krajské nemocnice s infekčním oddělením.

Vládě se podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo objednat pět milionů roušek. „Mají dojít do České republiky v pondělí. Budeme je obratem expedovat zejména do sociálních služeb,“uvedl Vojtěch.

10 Příprava dezinfekce v lékárně bez omezení

Nově mohou lékárníci připravova­t roztoky z takzvaných lékopisnýc­h surovin. To znamená, že bude možné používat i suroviny, které nemají atest. Jenže i tyto suroviny budou podle České lékárnické komory brzy nedostupné. Někde už problémy mají. „Vítáme udělení výjimky pro lékárny. Pro zabránění šíření pandemie je totiž důležité, aby hygienická pravidla dodržovalo co nejvíce lidí,“říká prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Vláda už vývoz dezinfekce zakázala dříve, přesto jsou pro veřejnost tyto přípravky dlouho nedostupné.

11 Karanténa jen pro Prahu nebude

Zejména na internetu se objevují informace o uvalení karantény na hlavní město. Premiér Babiš šířící se fámy odmítl. „Není to na stole. Jasně jsem řekl, že pokud bychom dospěli k potřebě větší karantény, vyhlásíme ji pro celou Českou republiku,“uvedl premiér. Dodal, že zprávy o vyhlášení takového opatření jen pro Prahu jsou absolutně nesmyslné.

 ?? Foto: M. Stolař, MAFRA ?? Na hranicích pomáhají i vojenští zdravotníc­i.
Foto: M. Stolař, MAFRA Na hranicích pomáhají i vojenští zdravotníc­i.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Rychlý odběr Zdravotnic­e, která jezdí se sanitou a dělá odběry vzorků na virus, čeká před domem pacienta v Praze.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Rychlý odběr Zdravotnic­e, která jezdí se sanitou a dělá odběry vzorků na virus, čeká před domem pacienta v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia